Românii şi internetul: 32% îl folosesc în fiecare zi. Cei mai mulţi, de pe telefon şi tableta – studiu Google

Numai 32% dintre români folosesc internetul aproape în fiecare zi (în medie), iar dintre aceştia 75% accesează paginile de socializare şi 72% comunică online prin mesaje text, potrivit rezultatelor studiului 'Internetul în viaţa de zi cu zi', comandat de Google şi realizat în cinci ţări: România, Republica Cehă, Slovacia, Ungaria şi Polonia. Numărul românilor care folosesc aproape zilnic internetul este cel mai redus dintre toate cele cinci ţări
Economica.net - mar, 13 mai 2014, 08:11
Românii şi internetul: 32% îl folosesc în fiecare zi. Cei mai mulţi, de pe telefon şi tableta - studiu Google

Potrivit studiului citat, dintre românii conectaţi la internet 67% folosesc smartphone-uri sau telefoane mobile pentru a se conecta, iar 32% folosesc tabletele, procente mai mari decât în celelalte cinci ţări.

De asemenea, 60% dintre respondenţi sunt deschişi la noutăţi tehnologice precum căutarea vocală, cel mai mare procent dintre toate cele cinci ţări.

Pe de altă parte, potrivit studiului, femeile socializează mai mult pe internet decât bărbaţii, iar dacă ar ajunge pe o insulă pustie, jumătate dintre femei ar alege să ia cu ele un calculator sau un smartphone conectat la internet. În cazul bărbaţilor, prima opţiune este un cuţit (36%), însă la o distanţă foarte mică de dispozitivul conectat online (34%).

Laptop-urile şi calculatoarele personale sunt cel mai des folosite pentru căutări online, în timp ce smartphone-urile şi tabletele se folosesc pentru accesarea reţelelor de socializare.

Potrivit studiului, o treime dintre românii aflaţi în mediul online intră pe internet de îndată ce se trezesc.

În schimb, numai 35% dintre cei care intră online fac operaţiuni bancare astfel (pe ultimul loc între cele cinci ţări) şi sunt penultimii în ceea ce priveşte cumpărăturile on-line (60%).

Pe de altă parte, românii sunt cei mai împătimiţi autori de bloguri dintre toate ţările participante în studiu: 12% deţin bloguri, în timp ce în celelalte ţări procentul abia ajunge la 7%.

După căutarea pe internet, mediile de socializare sunt principalul motiv al accesării internetului de către românii conectaţi: 75% dintre ei intră frecvent pe reţelele de socializare, iar Facebook este lider incontestabil în condiţiile în care 97% dintre românii care folosesc mediile de socializare au un cont de Facebook. Google+ este a doua reţea ca popularitate în România, cu un procent de 44% din utilizatorii de reţele de socializare. Verificarea paginii de Facebook, Google+, Twitter sau Instagram este cea mai răspândită activitate pe smartphone şi pe tabletă în cazul românilor – 58% utilizatori pe smartphone şi 45% pe tabletă.

Peste trei sferturi dintre românii conectaţi urmăresc videoclipuri online sau le descarcă de pe internet. Mai mult, televizorul nu este cel mai important mijloc de divertisment video pentru aproape jumătate dintre aceştia, 46% petrecând mai mult timp urmărind videoclipuri în mediul on-line (sau obţinute on-line) decât programe TV. În ceea ce priveşte divertismentul video, YouTube este principala sursă, mai bine de două treimi (68%) din utilizatorii de internet urmărind videoclipuri pe YouTube.

Alarma, ceasul şi camera sunt cele mai populare aplicaţii smartphone şi aproximativ 80% dintre români le folosesc. Dacă este conectat la internet, funcţiile informative (41%) şi de divertisment (34%) ale smartphone-ului sunt considerate mai utile decât cele ale unui telefon obişnuit. În ceea ce priveşte divertismentul pe smartphone, utilizatorii români apreciază cel mai mult jocurile (68%), muzica (57%) şi fotografia (47%).

