Romgaz valorează 3 miliarde de euro, după prima zi de tranzacţii la Bursă

Valoarea de piaţă a Romgaz (SNG) a crescut cu 15% după prima zi de tranzacţi la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), până la 13,3 miliarde de lei (2,985 miliarde de euro). Cotaţiile SNG au scăzut pe tot parcursul zilei, la 34,5 lei / acţiune, de la un maxim de  35,95 lei / acţiune.
Adrian N. Ionescu - mar, 12 nov. 2013, 15:17
Romgaz valorează 3 miliarde de euro, după prima zi de tranzacţii la Bursă

Cu aproape 3 miliarde de euro capitalizare, Romgaz (SNG) este  a doua cea mai mare companie de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), după OMV Petrom

La maximul zilei, înregistrat la câteva minute de la deschidere, capitalizarea (valoarea de piaţă) a Romgaz (SNG) era de peste 13,85 miliarde de lei (3,1 miliarde de euro). Capitalizarea este produsul dintre numărul de acţiuni şi preţul de piaţă.

Ulterior, piaţa a încercat să se stabilizeze la 35 de lei / acţiune SNG, dar presiunea pe vânzare exercitată de micii investitori a dus cotaţia până sub 34,5 de lei / titlu.

În prima zi de prezenţă la bursă, s-au făcut tranzacţii de peste 93 de milioane de lei (peste 20 de milioane de euro) cu acţiunile Romgaz (SNG), adică dublu faţă de lichiditatea tuturor acţiunilor tranzacţionarte într-o zi întreagă la Bursă.

Brokerii obişnuiesc să numească „o zi bună” la bursă pe cea în care valoarea tranzacţiilor depăşeşete echivalentul a 10 milioane de euro. Marţi, numai SNG a făcut de două ori pe atât.

Preţul SNG a înregistrat şi el o creştere de peste 14% faţă de cel din oferta publică, de 30 de lei / acţiune.

Majoritatea analiştilor au prevăzut creşterea preţului acţiunii SNG până la 35 de lei / titlu şi chiar ceva mai mult, dar nu neapărat într-o singură zi. La 35,5 de lei / acţiune a fost evaluată acţiunea şi de analiştii consultaţi de ECONOMICA.NET.

Volatilitatea cotaţiilor în prima zi a fost accentuată şi de tentaţia micilor investitori de a marca profitul în urma ofertei publice de vânzare încheiate în 31 octombrie. Cei ce au subscris pe tranşa de retail, au primit acţiuni la preţuri de 28,5, sau 29,1 lei / acţiune în funcţie de data de subscriere, pentru oridine mai mici de 10.000 de acţiuni.

Pe de altă parte, foarte mulţi invetitori şi-au dorit să cumpere din piaţă ceea ce nu li s-a alocat în ofertă. Aceştia au creat presiunea pe cumpărare.

Oferta a fost suprasubscrisă de aproape 18 ori pe tranşa investitorilort mici şi de aproape 7 ori pe cea a investitorilor mari. Investitori mici, au primit 7 din acţiunile subscrise pentru care blocaseră bani.

Investitorii au plasat în total ordine echivalând cu circa 2,8 miliarde euro. Peste 200 de investitori instituţionali au realizat subscrieri de peste 1,7 miliarde de euro, iar peste 11.900 investitori de retail au subscris peste 1,1 miliarde euro.

Acţiunile SNG vor continua să fie atractive, mai ales datorită liberalizării preţurilor la care va vinde gazele naturale produse şi respectiv a dividendelor mari care sunt aşteptate din profiturile respective.

Totodată, Romgaz are de făcut investiţii costisitoare, ceea ce ar putea reduce din profitul distribuibil prin dividende.

Te-ar mai putea interesa și
Ioana Mihăilă: Probabil că vom impune personalului sanitar nevaccinat să se testeze periodic pe cheltuiala proprie
Ioana Mihăilă: Probabil că vom impune personalului sanitar nevaccinat să se testeze periodic pe cheltuiala proprie
Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a anunţat sâmbătă că "personalul medical care nu este vaccinat probabil va trebui să se testeze periodic cu costuri suportate de persoana care se......
Primul tramvai turcesc pentru Timișoara, trimis spre România. Poate merge 63 km pe baterie VIDEO
Primul tramvai turcesc pentru Timișoara, trimis spre România. Poate merge 63 km pe baterie VIDEO
Turcii de la Bozankaya au trimis spre România primul tramvai din comanda de 21 de garnituri pentru Timișoara. Acestea vor ...
ANM: Cod portocaliu de ploi torențiale până duminică în județele Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea și Buzău. Vreme instabilă în Capitală
ANM: Cod portocaliu de ploi torențiale până duminică în județele Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea și Buzău. Vreme ...
Judeţele Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea şi zona de munte a judeţului Buzău se vor afla sub avertizare Cod portocaliu ...
Merkel și Macron solicită statelor UE să-și coordoneze politicile de redeschidere a frontierelor
Merkel și Macron solicită statelor UE să-și coordoneze politicile de redeschidere a frontierelor
Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Emmanuel Macron au lansat vineri un apel ţărilor membre ale Uniunii ...