Românii vor putea plăti taxele cu cardul. Comisioanele vor fi suportate de stat, în limita a 0,3% – proiect

Contribuabilii, persoane fizice, îşi vor putea plăti cu cardul bancar taxele şi impozitele administrate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, fără comision, având în vedere că Trezoreria Statului va fi autorizată ca acceptator de plată cu cardul bancar şi va presta acest serviciu pentru toate instituţiile publice, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă postat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice.
Economica.net - joi, 25 sept. 2014, 14:27
Românii vor putea plăti taxele cu cardul. Comisioanele vor fi suportate de stat, în limita a 0,3% - proiect

„Trezoreria Statului va fi autorizată ca acceptator de plată cu cardul bancar şi va presta acest serviciu pentru toate instituţiile publice, astfel încât toţi contribuabilii persoane fizice care deţin carduri aparţinând unui sistem de plată ce va accepta autorizarea (Mastercard, VISA sau altele) să-şi poată achita printr-un punct unic toate impozitele şi taxele administrate de către ANAF, primării şi alte instituţii”, se precizează într-un comunicat al Ministerului Finanţelor transmis, joi, AGERPRES.

Implementarea acestui sistem nu va genera costuri nici pentru contribuabili şi nici pentru instituţiile publice care vor încasa venituri bugetare întrucât se utilizează sistemul actual de decontare utilizat în relaţia cu Trezoreria Statului, iar comisioanele de decontare vor fi suportate de la bugetul de stat.

„Proiectul pe care îl propunem astăzi spre dezbatere face parte dintr-un pachet mai amplu de măsuri promovate în scopul îmbunătăţirii conformării voluntare prin modernizarea şi facilitarea modalităţilor de plată a obligaţiilor fiscale, fără costuri suplimentare pentru contribuabili. Autorizarea Trezoreriei Statului ca acceptator de plată cu cardul bancar este încă o măsură prin care administraţia îşi adaptează serviciile, venind în întâmpinarea contribuabilului”, a afirmat ministrul Finanţelor Publice, Ioana-Maria Petrescu.

Însă, potrivit proiectului de ordonanţă de urgenţă, Trezoreria Statului va accepta conectarea la un sistem de plată numai dacă acesta va cumula simultan o serie de condiţii, printre care şi limitarea comisionului la 0,3% din valoarea tranzacţiei, fără a fi acceptate alte costuri suplimentare. ‘Acest comision este corelat cu Proiectul de Regulament privind comisioanele interbancare pentru operaţiunile de plată utilizând cardul care prevede plafonarea comisioanelor interbancare pentru tranzacţii la 0,2% din valoarea tranzacţiei pentru cardurile de debit şi 0,3% pentru cele de credit’, se mai arată în comunicat.

În prezent, potrivit comunicatului, comisioanele interbancare reprezentând plăţile realizate între băncile acceptante şi băncile emitente pentru tranzacţiile cu cardul sunt de aproximativ 0,5% + 2,50 lei (0,58 euro) pentru tranzacţiile ATM, şi 1% (standard), 1,5 % (e-commerce) şi 0,7% (petrol) pentru tranzacţiile POS. Aceste comisioane, în cazul sumelor achitate către comercianţi, sunt recuperate de către băncile acceptante de la beneficiarii sumelor.

Cheltuielile privind implementarea, dezvoltarea şi mentenanţa aplicaţiilor pentru serviciile de acceptare de plăţi electronice cu cardul, dar şi cheltuielile privind prestarea serviciilor de procesare, decontare, comunicaţii şi alte servicii sau resurse necesare activităţii de acceptare de plăţi electronice cu cardul se suportă din bugetul de stat sau, după caz, din bugetul Trezoreriei Statului, se precizează în proiectul de act normativ.

Potrivit acestuia, noul sistem de plată necesită o perioadă de implementare estimată între 6 şi 12 luni.

Te-ar mai putea interesa și
INS: Cei peste 5,1 milioane de pensionari au încasat anul trecut 92,3 miliarde de lei
INS: Cei peste 5,1 milioane de pensionari au încasat anul trecut 92,3 miliarde de lei
Statul a plătit anul trecut pensii în valoare totală de 92,304 miliarde de lei, cu 15,4% mai mult decât în 2019. Pensia medie lunară a fost în anul 2020 de 1.500 lei, mai mare cu 16,1%......
14 județe în zona roșie din cauza Coronavirus. Rata de infectare în București: 6,36
14 județe în zona roșie din cauza Coronavirus. Rata de infectare în București: 6,36
Un număr de 14 judeţe din ţară se află în zona roşie, înregistrând o incidenţă a infectărilor cu SARS-CoV-2 de ...
Propunere: Anul școlar 2022-2023 ar putea începe la 1 septembrie și ar avea 3 trimestre
Propunere: Anul școlar 2022-2023 ar putea începe la 1 septembrie și ar avea 3 trimestre
Pe masa Ministerului Educației există o propunere care vizează devansarea datei de începere a școlii cu două săptămâni, ...
Record la ATI, azi 11.04: Numărul pacienților în stare gravă depășește pentru prima dată 1500
Record la ATI, azi 11.04: Numărul pacienților în stare gravă depășește pentru prima dată 1500
În ultimele 24 de ore au fost raportate 3.302 de cazuri noi de COVID-19. Numărul morților este de 129. La ATI sunt internați ...