Românii se aşteaptă la o îmbunătăţire a nivelului de trai. Cea mai frecventă îngrijorare, creşterea preţurilor – studiu

Aşteptările românilor pentru 2015 în ceea ce priveşte nivelul de trai sunt mai mari în acest an faţă de anul anterior, alimentate şi de alegerile prezidenţiale, în condiţiile în care 35,2% consideră că nivelul de trai este unul 'mai bun' faţă de 2014, comparativ cu 26,1% dintre respondenţi în 2014, potrivit unui studiu de specialitate realizat de Millward Brown.
Economica.net - mar, 09 iun. 2015, 11:30
Românii se aşteaptă la o îmbunătăţire a nivelului de trai. Cea mai frecventă îngrijorare, creşterea preţurilor - studiu

Totodată, 3,9% dintre subiecţi firmă că 2015 va fi un an ‘mult mai bun’ decât precedentul, scrie Agerpres.

Pe de altă parte, 14,5% dintre respondenţi consideră că nivelul de trai în acest an va fi mai rău (faţă de 23,8% în 2014), iar 6,9% că va fi mult mai rău, faţă de 11,6% în 2014, arată studiul realizat de Millward Brown.

‘Deşi venitul mediu net lunar pe membru de familie este mai ridicat la începutul lui 2015 (232 euro) faţă de 2014 (201 euro), se remarcă prudenţa în ceea ce priveşte intenţia de achiziţie de bunuri în rate şi intenţia de efectuare de excursii plătite în ţară sau în străinatate (…) Cu toate că un procent mai mare de respondenţi au afirmat ca nivelul de trai din 2014 a suferit mai degrabă o deteriorare decât o îmbunătăţire (33,2%), procentul celor cu o viziune negativă se reduce faţă de anul anterior la 33,2%, de la 44%’, arată sursa citată.

Potrivit cercetării, românii nu mai sunt la fel de activi ca şi în urmă cu câţiva ani în încercarea de a-şi rotunji veniturile şi par mai relaxaţi în privinţa cheltuielilor. ‘Drept dovadă, ponderea venitului disponibil este aceeaşi cu cea din 2013, deşi venitul mediu net pe membru de familie a crescut. În schimb, în spiritul prudenţei, cei mai mulţi menţin evidenţa veniturilor şi a cheltuielilor. În ceea ce priveşte tipurile de mărci cumpărate, un număr mai mare de români preconizează că îşi vor menţine obiceiurile în 2015’, mai arată studiul.

Astfel, 7 români din 10 anticipează că îşi vor păstra obiceiurile de cumpărare în 2015, în ceea ce priveşte tipul mărcilor achiziţionate. Mai mult de două treimi (67%) au declarat că nu îşi vor schimba deloc obiceiurile de cumpărare, 14,6% dintre respondenţi susţin că vor cumpăra mărcile cu care s-au obişnuit, dar în cantităţi mai mici, iar 17,4% au menţionat că se vor orienta către mărci mai ieftine.

Potrivit studiului, deşi cea mai frecventă îngrijorare a românilor în acest an continuă să fie creşterea preţurilor (79,3% dintre respondenţi), apar tot mai pregnant temeri legate de izbucnirea unui război în regiune (67%), de apariţia unor epidemii (59,4%) şi de terorism (54,8%).

‘Situaţia angajaţilor în companii pare să se fi stabilizat în comparaţie cu 2013, în sensul că a scăzut ponderea românilor care au asistat la micşorări salariale, eliminări de bonusuri sau reduceri ale beneficiilor non-salariale în firmele în care lucrează. De asemenea, mai puţini români lucrează ore suplimentare şi mai rar’, arată studiul.

Totodată, intenţia de a demara o afacere rămâne aproape la fel cu cea din 2014, respectiv 13% dintre respondenţi faţă de 14,7% în 2014.

Studiul a avut ca populaţie ţintă persoane cu vârste cuprinse între 18-65 ani, din mediul urban. Mărimea eşantionului a fost de 1.000 de respondenţi pe an, în perioada 2008-2015. Cercetarea s-a efectuat pe baza unor interviuri telefonice (CATI), iar perioada de culegere a datelor a fost 10 – 13 februarie 2015.

Studiul urmăreşte din 2008 evoluţia nivelului de trai al populaţiei din România, din mediul urban, şi perspectivele asupra anului curent.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...