Ovidiu Tender este singurul est-european care deţine teren în afara UE. Are 130.000 de hectare în Africa

Omul de afaceri Ovidiu Tender este singurul investitor din Europa de Est  care deţine teren în state africane, potrivit unui studiu recent al Comisiei Europene pe tema exploatatorilor de pământuri din ţările extracomunitare.
Alina Stanciu - mie, 22 iun. 2016, 21:01
Ovidiu Tender este singurul est-european care deţine teren în afara UE. Are 130.000 de hectare în Africa

Omul de afaceri Ovidiu Tender este singurul român pe lista europenilor care deţin în proprietate sau au contracte de arendă pe terenuri agricole din state africane, se arată într-un raport recent al Comisiei Europene în care sunt analizate efectele acaparării terenurilor de către europeni în ţările non-UE.

Acesta figurează în bazele de date ale Comisiei ca fiind iniţiatorului singurelor două tranzacţii cu terenuri africane ale unor investitori din Europa de Est.

Potrivit raportului, Tender are din 2011 contracte de concesiune pe o suprafaţă de 30.000 de hectare de teren în Gambia şi alte 100.000 de hectare în Senegal. Ambele terenuri sunt însă neutilizate, proiectele agricole sau de generare a biocombustibililor fiind în faza incipientă.

Tender declara în urmă cu patru ani că pe pământurile din Gambia şi Senegal vrea să cultive Jatropha, un arbust din seminţele căruia voia să obţină petrol. 

„Am demarat un program de investiţii în agricultură pe termen lung în Senegal şi Gambia. Voi cultiva jatropha. Această plantă denumită şi arborele de petrol, prin prelucrare, dă un ulei din care se produce biodiesel. Vreau explotaţii de acest tip şi în alte ţări precum Guineea Bissau ori Guineea Conakry. Pe un termen de 10 ani am intenţia să exploatez un milion de hectare de teren agricol cu această plantă tehnică. Estimez o investiţie de 400-500 de milioane de dolari numai pentru jatropha”, declara pentru cotidianul.ro, Ovidiu Tender.

„În Africa, omenii de afaceri negociază mai întâi cu comunitățile locale pentru a‑și da acordul de cedare a dreptului asupra pământului strămoșesc și abia apoi autoritățile își manifestă puterea de a concesiona străinilor terenuri spre explorare și exploatare”, povestea Tender în 2012 pentru Money.ro.

Potrivit raportului, 182 de companii din Uniunea Europeană deţin peste 5,8 milioane de hectare în afara comunităţii. Cei mai mulţi investitori provin din Marea Britanie (60), Olanda (18), Italia (17), Franţa (17) sau Spania (16), iar printre statele unde aceştia au concesionat sau cumpărat teren se numără Mozambique, Tanzania, Ghana, Sierra Leone, Kenya, Indonezia, Philippine , Namibia sau Malawi.

Anul trecut, Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat definitiv pe Ovidiu Tender la 12 ani şi şapte luni de închisoare în cazul privatizării Rafo- Carom. Omul de afaceri a atacat decizia, astfel că instanţa supremă a luat în discuţie un nou termen al recursului în casaţie formulat de omul de afaceri la decizia definitivă de condamnare în pentru preluarea ilegală a Carom SA Oneşti.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Șeful STB avertizează că societatea ar putea intra în insolvență în urma grevei. El estimează pierderile cauzate de protest la 20 de milioane de lei
Șeful STB avertizează că societatea ar putea intra în insolvență în urma grevei. El estimează pierderile cauzate ...
Directorul general al Societăţii de Transport Bucureşti, Adrian Criţ, estimează pierderile provocate de grevă, în ...
USR atrage atenția asupra actelor de vandalism și de hărțuire asupra șoferilor STB care ies pe traseu
USR atrage atenția asupra actelor de vandalism și de hărțuire asupra șoferilor STB care ies pe traseu
Filiala din București a Uniunii Salvați România atrage atenția asupra actelor de vandalism și a hărțuirilor la care ...
Parc nou în Sectorul 6: A fost depusă o ofertă pentru amenajarea spațiului verde din zona Lujerului
Parc nou în Sectorul 6: A fost depusă o ofertă pentru amenajarea spațiului verde din zona Lujerului
Administrația Domeniului Public și Dezvoltare Urbană Sector 6 a primit o ofertă la licitația pentru amenajarea Parcului ...