Românii sunt optimişti cu privire la creşterea economică a ţării în perioada următoare – GfK

Aproximativ 58% dintre clienţii instituţiilor financiare nebancare din România consideră că economia României se va îmbunătăţi în următoarele 12 luni, în timp ce 19% dintre ei apreciază că situaţia economică va rămâne stabilă în 2015, potrivit unui studiu derulat de compania de cercetare GfK în toate ţările în care este prezent International Personal Finance (IPF), grupul din care face parte Provident Financial România.
Economica.net - mie, 01 iul. 2015, 09:47
Românii sunt optimişti cu privire la creşterea economică a ţării în perioada următoare - GfK

Cercetarea a fost realizată în perioada martie-aprilie 2015 pe un eşantion total de 8.040 de clienţi Provident din 8 ţări, dintre care 1.034 din România. Prin comparaţie, în restul ţărilor europene unde este prezent IPF, doar 23% dintre respondenţi se aşteaptă, în medie, la o evoluţie pozitivă a economiei ţării lor, scrie Agerpres.

Patru din 10 participanţi români la sondaj au spus că sunt mulţumiţi de nivelul actual de trai. În plus, 70% dintre ei sunt încrezători că situaţia financiară personală se va îmbunătăţi în următoarele 12 luni, principalele motive fiind schimbarea circumstanţelor familiale (33%), schimbarea locului de muncă (16%) sau creşterea veniturilor salariale la actualul loc de muncă (10%).

Unu din 5 participanţi la studiu se aşteaptă la o situaţie financiară stabilă comparativ cu 2014.

În ceea ce priveşte preocupările în perioada imediat următoare, costul de trai reprezintă principala grijă pentru 47% dintre respondenţii din România. 18% sunt preocupaţi cu privire la pierderea locului de muncă, iar 9% se arată îngrijoraţi de presiunea cheltuielilor medicale asupra bugetului familial. Lipsa veniturilor disponibile este o preocupare pentru doar 8% dintre clienţi, alături de cheltuielile cu educaţia.

‘Percepţia clienţilor noştri asupra perspectivelor economice şi a situaţiei financiare personale s-au îmbunătăţit semnificativ în ultimul an. Cercetarea confirmă preocuparea lor pentru asigurarea unui buget personal echilibrat, prin luarea unor decizii financiare responsabile, putând astfel gestiona cu mai multă uşurinţă cheltuielile zilnice. Vom continua să răspundem aşteptărilor şi aspiraţiilor clienţilor noştri cu împrumuturi simple, cu costuri fixe şi transparente, acordate într-un mod responsabil, care să-i ajute să transforme oportunităţi în poveşti frumoase’, a declarat Neil Dalgliesh, directorul de operaţiuni al Provident Financial România.

Aproape 40% dintre respondenţii români consideră facil să acceseze un împrumut atunci când este important pentru ei. Mai mult, 93% spun că se gândesc foarte atent înainte de a lua un credit, iar 91% împrumută doar sume de bani potrivite situaţiei lor financiare, pe care le pot rambursa fără a pune presiune pe buget. 43% dintre participanţii la studiu declară că susţin cheltuielile zilnice cu mai multă uşurinţă decât în 2014 şi 28% spun că sunt mai prudenţi. Cei mai mulţi dintre ei iau împrumuturi pentru cheltuieli neaşteptate, pentru îmbunătăţiri în locuinţă, cheltuieli medicale sau pentru educaţia copiilor.

Principalele aspecte pe care clienţii le iau în calcul atunci când vor să ia un împrumut sunt capacitatea de a plăti confortabil ratele lunare (66%), suma totală pe care trebuie să o ramburseze (42%) şi perioada împrumutului (41%).

Trei din 10 respondenţi au spus că reuşesc să facă economii cu regularitate şi, dintre aceştia, peste 55% pun bani deoparte pentru pensii private, cu scopul de a-şi asigura un trai liniştit (30%) şi a reduce impactul scăderii veniturilor lunare asupra nivelului de trai după pensionare (23%).

Cercetarea GfK face parte dintr-o iniţiativă desfăşurată în rândul clienţilor grupului britanic IPF în toate cele opt ţări în care acesta este prezent: România, Bulgaria, Cehia, Lituania, Polonia, Slovacia, Ungaria şi Mexic. Rolul studiului este de a identifica modalitatea în care consumatorii percep climatul socio-economic, care este comportamentul lor de economisire şi creditare şi care sunt cele mai importante preocupări ale acestora.

Provident Financial România este o instituţie financiară nebancară înregistrată în Registrul General al Băncii Naţionale a României şi face parte din grupul britanic International Personal Finance (IPF), unul dintre cei mai importanţi furnizori de credite la domiciliu din Europa. Grupul are 2,6 milioane de clienţi în şapte ţări din Europa Centrală şi de Est – Bulgaria, Cehia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria, precum şi în Mexic. IPF este unul dintre cei mai mari angajatori britanici din regiune şi una dintre cele mai puternice 250 de companii internaţionale listate la Bursa din Londra.

În cei nouă ani de prezenţă pe piaţa locală, compania a investit în România peste 257 de milioane de euro şi a contribuit la bugetul de stat cu taxe în valoare de peste 45 de milioane de euro. De asemenea, compania dezvoltă şi susţine diverse proiecte de responsabilitate socială – programe de educaţie financiară, protecţia mediului, sprijinirea grupurilor defavorizate – în care a investit până acum peste 700.000 de euro. Provident are peste 850 de angajaţi în România şi colaborează cu peste 3.700 de agenţi independenţi în 80 de oraşe din întreaga ţară.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Unirii A8: Lotul Pipirig – Vânători Neamț (Leghin) scos la licitație
Autostrada Unirii A8: Lotul Pipirig – Vânători Neamț (Leghin) scos la licitație
CNAIR a transmis astăzi la ANAP documentația necesară lansării procedurii de achiziție publică pentru Lotul Pipirig – Vânători Neamț (Leghin), în lungime de 19,3 km, a anunțat ministrul......
Funcţionari bancari – cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro
Funcţionari bancari – cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro
Doi funcţionari bancari sunt urmăriţi penal de procurori, după ce ar fi sustras din contul unei persoane în vârstă ...
Viorel Hrebenciuc pierde definitiv procesul cu ANI şi trebuie să plătească 42.000 de euro, avere nejustificată
Viorel Hrebenciuc pierde definitiv procesul cu ANI şi trebuie să plătească 42.000 de euro, avere nejustificată
Fostul deputat Viorel Hrebenciuc a pierdut definitiv, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procesul cu Agenţia Naţională ...
Ce spune șeful ANRE despre obligația montării contoarelor la prosumatori
Ce spune șeful ANRE despre obligația montării contoarelor la prosumatori
Președintele ANRE, George Niculescu, afirmă că obligația montării unui contor suplimentar la prosumatori, proces care ...