Romgaz schimbă modelul de business în proiectele de centrale noi pe care vrea să le facă împreună cu Gabriel Comănescu

Romgaz, care intenționează să construiască o primă centrală pe gaze în parteneriat cu firma GSP Power la Halânga, anunță că a schimbat modul de derulare a proiectelor de acest fel.
Mihai Nicuţ - mar, 13 apr. 2021, 22:15
Romgaz schimbă modelul de business în proiectele de centrale noi pe care vrea să le facă împreună cu Gabriel Comănescu

Foto: Gabriel Comănescu și Adrian Volintiru, fostul director al Romgaz, la Halânga, septembrie 2020

“Din punct de vedere al conceptului, lucrurile s-au schimbat, suntem în discuții cu GSP, dar proiectul va fi dezvoltat într un concept financiar și juridic schimbat față de proiectul inițial. Avem intenția de a dezvolta o societate-vehicul de proiect. Romgaz va rămâne proprietarul gazului și al energiei electrice produse. Deciziile vor fi luate doar după studiile de fezabilitate care vor dovedi rentabilitatea proiectelor”.

Declarația a fost făcută de Aristotel Jude, directorul general al Romgaz, ca răspuns la o întrebare adresată de noi referitoare la cum va funcționa asocierea dintre producătorul de gaze și compania GSP Power în proiectul mixt centrală pe gaze-panouri fotovoltaice-hidrogen de la Halânga.

Citește și: 

Romgaz își va lua rating și va emite obligațiuni pentru a finanța achiziția blocului Neptun Deep. “Apetitul pentru finanțare este neașteptat de mare”

Amintim că, în septembrie 2020, Romgaz și GSP Power, divizie a Grup Servicii Petroliere, companie controlată de cunoscutul om de afaceri Gabriel Comănescu, au anunțat un parteneriat pentru construcția unei centrale electrice pe gaze la Halânga, pe amplasamentul vechii centrale, un proiect mixt – 150 MW pe gaze în ciclu combinat și 50 MW panouri fotovoltaice.

La acea vreme s-a spus că investiția va fi finanțată de GSP Power, centrala va fi ridicată de aceeași companie, iar, ulterior construcției, tot această companie va opera și centrala. Romgaz ar fi urmat să livreze gazele și să primească energia electrică produsă aici. Comănescu a spus atunci că, după ce va obține ultimele avize, va construi centrala în 12 luni. Valoarea investiției nu a fost dezvăluită, oficialii GSP Power spunând că nu se va sări peste pragul de 600 de euro/kW instalat, pentru tot proiectul.

Implementarea, în directa subordine a lui Jude

Potrivit declarației lui Jude însă, proiectul se schimbă în sensul că va fi derulat de o companie de proiect în care vor fi implicate și Romgaz și GSP, deci înțelegem că finanțarea proiectului va fi comună. Și, la fel, deși nu au fost date încă detalii, acest model de funcționare ar presupune ca Romgaz să vândă gazele acestei companii și să pună în piață energia electrică produsă. Șeful Romgaz nu a dat mai multe detalii, dar a spus că de acest fel de proiecte (Romgaz intenționează să construiască mai multe astfel de centrale) se va ocupa o unitate de implementare aflată în directa sa coordonare.

Te-ar mai putea interesa și
Gheorghiță: De mâine se permite prezentarea directă în toate centrele de vaccinare din ţară, în limita capacității acestora
Gheorghiță: De mâine se permite prezentarea directă în toate centrele de vaccinare din ţară, în limita capacității ...
Revenirea la normalitate devine din ce în ce mai mult o certitudine, însă doar prin vaccinare se poate atinge acest obiectiv, a declarat, vineri, preşedintele Comitetului naţional de coordonare......
Macron le-a cerut Statelor Unite și Marii Britanii să nu mai blocheze exporturile de vaccinuri anti-COVID-19
Macron le-a cerut Statelor Unite și Marii Britanii să nu mai blocheze exporturile de vaccinuri anti-COVID-19
Preşedintele francez Emmanuel Macron le-a cerut vineri ''anglo-saxonilor'', făcând aluzie la Marea Britanie şi SUA, să ...
Cîţu: Începând de astăzi, românii se pot vaccina fără programare
Cîţu: Începând de astăzi, românii se pot vaccina fără programare
Premierul Florin Cîţu a anunţat că, începând de vineri, toţi românii care vor să se vaccineze anti-COVID-19 o vor ...
CGMB a adoptata bugetul Capitalei pe acest an
CGMB a adoptata bugetul Capitalei pe acest an
Proiectul privind bugetul Bucureştiului pe acest an a fost adoptat, vineri, de Consiliul General al Capitalei (CGMB), cu ...