Românii preferă să economisească decât să se îndatoreze în următorul an – studiu

Românii preferă să economisească decât să se îndatoreze în următorul an, având în vedere că doar 12% din populaţia bancarizată declară că intenţionează să contracteze un anumit tip de credit în următoarele 12 luni, în timp ce 42% susţin că vor să economisească în aceeaşi perioadă, potrivit unui studiu al Fondului de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar dat publicităţii joi.
Economica.net - joi, 21 aug. 2014, 11:39
Românii preferă să economisească decât să se îndatoreze în următorul an - studiu

În ceea ce priveşte contractarea unui credit, cei mai mulţi dintre respondenţi estimează că vor lua un credit de nevoi personale fără ipotecă (5% dintre respondenţi), în timp ce doar 2% declară că au intenţia de a contracta un credit imobiliar sau ipotecar.

În prezent, 36% din totalul populaţiei bancarizate are credit, trei sferturi utilizând creditul de nevoi personale fără ipotecă. ‘Un procent mai mare dintre persoanele care au economii, fie că este vorba de numerar (49%) sau depozite la termen (51%) declară că nu au avut niciodată un credit’, mai reiese din studiul citat.

Potrivit documentului, aproape jumătate dintre respondenţi preferă să economisească decât să se împrumute atunci când doresc să facă o achiziţie al cărei cost depăşeşte veniturile lunare ale acestora. ‘Acest răspuns este oferit cu predilecţie de cei care au deja economii, indiferent că este vorba de numerar, depozite la termen sau conturi de economii, precum şi de cei care nu au credite’, se mai arată în studiul Fondului de garantare a depozitelor.

În acest context, 22% din totalul populaţiei bancarizate declară că a făcut economii în ultimul an, iar 42% din aceeaşi categorie intenţionează să economisească în 2014, motivul invocat de majoritatea respondenţilor fiind lipsa de siguranţă faţă de viitorul apropiat. ‘În comparaţie cu media ultimilor 2 ani, doar un român din patru estimează că va economisi mai mult în 2014’, reiese din studiul citat.

Dintre cei care au economisit în ultimul an, circa 30% au pus deoparte o sumă mai mare decât în 2012, principalul factor fiind majorarea veniturilor, în timp ce 25% au economisit mai puţin din cauza creşterii cheltuielilor curente.

‘Într-o ierarhie a instrumentelor de economisire utilizate în ultimul an, pe primul loc se află numerarul (50%), urmat de depozitele la termen (26%) şi conturile de economii (19%)’, se mai arată în studiu.

Potrivit cercetării FGDB, 33% din populaţia bancarizată consideră numerarul drept cel mai sigur instrument de economisire, această percepţie aparţinând cu precădere persoanelor fără economii la bănci, cu un grad scăzut de informare despre bănci şi garantarea depozitelor, precum şi respondenţilor care nu au încredere în bănci. Pe locurile următoare, cele mai sigure instrumente de economisire sunt considerate depozitele la termen (26%) şi investiţiile imobiliare (22%).

În ceea ce priveşte profitabilitatea, ‘populaţia bancarizată din România plasează pe primul loc investiţiile în terenuri şi locuinţe (cu 29% din menţiuni, din care 26% în mediul rural şi 30% în mediul urban), o schimbare faţă de studiul din 2010, când această metodă înregistra doar 19% din menţiuni’, se mai arată în studiul citat.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...