Rompan: Aproximativ 4-5% din totalul pâinii care se vinde în România este congelată. Ordinul ANPC este binevenit

Ordinul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) privind etichetarea produselor congelate este unul bine venit deoarece va informa corect consumatorul ce cumpără, dar şi ce va consuma, a declarat, joi, pentru AGERPRS, preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase (ROMPAN), Aurel Popescu.
Economica.net - joi, 20 oct. 2016, 17:52
Rompan: Aproximativ 4-5% din totalul pâinii care se vinde în România este congelată. Ordinul ANPC este binevenit

‘Părerea mea este că ANPC a scos un ordin binevenit in ideea de a informa corect consumatorul ce cumpără şi ce va consuma pentru ca sunt foarte mulţi care nu agreează ideea de a consuma pâine congelată, pâine făcută din aluaturi congelate. De multe ori aceste produse vin din afara ţării şi sunt făcute pe altă tehnologie şi nu pe gustul şi dorinţa consumatorului român. E corect şi este normal şi îl susţinem, dar nu se pune problema ca România să nu poată să facă pâinea pe care o vor consumatorii’, a spus Popescu.

Acesta a precizat că în România se consumă lunar 180.000 de tone de pâine, această cantitate fiind pusă pe piaţă de societăţile autohtone de morărit şi panificaţie.

‘Şi noi facem produse congelate în ţară, realizăm circa 3.000 de tone pe lună, care se vând în ţară şi peste hotare pentru că facem comerţ şi schimburi intracomunitare cu asemenea produse. Dintr-o analiză de piaţă pe care am realizat-o reiese că românii nu agreează asemenea produse întrucât sunt făcute cu o altă tehnologie, respectiv metoda directă şi nu în două – trei faze pe care noi o folosim la fabricarea produselor. Ambele pâini sunt foarte bune pentru consum, dar este vorba de costuri. Metoda directă costă mult mai puţin decât cea indirectă pe care o practicăm noi în fabricile de pâine. Părerea mea este că în jur de 4-5% din totalul pâinii care se vinde în România este congelată, restul este pâine proaspătă sau care se ambalează şi care are o valabilitate de câteva zile până la 30. Consumul lunar de pâine este de 180.000 de tone şi este asigurat din producţia internă, la care se mai adaugă produse de panificaţie şi patiserie congelată venită din afară’, a explicat şeful Rompan.

Un Ordin al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) care a intrat în vigoare joi prevede faptul că operatorii economici care comercializează către populaţie pâine, produse de panificaţie şi produse de patiserie obţinute din produse congelate, precum şi unităţile care utilizează la prepararea meniurilor produse alimentare congelate au obligaţia de a informa consumatorii prin afişare la loc vizibil, lizibil, uşor de înţeles, într-o formă care să nu permită ştergerea, după caz, pe un afiş, pe etichetă, ambalaj de vânzare, în meniul oferit, ori altele asemenea, ce însoţesc produsul, cu menţiunea ‘produs/din produs decongelat.

‘Este vorba despre un Ordin ANPC care intră în vigoare pe 20 octombrie şi care prevede obligativitatea operatorilor economici care comercializează produse congelate sau produse care provin din produse congelate să afişeze acest lucru’, a declarat pentru AGERPRES Paul Anchel, director general ANPC.

Operatorii economici care nu vor respecta prevederile acestui Ordin vor fi sancţionaţi cu amenzi cuprinse între 1.000 şi 10.000 lei, sancţiunile putând include şi suspendarea activităţii în cazul în care aceştia se opun total afişării acestor informaţii.

Directorul general al Direcţiei Generale Politici Agricole şi Industrie Alimentară din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), Elena Tatomir, a declarat joi că producătorii români de pâine trebuie să vină pe piaţă cu sortimente deosebite, pentru ca românii să nu mai cumpere produse de panificaţie congelate, aduse din import.

‘Am discutat acest subiect cu colegii din morărit şi panificaţie. Avem foarte multe supermarketuri şi probabil piaţa doreşte să consume astfel de produse. Cei care lucrează în acest sector ar trebui să se concentreze ca aceste produse să fie oferite de producţia internă şi să nu mai vină din import. Mai ales că avem producţii foarte bune în domeniul cerealelor şi industria de morărit şi panificaţie ar trebui să se concentreze şi să-şi pună întrebări legate de acest segment’, a spus Tatomir, în cadrul conferinţei ‘Agro-Business pe profit’.

În luna mai, preşedintele Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaţilor, Nini Săpunaru, declara că în România intră zilnic 25 de tiruri cu pâine congelată din import, ceea ce înseamnă o cantitate de 875.000 de tone pe an.

Potrivit datelor MADR, în primele 5 luni din acest an, importurile de produse agroalimentare au fost dominate de produsele de brutărie, patiserie şi biscuiţi cu o valoare de 97,1 milioane de euro (48.800 tone), de carnea de porc – 96 de milioane de euro (63.800 tone) şi preparatele alimentare – 88,5 milioane de euro (23.300 tone).

Te-ar mai putea interesa și
Aderare parțială Schengen – Despescu, MAI: Pasagerii nu au nicio obligaţie suplimentară, acestea sunt exclusiv în sarcina autorităţilor
Aderare parțială Schengen – Despescu, MAI: Pasagerii nu au nicio obligaţie suplimentară, acestea sunt exclusiv ...
Chestorul general de poliţie Bogdan Despescu, secretar de stat în MAI, a afirmat, joi, că, începând cu ziua de duminică, odată cu intrarea în spaţiul Schengen pe cale aeriană şi maritimă,......
Grecia: Băncile se pregătesc să plătească acţionarilor dividende pentru prima dată din 2008
Grecia: Băncile se pregătesc să plătească acţionarilor dividende pentru prima dată din 2008
Banca Centrală Europeană va permite băncilor elene să-şi recompenseze acţionarii pentru prima dată din 2008, după ...
Criză Bulgaria – Vecinii de la Sud de Dunăre sunt tot mai aproape de alegeri anticipate, după ce şi populiştii au respins mandatul de a forma un guvern
Criză Bulgaria – Vecinii de la Sud de Dunăre sunt tot mai aproape de alegeri anticipate, după ce şi populiştii ...
Partidul populist bulgar 'Există un astfel de popor' (ITN) a refuzat joi mandatul de a încerca să formeze un nou guvern, ...
Record după record pentru aur – Cotaţiile pe pieţele internaţionale au sărit din nou de 2.200 dolari/uncie. Cea mai mare valoare din istorie la cursul BNR
Record după record pentru aur – Cotaţiile pe pieţele internaţionale au sărit din nou de 2.200 dolari/uncie. Cea ...
Aurul creşte azi, 28 martie 2024, şi atinge un nou record la cursul BNR. Este cea mai mare cotaţie din istoria României ...