Românii vor să aibă acces la tratamente de ultimă generaţie pentru bolile grave

Aproape toţi românii cred că, pentru bolile grave, ar trebui să poată fi trataţi cu medicamente noi, de ultimă generaţie, iar mai mult de jumătate dintre ei ar fi de acord să plătească integral tratamentele ieftine şi să le fie compensate cele scumpe, arată un sondaj IMAS Marketing şi Sondaje.
Economica.net - vin, 05 oct. 2012, 19:53
Românii vor să aibă acces la tratamente de ultimă generaţie pentru bolile grave

În privinţa preferinţei pentru tipul de medicamente cu care s-ar trata, 45,4 la sută dintre români ar prefera să cumpere medicamente originale (inovatoare, pentru care nu există echivalent terapeutic, protejate de brevet) şi doar 17 la sută optează pentru medicamente generice (echivalente terapeutice ale medicamentelor originale, ale căror brevete au expirat). De asemenea, 82% dintre respondenţi recunosc că medicamentele noi sunt importante pentru îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei, conform aceleiaşi cercetări.

„Sondajul scoate în evidenţă faptul că oamenii îşi doresc să poată beneficia de medicamente de ultimă generaţie şi chiar să plătească în plus la sănătate, dacă în felul acesta ar creşte accesul la aceste medicamente. Din păcate, în România, lista de medicamente compensate nu a mai fost actualizată din 2008. În Marea Britanie şi Germania, de exemplu, pacienţilor li se oferă acces imediat la tratamentele de ultimă generaţie. În alte state europene, perioada de aşteptare variază de la 88 la 392 de zile. În acest moment, românii sunt ultimii în clasamentul european al accesului la medicamente inovatoare, cu peste cinci ani de aşteptare, speranţa de viaţă a românilor fiind cea mai mică din Europa, cu peste 6 ani mai mică decât media din Uniunea Europeană”, a spus Almin Adzovic, preşedintele Local American Working Group (LAWG), citat într-un comunicat remis, vineri, MEDIAFAX.

Sondajul IMAS relevă, de asemenea, gradul de înţelegere pe care românii îl au în legătură cu accesul la medicamente noi şi cine este autoritatea care se ocupă de acest lucru în România. Astfel, 36,6 la sută dintre români ştiu că lista de medicamente compensate este actualizată de către Guvern.

În ceea ce priveşte dorinţa de a avea acces la medicamente de ultimă generaţie, 34,2 la sută dintre români cred ca ar fi bine ca lista să fie actualizată o dată la un an.

Totodată, 23,7 la sută dintre respondenţi cred că actualizarea trebuie făcută o dată la şase luni, iar 23,6 la sută, ori de câte ori apare un medicament nou.

„Cercetarea arată, încă o dată, că îngrijirea sănătăţii se găseşte pe primul loc al agendei individuale a publicului român. Pe măsură ce creşte gradul de informare, creşte şi nivelul de aspiraţii în privinţa serviciilor şi produselor medicale. Opţiunea fundamentală a publicului român este pentru produse de calitate, inovative, la nivel european. Românii fac sacrificii pentru îngrijirea sănătăţii şi cer decidenţilor să le respecte opţiunile”, afirmă directorul general al IMAS, Alin Teodorescu.

Sondajul a fost efectuat în august, la cererea LAWG, la nivel naţional, având 1.036 respondenți şi o marjă de eroare de 3%.

Te-ar mai putea interesa și
Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata a crescut în primele două luni ale acestui an cu 3,2%
Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata a crescut în primele două luni ale acestui an cu 3,2%
Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata, cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete, a crescut în primele două luni ale acestui an, faţă de perioada corespunzătoare din 2023,......
Guvernul argentinian a redus bugetul universităţilor publice cu 71% – Sute de mii de oameni au ieşit pe străzi pentru a protesta împotriva austerităţii din educaţie
Guvernul argentinian a redus bugetul universităţilor publice cu 71% – Sute de mii de oameni au ieşit pe străzi ...
Sute de mii de oameni au ieşit marţi pe străzi în Argentina pentru a protesta împotriva reducerilor de cheltuieli în ...
Infrastructuri energetice au luat foc în regiuni ruse după atacuri cu drone dinspre Ucraina – autorităţi ruse
Infrastructuri energetice au luat foc în regiuni ruse după atacuri cu drone dinspre Ucraina – autorităţi ruse
Infrastructuri energetice au luat foc miercuri în regiunea rusă Smolensk, la circa 400 de km de frontiera cu Ucraina, după ...
Ordinea mondială construită după 1945 este „în pragul distrugerii” – Amnesty International
Ordinea mondială construită după 1945 este „în pragul distrugerii” – Amnesty International
 Ordinea mondială construită după 1945 este "în pragul distrugerii", a avertizat secretara generală a Amnesty International, ...