1EUR = 4.8721 RON | Bucureşti 25 º

Companii

Romgaz se face "băiat deştept"

Producătorul de gaze a participat la prima sa licitaţie de cumpărare de enegie electrică de pe bursă, deşi are în portofoliu una dintre cele mai mari termocentrale din România. Este primul pas în activitatea de trading de energie electrică.

18 iun, 2014 | | ECONOMICA.net

Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, societate aflată sub controlul Guvernului, a depus ieri oferte de cumpărare de energie electrică pe piaţa centralizată a contractelor bilaterale (PCCB) de pe platforma OPCOM, aceasta fiind o premieră în activitatea companiei.

Romgaz a depus oferte de cumpărare de energie electrică în cadrul a nouă sesiuni de licitaţie, vânzătorul fiind compania Nuclearelectrica, operatorul centralei de la Cernavodă. Energia, vândută în pachete mici (5-10 MW) cu livrare în a doua jumătate anului, a fost adjudecată de alţi competitori, la preţuri cuprinse între 172 şi 175 de lei.

Romgaz nu a câştigat nici o licitaţie, dar se pune întrebarea de ce a ales compania să intre la cumpărare de energie electrică, în condiţiile în care deţine termocentrala de la Iernut, care funcţionează cu gaze naturale produse chiar de Romgaz şi este una dintre cele mai mari capacităţi termo de generare de electricitate din România?

Centrala de la Iernut are o putere instalată de 800 MW.

Romgaz intenţionează să devină trader de energie, potrivit declaraţiilor oficialilor companiei.

"Cu toate că SNGN ROMGAZ deţine licenţe de producere şi furnizare de energie electrică, conform reglementarilor ANRE în vigoare , nu are dreptul să vândă energia electrică produsă consumatorilor finali.Energia electrică cumparata de pe pieţele OPCOM de la alţi producători poate fi vândută şi consumatorilor finali. Asemenea tranzacţii ar putea aduce extinderea portofoliului de clienţi ai societăţii precum şi a cifrei de afaceri" a răspuns compania unei solicitări pe această temă a ECONOMICA.NET.

Totuşi, dacă ar fi vrut să facă trading cu energie, Romgaz ar fi avut destul de puţin timp la dispoziţie pentru a găsi şi consumatori în cazul în care ar fi câştigat vreo licitaţie, dat fiind că perioada de livrare a energiei produse de Nuclearelectrica începe chiar de la 1 iulie.

Romgaz a raporat în anul 2013 venituri de 3,9 miliarde de lei şi un profit de 930 de milioane de lei, în scădere cu 17% faţă de anul precedent.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO