Românii stochează bunuri pe care nu le mai folosesc de 820 mil. euro

80% dintre români stochează bunuri în valoare de 820 milioane euro, pe când doar 20% dintre aceștia nu au bunuri depozitate în gospodărie, potrivit studiului SONAR (Studiul Obiectelor Nefolosite ale Românilor), realizat de OLX și D&D Research. Analiza a presupus identificarea tipurilor de bunuri stocate de români, a nivelului de funcționalitate și a modului de stocare al acestora, precum și a motivelor pentru care românii stochează/nu stochează. Datele au fost culese din peste 900 de localități, prin intermediul participării a 7.379 de respondenți.
Răzvan Zamfir - joi, 18 iul. 2019, 11:05
Românii stochează bunuri pe care nu le mai folosesc de 820 mil. euro

În medie, românii stochează 5 produse în fiecare gospodărie,deținând cel puțin un produs din următoarele categorii: electronice mici (55,1%), electronice mari (29,7%), electrocasnice mari (21,5%) și mici (20,7%), articole pentru casă (18,9%), articole pentru grădină (18,4%), articole și accesorii de sport și timp liber (15,5%), produse pentru copii (13,1%), jocuri și jucarii (11,3%). 

În ceea ce privește valoarea totală/categorie, lucrurile stau astfel:

  • Electronicele mici – 390 milioane de euro,
  • Electrocasnicele mari – 164 milioane de euro,
  • Articolele pentru casă – 99 milioane de euro,
  • Jocuri și jucarii – 47 milioane de euro,
  • Articolele și accesoriile de sport și timp liber – 40 milioane de euro.

 „Studiul Sonar ne confirmă faptul că românii au încă tendința să cumpere mai mult decât au nevoie și să stocheze apoi bunuri în stare perfectă de funcționare, pe motiv că poate vor avea cândva nevoie. Mai mult de atât, concluziile cercetării arată că valoarea bunurilor stocate este cu atât mai mare cu cât veniturile sunt și ele mai generoase, iar asta cu prețul lipsei de spațiu în locuință. La OLX, am văzut totuși o tendință în creștere în ceea ce privește repunerea bunurilor în circulație, tot mai multe persoane alegând să vândă lucrurile nefolosite pentru a-și recupera o parte din investiția inițiala și a-și reinvesti banii în ceva de care au nevoie, sau pur și simplu pentru a crea mai mult spațiu în casă”, a declarat Paul Neagoe, business manager OLX România.

Caracteristici ale principalelor categorii

Electronice mici:

  • Cele mai stocate produse: Telefoane mobile (73,7%), tablete (17,8%), aparate foto și accesorii (8%), camere video (0,5%)
  • Vechime depozitare: 1-2 ani (35%), 2-3 ani (28%), sub un an (16%), 4-6 ani (13%), mai mult de 6 ani (8%)

Electronice mari:

  • Cele mai stocate produse: Sisteme PC-Monitoare (33,6%), laptop-uri (30.,5%), console (9,8%), jocuri (6,6%), playere audio-video portabile (4,5%), componente și accesorii (4,2%), televizoare (3,7%)
  • Vechime depozitare: 1-2 ani (30%), 2-3 ani (26%),  4-6 ani (17%), sub un an (15%), mai mult de 6 ani (12%)

Electrocasnice mari:

  • Cele mai stocate produse: Aparate frigorifice (36,6%), aparate de bucătărie (29,8%), mașini de spălat rufe/vase (26,6%), aragazuri, cuptoare și hote (6,4%), aparate de climatizare (0,5%)
  • Vechime depozitare: 1-2 ani (30%), 2-3 ani (26%),  4-6 ani (14%), mai mult de 6 ani (14%), sub un an (16%)

Electrocasnice mici:

  • Cele mai stocate produse: produse îngrijire păr – uscător, perie (34%), alte electrocasnice mici (25.,3%), aparate de îngrijire personală (11%), roboți de bucătărie (9,7%), cafetieră/espressor (9,1%)
  • Vechime depozitare: 1-2 ani (31%), 2-3 ani (27%),  4-6 ani (16%), mai mult de 6 ani (13%), sub un an (13%)

Indiferent de tipul de produse stocate, cei mai mulți români au invocat drept principal argument pentru vânzare posibilitatea de a elibera un spațiu în locuință – “Mai fac loc prin casă” a fost declarat de peste 60% dintre respondenți în cazul electrocasnicelor mici și peste 50% în cazul electrocasnicelor mari, electronicelor mari și mici.

În medie, peste 40% au afirmat ca doresc să vândă obiectele depozitate cu scopul de “A folosi banii pentru a cumpăra ceva nou”.

La polul opus, doar 20% și-au declarat intenția de vânzare pentru a repune în circulație bunurile (“Mi se pare civilizat ca lucrurile funcționale să circule în societate”) sau pentru a face loc unor produse de calitate superioară (“Dacă vând lucrurile mai vechi fac loc pentru lucrurile mai bune”).

Debaraua, cel mai folosit spațiu pentru stocare

Cei mai mulți dintre consumatori (60%) stochează bunurile în interiorul casei, în dulapuri sau debara; foarte puțini (30%) sunt cei care aleg un spațiu extern: în boxă, pivniță sau șopron.

În ceea ce privește planurile pe care le au cu bunurile depozitate, 36% dintre respondenți susțin că, de obiecei, le vând sau le dau la schimb, 27% au invocat “Le țin, nu știi niciodată când ai nevoie” drept prim motiv pentru păstrarea la loc sigur, o bună parte adoptă „reciclarea”, oferindu-le rudelor sau prietenilor (20%), refolosindu-le (6%), punându-le la vânzare în târguri (2%), iar 9% aleg să le arunce.

Conform studiului, 85% dintre românii din mediul urban au bunuri stocate, în timp ce consumatorii din mediul rural stochează bunuri în proporție de 71%. Valoarea bunurilor stocate în mediul urban este de 605 milioane de euro, de 3 ori mai mare decât a cea din mediul rural (215 milioane de euro.

Cel mai mare procent al românilor care au bunuri stocate se situează în zona București-Ilfov (86%), la polul opus aflându-se românii din Sud-Vestul Olteniei (75,9%), iar valoarea maximă a bunurilor, pentru toate categoriile vizate, se înregistrează în București (136 milioane de euro,  Timiș 36 milioane de euro și Cluj 27 milione de euro, iar cea mai mică în județul Tulcea 6 milioane de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...