Românii conectaţi la internet îşi petrec majoritatea timpului liber online. Navigarea pe internet în căutare de ştiri şi întâmplări interesante este principala activitate în timpul liber a românilor conectaţi (58%). De asemenea, reţelele de socializare şi folosirea instrumentelor de comunicare on-line sunt printre activităţile preferate de petrecere a timpului liber (41%), imediat după programele TV (49%).

‘Atracţia online-ului este atât de mare încât primul obiect ales să îl ia pe o insula pustie este, în medie, un dispozitiv conectat la internet (41%), mai important decât un prieten (37%) sau un cuţit (26%). Majoritatea îşi încep ziua on-line: utilizatorii împătimiţi intră pe internet de îndată ce se trezesc (32%), un sfert dintre ei în timpul rutinei de dimineaţă şi 5% în drum spre şcoală’, se arată în documentul citat.

Femeile şi bărbaţii au obiceiuri diferite privind folosirea internetului în viaţa de zi cu zi – femeile folosesc internetul mai des decât bărbaţii pentru a comunica, iar bărbaţii descarcă aplicaţii şi urmăresc programe TV on-line ceva mai des decât femeile. Atunci când îşi petrec timpul liber on-line, bărbaţii citesc mai multe ştiri şi informaţii decât femeile (63% faţă de 53%), în timp ce femeile preferă să socializeze şi comunică on-line mai mult decât bărbaţii (47% faţă de 36%).

Întâlnirile on-line nu reprezintă o idee bună pentru români, deoarece 58% consideră că internetul nu este un loc potrivit pentru a începe o relaţie, deşi cred că este locul potrivit pentru a-ţi face prieteni. Numai unul din cinci români prezenţi în spaţiul on-line au încredere în internet în privinţa relaţiilor romantice, bărbaţii fiind mai dispuşi să stabilească întâlniri on-line decât femeile (26% faţă de 18%).

Studiul a fost realizat de IIBR cu ajutorul metodei CAWI (studiu on-line) în cadrul proiectului ‘Internetul în viaţa de zi cu zi’ care a inclus cinci ţări: Polonia, Republica Cehă, Slovacia, Ungaria şi România. În fiecare ţară, studiul a cuprins 1.000 de respondenţi în vâRstă de cel puţin 15 ani, care folosesc internetul în mod regulat (cel puţin o dată pe săptămână).

Google este un lider global în tehnologie, care are ca obiectiv îmbunătăţirea modului în care oamenii accesează şi utilizează informaţia. Inovaţiile aduse în căutarea online şi publicitate au făcut din Google un domeniu de referinţă pe Internet şi una dintre cele mai cunoscute mărci din lume.

Te-ar mai putea interesa și
FMI avertizează cu privire la optimismul excesiv al piețelor, în contextul așteptărilor mari privind relaxarea politicilor fiscale de către băncile centrale
FMI avertizează cu privire la optimismul excesiv al piețelor, în contextul așteptărilor mari privind relaxarea politicilor ...
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a avertizat asupra exuberanţei excesive a pieţelor, în condiţiile în care investitorii urmăresc cu atenţie deciziile băncilor centrale, care vor să......
Industria eoliană a instalat în 2023 capacități record de 117 gigawați – raport GWEC
Industria eoliană a instalat în 2023 capacități record de 117 gigawați – raport GWEC
Industria eoliană globală a instalat anul trecut noi capacităţi de 117 gigawaţi (GW), un nivel record, dar trebuie anual ...
IKEA respinge acuzațiile că ar distruge pădurile românești și susține că acțiunile sale sunt în conformitate cu cele mai înalte standarde de mediu
IKEA respinge acuzațiile că ar distruge pădurile românești și susține că acțiunile sale sunt în conformitate cu ...
Reprezentanţii companiei Ingka Investments susţin că practicile acesteia de gestionare a pădurilor sunt stabilite în ...
Acționarii Stellantis au aprobat pachetul salarial pentru directorul general Carlos Tavares
Acționarii Stellantis au aprobat pachetul salarial pentru directorul general Carlos Tavares
Acţionarii Stellantis au aprobat marţi compensaţia pentru conducerea producătorului auto acordată pentru rezultatele ...