Românilor li se cer adeverinţe cu veniturile salariale la trecerea graniţei cu Ucraina

Birourile vamale Siret, Sighet şi Halmeu, aflate la frontiera externă a Uniunii Europene, aplică, începând de sâmbătă, măsuri specifice de selecţie a călătorilor.
Economica.net - sâm, 15 feb. 2014, 11:25
Românilor li se cer adeverinţe cu veniturile salariale la trecerea graniţei cu Ucraina

Birourile vamale Siret, Sighet şi Halmeu, aflate la frontiera externă a Uniunii Europene, aplică, începând de sâmbătă, ‘măsuri specifice de selecţie a călătorilor, utilizând analiza de risc pentru efectuarea controlului vamal, fiind avute în vedere bunurile introduse de călători pe teritoriul României, în bagajele personale’, a declarat pentru AGERPRES inspector principal Liana Vasiliu, purtător de cuvânt la Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Iaşi.

Potrivit Lianei Vasiliu, autorităţile vamale au înregistrat cazuri în care călătorii introduc cantităţi mari de motorină sau benzină, produse din tutun, alcool, zahăr, ori alte bunuri a căror valoare depăşeşte suma de 300 de euro peste uzul personal.

‘Vameşii susţin că astfel de cazuri nu au caracter ocazional, iar produsele nu îndeplinesc condiţiile de scutire prevăzute de reglementările comunitare şi legislaţia naţională’, a precizat Liana Vasiliu.

Scutirile de taxe vamale, accize şi TVA pentru bunurile aflate în bagajele personale ale călătorilor, precum şi pentru carburanţii aflaţi în rezervoarele standard ale autovehiculelor, sunt condiţionate, potrivit reglementărilor legale în vigoare, de caracterul necomercial al acestor importuri, adică pentru a fi utilizate exclusiv ca bunuri pentru uzul personal sau familial al călătorilor ori cu destinaţia de cadouri.

‘În situaţiile în care bagajele personale ale călătorilor conţin bunuri de natura celor care fac obiectul măsurilor de supraveghere avute în vedere, biroul vamal solicită declararea în scris a acestor bunuri, cu scopul de a verifica tocmai caracterul ocazional şi necomercial al introducerii de bunuri. Dacă în urma verificărilor efectuate se constată că bunurile declarate au caracter comercial, nu este permisă introducerea pe teritoriul vamal al României’, a mai menţionat purtătorul de cuvânt al DGFP.

Mărfuri aduse din Ucraina erau vândute frecvent în judeţele Moldovei, chiar în pieţe, dar şi direct din maşină ori pe bază de ,,precomenzi’. Asemenea produse vin şi pe filiera Republica Moldova.

La rândul său, Consulatul General al Ucrainei la Suceava anunţă, printr-un comunicat, faptul că ,,fiecare cetăţean străin, inclusiv cetăţeanul român, ori apatrid, pentru a intra şi călători în Ucraina trebuie să prezinte adeverinţă de venituri salariale sau confirmarea fondurilor (numerar) în valoare de 80 euro pe zi, plus 400 euro extra’.

‘Controlul asupra disponibilităţii financiare adecvate se face la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale Ucrainei, în cadrul eliberării vizelor pentru a intra în Ucraina, la punctele de trecere a frontierei de stat, controlul frontieră şi la organe regionale ale Serviciului de Stat pentru Migraţii, în cadrul prelungirii şederii pe teritoriul Ucrainei şi aprobarea invitaţiilor la străini şi apatrizi pentru a obţine o viza în Ucraina’, se mai menţionează în comunicat.

Documentul atrage, în context, atenţia cetăţenilor români care vor solicita trecerea frontierei de stat în Ucraina ‘să fie gata pentru prezentarea (verificarea) scopului călătoriei şi disponibilităţile financiare adecvate’.

Te-ar mai putea interesa și
Primul tren de metrou Alstom pentru M5 a ajuns la București. Încă nouă ar putea sosi anul acesta
Primul tren de metrou Alstom pentru M5 a ajuns la București. Încă nouă ar putea sosi anul acesta
Primul tren de metrou din cele 13 din comanda Alstom a sosit marți la București, a spus pentru ECONOMICA.NET Mihai Barbu, președintele Consiliului de Administrație al Metrorex. Alte nouă trenuri......
Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, au preluat integral firma proiectului logistic de lângă fabrica Ford din Craiova
Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, au preluat integral firma proiectului logistic de lângă fabrica Ford din Craiova
Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, au devenit singurii acționari ai firmei prin care urma să fie construit un proiectul ...
EXCLUSIV Important pentru toți păgubiții Euroins. Firma care a primit 300 de milioane de euro ca să achite daunele RCA pentru șoferii români a dispărut din grup. Președinte Eurohold: „Nu mai aveam nevoie de ea”
EXCLUSIV Important pentru toți păgubiții Euroins. Firma care a primit 300 de milioane de euro ca să achite daunele RCA ...
EIG Re, societatea de reasigurare intra-grup care a primit aproape 1,6 miliarde de lei contra promisiunii de a achita daunele ...
TVR vrea să lanseze o platformă de streaming asemănătoare cu Netflix pentru conținut video live și înregistrat, inclusiv profil pentru copii
TVR vrea să lanseze o platformă de streaming asemănătoare cu Netflix pentru conținut video live și înregistrat, inclusiv ...
Societatea Română de Televiziune (TVR) vrea să lanseze o aplicație pentru telefoane mobile și televizoare smart pentru ...