Românii se află pe ultimul loc în UE la competenţe digitale

România dispune de reţele de internet în bandă largă superioare, dar ţara noastră are cel mai mic procent de utilizatori de internet în mod regulat din Uniunea Europeană (52% faţă de 76% în UE) şi 32% din populaţie nu a utilizat niciodată internetul (faţă de 16% în UE), se arată într-un comunicat al ECDL România transmis vineri Agerpres.
Economica.net - vin, 04 mart. 2016, 15:20
Românii se află pe ultimul loc în UE la competenţe digitale

Potrivit Raportului de ţară publicat de Comisia Europeană în martie 2016, mai puţin de jumătate (46%) din forţa de muncă din România posedă abilităţi digitale suficiente (faţă de 72% în UE), acest aspect putând deveni un obstacol major în calea dezvoltării economice, relevă sursa citată.

Totodată, potrivit ECDL România, ţara noastră se situează pe locul 28 dintre cele 28 de state membre ale UE, având cel mai slab indice al economiei şi societăţii digitale, conform raportului DESI 2016 (Digital Economy and Society Index).

‘Comparativ cu anul trecut, un procent mai mare din populaţie este abonat la reţele în bandă largă şi datorită calităţii ridicate a acestora, însă nivelul scăzut al competenţelor digitale şi al încrederii utilizatorilor pare a fi o piedică în calea dezvoltării economiei digitale a ţării. Utilizarea internetului este în creştere, în principal datorită unei mai importante conectări la reţelele sociale’, precizează comunicatul.

Conform ECDL România, datele arată că digitalizarea administraţiei publice se întâmplă lent şi cu întreruperi: doar 8% dintre utilizatorii de internet români au transmis online formulare publice comparativ cu o medie europeană de 32%. În ciuda progreselor din ultimii ani, potenţialul de e-commerce este încă în mare parte neexploatat.

‘În 2015, România a înregistrat cel mai scăzut procent de consumatori care au cumpărat online (11% comparativ cu media europeană de 53%). Aptitudinile digitale sunt insuficient dezvoltate pe piaţa de muncă românească. Gradul de participare la programe de educaţie a adulţilor este cel mai scăzut din UE (1,5% în 2014, comparativ cu o medie a UE de 11%)’, menţionează sursa citată.

ECDL România este Operatorul Naţional al licenţei ECDL, cu o reţea de peste 700 de centre de instruire şi testare acreditate pe întreg teritoriul ţării.

Te-ar mai putea interesa și
Procedură de infringement pentru România din cauza întârzierilor în efectuarea plăţilor către farmaciile independente
Procedură de infringement pentru România din cauza întârzierilor în efectuarea plăţilor către farmaciile independente
Comisia Europeană a decis, miercuri, să demareze o procedură de infringement prin trimiterea unei scrisori de punere în întârziere României, pentru că nu aplică în mod corect regulile......
Cele mai potrivite cadouri de Paște pentru angajați și partenerii de afaceri
Cele mai potrivite cadouri de Paște pentru angajați și partenerii de afaceri
Pe măsură ce sărbătorile Pascale se apropie cu pași repezi, tot mai mulți dintre noi ne îndreptăm atenția către ...
Criză cacao – Explozia preţurilor a impulsionat Ecuadorul să îşi majoreze producţia
Criză cacao – Explozia preţurilor a impulsionat Ecuadorul să îşi majoreze producţia
Producţia anuală de boabe de cacao a Ecuadorului ar urma să atingă pragul de 500.000 de tone în următorii doi ani, ...
Startup-ul Telerenta, platformă pentru închirierea dispozitivelor, adaugă noi categorii de produse, precum foto şi video, electrocasnice şi IT. ”Estimăm că până la finalul lunii mai vom depăşi 400 de produse ce pot fi închiriate”
Startup-ul Telerenta, platformă pentru închirierea dispozitivelor, adaugă noi categorii de produse, precum foto şi video, ...
Startup-ul românesc de tehnologie, Telerenta, care operează singura platformă de închiriere de echipamente electronice ...