ROMATSA: Traficul aerian creşte destul de accelerat. Estimările sunt în jur de 5% anual

Traficul aerian creşte destul de accelerat, peste previziunile oficiale, atât pentru prezent, cât şi pentru viitor, estimările pentru următoarea perioadă de referinţă 2020 - 2024, cel puţin pentru FIR-Bucureşti, fiind în jurul valorii de 5% anual, a declarat, miercuri seara, Fănică Cârnu, directorul general adjunct al ROMATSA, la conferinţa Aircaft Safety and Avionics.
Economica.net - joi, 28 feb. 2019, 16:29
ROMATSA: Traficul aerian creşte destul de accelerat. Estimările sunt în jur de 5% anual

„Traficul creşte. Traficul a crescut în ultimii ani pot spune chiar spectaculos, mult dincolo de previziuni, ceea ce ne-a obligat pentru anii anteriori să revizuim planurile de performanţă şi să convingem Comisia Europeană. Traficul creşte destul de accelerat, mai mult decât previziunile oficiale, atât pentru prezent, cât şi pentru viitor datorită în primul rând dezvoltării unor situaţii care încurajează aeronautica – transportul de persoane, de mărfuri, legăturile între zone geografice, creşterea interesului pentru turism etc. Pentru anul acesta, încă de la început, traficul a început furtunos chiar din ianuarie, iar previziunile de creştere pentru următoarea perioadă de referinţă 2020 – 2024, cel puţin pentru FIR – Bucureşti, este în jurul valorii de 5% anual”, a spus acesta.

În opinia lui Cârnu, creşterea traficului este un lucru încurajator.

„E un lucru bun, încurajator. În primul rând pentru că ROMATSA are de lucru şi veniturile vor fi sigure în special din traficul de rută, ceea ce permite instituţiei să finanţeze deficitul înregistrat încă în mod constant în zona activităţii de terminal, unde, deşi există în continuare deficit aproape la fiecare aeroport între venituri şi cheltuieli, această diferenţă scade tot datorită faptului că traficul a crescut semnificativ în fiecare aeroport din cele 16 unde gestionăm traficul aerian”, a explicat el.

Oficialul ROMATSA a mai spus că, pentru următoarea perioadă, în traficul aerian se impun scăderi anuale ale tarifelor în medie cu 2,3% faţă de media înregistrată în reţeaua europeană.

„Vă interesează mai puţin ce se întâmplă în zona de rută, dar o informaţie importantă este că în conformitate cu noua reglementare europeană care stabileşte ţinte în zona eficienţei costurilor în dezvoltarea planurilor de performanţă pentru următoarea perioadă de referinţă se impun de către Comisia Europeană scăderi ale tarifelor în medie cu 2,3% în fiecare an faţă de media înregistrată în reţeaua europeană”, a precizat Fănică Cârnu.

Acesta a făcut referire şi la creşterea alarmantă a întârzierilor în traficul aerian .

„Îngrijorările mari la nivelul spaţiului european şi a decidenţilor sunt legate de creşterea alarmantă a întârzierilor. Noi toţi, în calitate de beneficiari ai serviciilor de transport aerian, realizăm că este inconfortabil în planificarea unor activităţi importante să nu ajungi la timp, să nu prinzi o legătură, să nu ajungi la o activitate importantă şi, pe acest considerent, sunt dezvoltate planuri de măsuri foarte ambiţioase ca aceste lucruri să fie gestionate mai corect la nivel de reţea, să se găsească soluţii de creştere a capacităţii de gestionare a traficului, în aşa fel încât fenomenul dezvoltării accelerate a acestor procese să fie redus cât mai repede, urmând ca în următoarea perioadă de 4-5 ani, inclusiv prin implementarea unor tehnologii moderne aflate în proces de dezvoltare şi implementare, să se producă consecinţele dorite”, a detaliat el.

