Românii sunt tot mai ispitiţi să-şi bage banii în fondurile mutuale străine. Au randamente duble faţă de cele autohtone

Investitorii români au cumpărat de 180 de milioane de lei titluri ale fondurilor mutuale străine vândute în România, atraşi de randamentele mult mai mari decât cele de pe piaţa autohtonă. Fondurile de obligaţiuni şi cele monetare îşi pierd din atracţie, din cauza scăderii dramatice a dobânzilor.
Adrian N. Ionescu - joi, 15 ian. 2015, 09:36
Românii sunt tot mai ispitiţi să-şi bage banii în fondurile mutuale străine. Au randamente duble faţă de cele autohtone

Pieţele financiare externe au înregistrat performanţe mai mari decât pieţele autohtone şi fondurile deschise de investiţii (mutuale) străine au înregistrat randamente mult mai mari decât cele româneşti.

În topul profiturilor brute pe care le-ar fi avut un investitor în 2014, cu titlurile fondurilor mutuale vândute în România, primele 19 poziţii sunt ocpuate de fonduri străine, cu randamente între 30 şi 13,22%.

Abia pe locul 20 urmează primul fond mutual românesc, BT Obligaţiuni Euro, cu 13,2%, dar şi acesta a făcut plasamente în instrumente emise într-o monedă străină.

Cel mai mare profit brut ar fi fost adus unui investitor virtual de Pioneer Funds – North American Basic Value, un fond administrat de Pioneer Asset Management. Fondul face plasamente, mai ales în acţiuni la Bursa de la New York: American Airlines, Morgan Stanley, Citigroup şi Bank of America.

Urmează în top alte cinci Pioneer Funds, dintre care trei cu expunere pe pieţele nord americane (printre cele mai performante din lume), cu randamente între 24 şi 28%; unul  – cu expunere globală şi unul european şi imobiliar.

Până la cel mai bine clasat fond românesc, TOPUL 2014 mai include cinci fonduri administrate de Grupul ING, unul de Raiffeisen şi multe altele de Pioneer.

Dintre fonduri administrate in Romania, al doilea cel mai bine plasat în TOP 2014  este fondul diversificat Carpatica Global, cu un randament de 10,4%. Fondul investeste atât în instrumente cu venit fix (obligaţiuni), cât şi în acţiuni. Mai departe, ETF BET Tradeville, administrat de Vanguard Assset Management, a avut un randament de 9,1%, ca al indicelui BET, a cărui structură o copiază.

Statisticile par să exprime o tendinţa, manifestată în 2014, potrivit căreia fondurile de obligaţiuni şi monetare îşi pierd din atracţie, din cauza scăderii dramatice a dobânzilor. Nimeni nu ştie ce va fi în 2015, dar profesioniştii fondurilor cred că ar putea urma o reorientare a investitorilor spre acţiuni şi spre pieţele externe.

Cel mai mare fond de investiţii românesc, Erste Bond Flexible – administrat de Erste Asset Management, este de fapt unul de obligaţiuni. Are active de 6,9 miliarde de lei şi a adus un câştig de 6,3%, în 2014. Un fond cu structură similară, Raiffeisen Ron Plus, al doilea cel mai mare fond din piaţă, a avut un randament de 5,4%.

Avertisment

Nu este în intenţia analiştilor citaţi şi cu atât mai puţin a ECONOMICA.NET să sugereze luarea unor decizii de investiţii, ca urmare a publicării celor de mai sus.

Articolele ECONOMICA.NET despre eventuale evoluţii ale pieţelor financiare au rost exclusiv informativ, privind eventualele repere ale acestora.

ECONOMICA.NET atrage atenţia că orice analize invocate pot avea la bază metode diferite şi că, chiar dacă doi analişti folosesc aceeaşi metodă, rezultatele pot fi diferite din cauza unor componente subiective inevitabile.

Singurii responsabili pentru asumarea unor irscuri sunt aceia care iau deciziile de investiţii.

Te-ar mai putea interesa și
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990....
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2, accesul C, ieşirea spre Hanul lui Manuc, se vor prelungi până pe 10 mai, ...
CFA România: Indicatorul de Încredere Macroeconomică a scăzut în martie cu 1,4 puncte
CFA România: Indicatorul de Încredere Macroeconomică a scăzut în martie cu 1,4 puncte
Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut în luna martie cu 1,4 puncte, până la ...
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales ...