Românii preferă brandurile germane. Mai este loc şi de cele româneşti?

Majoritatea românilor preferă brandurile internaţionale, dar produsele made in România rămân de interes pentru localnici.  Aproximativ 25% dintre brandurile preferate de români sunt autohtone.
Economica.net - joi, 12 sept. 2013, 13:19
Românii preferă brandurile germane. Mai este loc şi de cele româneşti?

Organizaţia Superbrands a încheiat faza de jurizare și de cercetare de piață în cadrul Programului SUPERBRANDS pentru România, ediția 2013 şi concluzia este că aproximativ 25% dintre brandurile validate sunt româneşti. De asemenea, în grupul celor 15 branduri lider în acest programul include, pe lângă mărci precum Pampers, Mercedes-Benz, Dr. Oetker, BMW, Ariel, National Geographic Channel, Samsung, Gillette, Bosch sau Audi şi nume ca  Antena 1 sau Pro TV. „Grupul celor 15 Superbrands considerate anul acesta de români ca fiind Superbrands este  dominat de branduri germane cu excelentă reputație,  branduri aspiraționale pentru consumatorii români, modele de consecvență, de înaltă calitate și de încredere transmisă consumatorului, Mercedes- Benz, BMW și Dr Oetker menținându-se în grupul brandurilor lider ca și în edițiile trecute. Procter & Gamble este compania care propulsează anul acesta trei branduri în grupul liderilor Superbrands: Pampers, Ariel și Gilette”, se arat[ ]ntr/un comunicat al organizaţiei.

Lideri pe diverse categorii

Potrivit studiului Superbrands, brandurile româneşti- lideri în categoriile lor de activitatate au ieşit Timişoreana (bere),Catena (farmacii), BCR (financiar), Antena 1, Pro TV (Media), Borsec (apa îmbuteliată),Romtelecom (telecomunicaţii),Napolact (lactate), Bunica (margarina si ulei),eMag (magazine de electronice), Fan Courier (transport şi curierat).

De ce le plac românilor brandurile autohtone

Majoritarea respondenţilor (60%) simt că ajută economia românească atunci când cumpără branduri locale, iar unu din doi români (55%) spune că alege întotdeauna mărcile româneşti în defavoarea celor străine, atunci când au posibilitatea. De asemenea, 50% dintre participanţii la studiu au declarat că mărcile româneşti înseamnă foarte mult pentru ei, iar 45% cred că aceste branduri sunt „pentru oameni ca ei”. Atunci când se vorbeşte despre calitate, ponderea celor care apreciază acest espect este în uşoară scădere. Astfel, 43% dintre persoanele chestionate au spus că produsele româneşti sunt din materiale sau ingrediente de provenienţă sigură, 41% sunt de părere că aceste produse oferă un raport corect calitate -preţ. Doar 30% cred însă că brandurile autohtone au un design şi o prezentare atrăgătoare.

Cum a fost făcut studiul

Lista brandurilor eligibile pentru statutul Superbrands a fost obținută în baza metodologiei internaționale Superbrands care cuprinde două etape importante. În prima etapă, Consiliul Superbrands, alcătuit din 25 de specialiști în management, marketing, comunicare și branding, a asigurat selecția calitativă a listei de branduri, evaluând 1.395 de branduri din 52 de categorii. Criteriile luate în considerare în procesul de selecție au fost încredere, calitate şi diferenţiere pe piaţă, aplicate  în toate programele ce se desfășoară în lume.

În urma acestei selecții,  578 de branduri calificate au fost  incluse în cercetarea de piață, realizată de către Superbrands România cu sprijinul  IPSOS, pe un eșantion reprezentativ de 1.500 de consumatori români, la nivel urban. 
Rezultatele finale ale cercetării reflectă opțiunile consumatorilor români pentru cele 300 de branduri eligibile pentru statutul de Superbrand pe piața din România. 

Sondajul a fost realizat online pe un eşantion format din persoane cu vârste cuprinse între 18 şi 54 de ani din mediul urban. Eroarea este de plus minus 2,5%

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Banca Națională a Ungariei a crescut rata dobănzii de referință pentru a opta lună consecutiv, din cauza inflației scăpate de sub control
Banca Națională a Ungariei a crescut rata dobănzii de referință pentru a opta lună consecutiv, din cauza inflației ...
Banca Centrală a Ungariei (NBH) a majorat marţi rata dobânzii de referință, pentru a opta lună consecutiv, după ce ...
Bosch şi Cariad, divizie a Volkswagen, se aliază pentru a dezvolta vehicule autonome
Bosch şi Cariad, divizie a Volkswagen, se aliază pentru a dezvolta vehicule autonome
Furnizorul de componente auto Bosch şi Cariad, divizia de software a Volkswagen, au acceptat să coopereze în domeniul ...
Gabriela Stănică preia coordonarea activității de e-commerce a Carrefour România
Gabriela Stănică preia coordonarea activității de e-commerce a Carrefour România
Carrefour România anunță preluarea responsabilității pentru departamentul de E-commerce de către Gabriela Stănică, ...