În altă ordine de idei, Cârnu a spus că este aproape finalizat – şi probabil că în perioada următoare va fi prezentat Parlamentului European – un studiu privind viitoarea arhitectură a spaţiului aerian european, cu soluţii concrete care vor veni în sprijinul pregătirii pentru viitor a activităţii din aeronautică în general, iar în special acest studiu va fi axat pe dezvoltarea unor structuri de spaţiu aerian care să permită cu mai mare uşurinţă „implementarea ambiţiosului proiect Cer Unic European”.

„În această privinţă, şi în ROMATSA avem în dezvoltare un studiu cu privire la revizuirea sectorizării în FIR – Bucureşti. Lucrăm împreună cu experţii de la EUROCONTROL. Tot împreună cu ei am dezvoltat un program de evaluare a sistemului ATM (Air Traffic Management/dezvoltarea traficului aerian – n.r.), pe care îl implementăm în perioada imediat următoare. Începând cu aprilie o să avem operaţională faza 1 a acestui sistem dezvoltat cu compania Indra Sistemas la Madrid astfel încât creşterea traficului în această vară să ne prindă cu un sistem mult mai performant care să permită gestionarea unor situaţii mai complexe în spaţiul aerian. De la începutul lui noiembrie 2019 o să avem implementate toate procedurile pentru a putea să operăm în conformitate cu conceptul Free Route Airspace. Noul sistem, pe lângă alte facilităţi, o să ofere şi capabilităţi data link”, a adăugat directorul general adjunct al ROMATSA.

Industria aeronautică din România şi autorităţile de reglementare s-au reunit, miercuri, pentru a discuta despre ultimele evoluţii în domeniul siguranţei aviaţiei şi al inovaţiilor tehnologice. Subiectele vor include certificarea aeronavelor, operaţiunile aeriene, actualizările pentru avionics, motoarele, întreţinerea avioanelor, analiza siguranţei şi a datelor, gestionarea traficului aerian şi aeroporturile.

Principalele subiecte care au fost discutate la conferinţă includ importanţa cooperării dintre industrie şi autorităţile care implementează standardele de siguranţă ca urmare a dezvoltării inovaţiilor tehnologice, a evoluţiei în certificarea aeronavelor, a aeroporturilor, a ATM şi a siguranţei şi securităţii aviaţiei, precum şi a tendinţelor în operaţiunile de aviaţie generală.

De asemenea, ca o iniţiativă nouă, Asociaţia Proprietarilor de Avioane şi Piloţilor din România doreşte să creeze un ROADMAP pentru România, invitând astfel toate autorităţile, instituţiile private şi cele de afaceri să contribuie la planul general pentru viitorul aviaţiei generale şi comerciale. Iniţiativa ar trebui să devină un grup de lucru permanent pentru comunitatea aviatică de aici.

Te-ar mai putea interesa și
Primăria Capitalei anunță că STB va scoate pe traseu în acest weekend preponderent mijloace de transport dotate cu sisteme de climatizare
Primăria Capitalei anunță că STB va scoate pe traseu în acest weekend preponderent mijloace de transport dotate cu sisteme ...
Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) anunţă că în acest weekend, când sunt anunţate temperaturi de 40 grade, STB SA va scoate în circulaţie preponderent mijloace de transport dotate cu......
Autostrada Paşcani – Suceava: CNAIR a transmis către ANAP documentaţia pentru licitația de construire a primului lot
Autostrada Paşcani – Suceava: CNAIR a transmis către ANAP documentaţia pentru licitația de construire a primului ...
Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a transmis la Agenţia Naţională pentru Achiziţii ...
Lummus și MOL au început proiectarea tehnică a unei instalații pentru managementul deșeurilor din plastic la fabrica din localitatea Tiszaújváro, Ungaria
Lummus și MOL au început proiectarea tehnică a unei instalații pentru managementul deșeurilor din plastic la fabrica ...
Lummus Technology, un furnizor global de tehnologii de proces și soluții care oferă valoare adăugată în energie, și ...
Ciolacu: O să cer demisia conducerii AMEPIP, în cazul în care Comisia Europeană va solicita acest lucru
Ciolacu: O să cer demisia conducerii AMEPIP, în cazul în care Comisia Europeană va solicita acest lucru
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri că va solicita demisia conducerii Agenţiei pentru Monitorizarea şi Evaluarea ...