Românii sunt tot mai ispitiţi să-şi bage banii în fondurile mutuale străine. Au randamente duble faţă de cele autohtone

Investitorii români au cumpărat de 180 de milioane de lei titluri ale fondurilor mutuale străine vândute în România, atraşi de randamentele mult mai mari decât cele de pe piaţa autohtonă. Fondurile de obligaţiuni şi cele monetare îşi pierd din atracţie, din cauza scăderii dramatice a dobânzilor.
Adrian N. Ionescu - joi, 15 ian. 2015, 09:36
Românii sunt tot mai ispitiţi să-şi bage banii în fondurile mutuale străine. Au randamente duble faţă de cele autohtone

Pieţele financiare externe au înregistrat performanţe mai mari decât pieţele autohtone şi fondurile deschise de investiţii (mutuale) străine au înregistrat randamente mult mai mari decât cele româneşti.

În topul profiturilor brute pe care le-ar fi avut un investitor în 2014, cu titlurile fondurilor mutuale vândute în România, primele 19 poziţii sunt ocpuate de fonduri străine, cu randamente între 30 şi 13,22%.

Abia pe locul 20 urmează primul fond mutual românesc, BT Obligaţiuni Euro, cu 13,2%, dar şi acesta a făcut plasamente în instrumente emise într-o monedă străină.

Cel mai mare profit brut ar fi fost adus unui investitor virtual de Pioneer Funds – North American Basic Value, un fond administrat de Pioneer Asset Management. Fondul face plasamente, mai ales în acţiuni la Bursa de la New York: American Airlines, Morgan Stanley, Citigroup şi Bank of America.

Urmează în top alte cinci Pioneer Funds, dintre care trei cu expunere pe pieţele nord americane (printre cele mai performante din lume), cu randamente între 24 şi 28%; unul  – cu expunere globală şi unul european şi imobiliar.

Până la cel mai bine clasat fond românesc, TOPUL 2014 mai include cinci fonduri administrate de Grupul ING, unul de Raiffeisen şi multe altele de Pioneer.

Dintre fonduri administrate in Romania, al doilea cel mai bine plasat în TOP 2014  este fondul diversificat Carpatica Global, cu un randament de 10,4%. Fondul investeste atât în instrumente cu venit fix (obligaţiuni), cât şi în acţiuni. Mai departe, ETF BET Tradeville, administrat de Vanguard Assset Management, a avut un randament de 9,1%, ca al indicelui BET, a cărui structură o copiază.

Statisticile par să exprime o tendinţa, manifestată în 2014, potrivit căreia fondurile de obligaţiuni şi monetare îşi pierd din atracţie, din cauza scăderii dramatice a dobânzilor. Nimeni nu ştie ce va fi în 2015, dar profesioniştii fondurilor cred că ar putea urma o reorientare a investitorilor spre acţiuni şi spre pieţele externe.

Cel mai mare fond de investiţii românesc, Erste Bond Flexible – administrat de Erste Asset Management, este de fapt unul de obligaţiuni. Are active de 6,9 miliarde de lei şi a adus un câştig de 6,3%, în 2014. Un fond cu structură similară, Raiffeisen Ron Plus, al doilea cel mai mare fond din piaţă, a avut un randament de 5,4%.

Avertisment

Nu este în intenţia analiştilor citaţi şi cu atât mai puţin a ECONOMICA.NET să sugereze luarea unor decizii de investiţii, ca urmare a publicării celor de mai sus.

Articolele ECONOMICA.NET despre eventuale evoluţii ale pieţelor financiare au rost exclusiv informativ, privind eventualele repere ale acestora.

ECONOMICA.NET atrage atenţia că orice analize invocate pot avea la bază metode diferite şi că, chiar dacă doi analişti folosesc aceeaşi metodă, rezultatele pot fi diferite din cauza unor componente subiective inevitabile.

Singurii responsabili pentru asumarea unor irscuri sunt aceia care iau deciziile de investiţii.

Te-ar mai putea interesa și
Austriecii de la OMV AG vor să îşi vândă active din domeniul petrolului si gazelor
Austriecii de la OMV AG vor să îşi vândă active din domeniul petrolului si gazelor
După rezultate financiare anuale record, conducerea a confirmat că ia în considerare vânzarea unor active pe segmentul Explorare şi Producţie (E&P), transmite Bloomberg....
Olanda, Germania şi Austria, principalii investitori străini în companiile româneşti. Ţara noastră a atras anul trecut peste 50 de miliarde de euro
Olanda, Germania şi Austria, principalii investitori străini în companiile româneşti. Ţara noastră a atras anul trecut ...
Totalul investiţiilor străine în companiile româneşti se ridică în 2022 la peste 50 de miliarde de euro, în top 3 ...
APIA se așteaptă în 2023 la o creștere a pieței auto până la aproape 170.000 de unități
APIA se așteaptă în 2023 la o creștere a pieței auto până la aproape 170.000 de unități
Asociația Producătorilor și Importatorilor de Automobile din România (APIA) a realizat, pentru prima dată după mulți ...
TCN deschide primul hub european în România
TCN deschide primul hub european în România
TCN, unul dintre cei mai mari jucători mondiali în tehnologie de call center bazată pe cloud pentru centre de contact ...