Românii vor risca peste 100 milioane euro pe acţiuni, în 2015, prin fondurile mutuale Erste România, spun administratorii

Erste Asset Management România (EAM) se aşteaptă să ajungă la vânzări nete de titluri ale fondurilor mutuale cu expunere pe acţiuni, în valoare de 100 milioane euro, în 2015, a declarat, miercuri, Dragoş Neacşu, preşedintele executiv al EAM. „Credem că a început un nou ciclu economic de creştere şi, pe termen lung, acţiunile continuă să fie cele mai profitabile instrumente de investiţe”, a spus Dragoş Neacşu.
Economica.net - mie, 10 iun. 2015, 11:51
Românii vor risca peste 100 milioane euro pe acţiuni, în 2015, prin fondurile mutuale Erste România, spun administratorii

Interesul investitorilor se deplasează tot mai mult spre orizonturile de timp mai lungi şi spre instrumente mai riscante, inclusiv fondurile de investiţii deschise (mutuale) cu expunere pe acţiuni, potrivit administratorilor de investiţii.

„Când am intrat noi în piaţă, în 2007, orizontul de investiţii era, în medie, de trei luni, iar acum este de trei ani. Fenomenul de creştere a acestui orizont este acum cauzat şi de scăderea dobânzilor, dar în general plasamentele pe acţiuni pe termene mai mari de 10 ani sunt cele mai profitabile”, a răspuns  Dragoş Neacşu, preşedintele executiv al EAM, la o întrebare ECONOMICA.NET, cu ocazia cu prilejul prezentării rezultatelor la un an de la lansarea conceptului de investiţii administrate You Invest.

EAM administrează opt fonduri mutuale cu expunere de acţiuni, dintre care patru fac parte din seria You Invest. Acest tip de fonduri promit un câştig oricât de mic indifererent de condiţiile de piaţă (fonduri absolute return) şi reuşesc asta printr-un management foarte flexibil şi oportunist, deplasând resursele spre o categorie de instrumente sau alta, în funcţie de profitabilitatea lor.

Pentru că fondurile de acest tip promit un câştig, chiar în ciuda tendinţelor pieţelor, EAM foloseşte promovarea lor pentru a stimula consolidarea tendinţei de creştere a apetitului pentru risc, declanşată anul trecut.

„La începutul anului trecut doar 1% din activele administrate de EAM erau în fonduri cu alocări de resurse în acţiuni, în vreme ce acum au ajuns la 6% din activele de două milliarde euro”, confirmă Dana Demetrian, vicepreşedinte executiv al BCR pentru Retail & Private banking.

În 2015, 70% din vânzările au fost de titluri în fondurile în euro, iar vânzările pentru fonduri cu acţiuni în portofoliu au reprezentat 47% din total, au precizat reprezentanţii EAM şi BCR.

Peste 1.640 de investitori au echivalentul a 79,8 milioane de euro în cele şase fonduri, dintre care trei sunt chiar în moneda europeană şi au active de 30,5 de milioane de euro.

Randamentele se situează între 2,76%, în cazul fondului You Invest Solid denominat în euro, cu risc scăzut, şi 5,95% în cazul You Invest Active, denominat în lei, cu risc ridicat (unde alocarea în acţiuni poate ajunge la 50%).

Reţeaua BCR a vândut net (minus răscumpărările) titlrui ale fondurilor You Invest în valoare de 62,3 milioane euro.

Te-ar mai putea interesa și
Codin Maticiuc și Cosmopolis încheie prima etapă de renovare a etajului 7 de la Institutul Clinic Fundeni
Codin Maticiuc și Cosmopolis încheie prima etapă de renovare a etajului 7 de la Institutul Clinic Fundeni
La mai puțin de șase luni de la demararea proiectului de renovare a Secției de Oncologie Pediatrică a Institutului Clinic Fundeni din București, Codin Maticiuc, Fundația Metropolis și...
Război total între asigurători și transportatori. Se acuză reciproc de înșelăciune și minciună
Război total între asigurători și transportatori. Se acuză reciproc de înșelăciune și minciună
Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR) a ieșit luni după-amiază la atac ...
CONAF se extinde în Transilvania
CONAF se extinde în Transilvania
Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) se extinde în Transilvania, lansând sucursala de la Cluj, ...
Lufthansa vine la Iași cu zboruri spre Frankfurt
Lufthansa vine la Iași cu zboruri spre Frankfurt
Lufthansa, cel mai mare transportator aerian din Europa, îşi diversifică reţeaua de zboruri şi intră pe aeroportul ...