Romsilva caută resurse financiare pentru fluidizarea activităţii de vizitare la Cascada Bigăr din Cheile Nerei

Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva caută resurse financiare pentru executarea amenajărilor necesare în vederea fluidizării activităţii de vizitare a Cascadei Bigăr, situată în Parcul Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa, considerată a fi una dintre cele mai spectaculoase căderi de apă din lume.
Economica.net - joi, 29 mai 2014, 16:20
Romsilva caută resurse financiare pentru fluidizarea activităţii de vizitare la Cascada Bigăr din Cheile Nerei

‘Pregătim un proiect pentru a accesa resurse financiare în vederea executării tuturor amenajărilor necesare pentru a fluidiza activitatea de vizitare la Cascada Bigăr din Cheile Nerei. În zonă, s-a dezvoltat mult activitatea turistică şi s-au depus eforturi ca ea să poate fi vizitată în condiţii normale pentru că, în ultima perioadă, se înregistrează la sfârşit de săptămână sute de turişti cu maşini. Este o cascadă deosebită, prezentată şi pe Discovery, şi de aceea vrem să găsim o posibilitate de a realiza o parcare şi toalete în zona respectivă. Astfel, se vor putea prezenta şi anumite produse tradiţionale locale. Urmează să găsim finanţare pe programele europene 2014 – 2020. Vrem să facem şi un parteneriat cu Consiliul Judeţean pentru drumul de acces, dar spaţiul din zona cascadei nu permite un flux normal al turiştilor’, a declarat, joi, directorul general al Regiei Naţionale a Pădurilor – RNP Romsilva, Adam Crăciunescu, într-o conferinţă de presă.

Acesta a precizat că, deocamdată, nu există o estimare a costurilor şi nici nu s-au identificat sursele de finanţare.

‘Am avut doar o primă discuţie cu cei de la Consiliul Judeţean şi va trebui să vedem ce ne spun specialiştii din drumuri, unde putem să amplasăm acea parcare şi la ce resursă de proprietate apelăm – la proprietatea de stat sau la cea privată’, a spus şeful Romsilva.

Cascada Bigăr, situată în apropiere de Bozovici, în judeţul Caraş-Severin, în Parcul Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa, este una dintre cele mai spectaculoase căderi de apă din lume, potrivit site-ului The World Geography, care a inclus-o într-un top al cascadelor ieşite din comun din toată lumea, în 2013.

Cascada Bigăr se află la jumătatea distanţei dintre Polul Nord şi Ecuator, chiar pe paralela 45 nord. Căderea de apă a fost declarată din anul 2000 arie protejată de interes naţional, ce corespunde categoriei a IV-a a Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii.

Cele 13 parcuri naturale şi naţionale din zona Banatului, partea de nord a României, dar şi de la graniţa cu Serbia, au prezentat joi, la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului ‘Regele Mihai I al României’ de la Timişoara, în cadrul evenimentelor dedicate Zilei Europene a Parcurilor, imagini cu peisaje unice din zonele respective, dar şi produse tradiţionale specifice, meşteşugurile şi potenţialul turistic.

Organizat sub deviza ‘Parcuri pentru natură. Parcuri pentru prosperitate. Parcuri pentru pace’, evenimentul din acest an şi-a propus să ilustreze importanţa ariilor naturale protejeze, dar şi colaborarea transfrontalieră între parcurile din România şi ţările vecine: Serbia, Ungaria şi Ucraina, demonstrând că biodiversitatea nu are graniţe şi necesitatea conservării acesteia are o dimensiune globală.

România adăposteşte în cele 28 de parcuri naţionale şi naturale de pe 850.000 de hectare cele mai valoroase ecosisteme din Europa. Toate ariile naturale protejate din România se întind pe circa 1,8 milioane de hectare, echivalentul a 7% din suprafaţa totală a ţării.

Regia a semnat în 2004 primele 16 contracte de administrare a parcurilor şi a ariilor protejate şi ulterior a crescut la 22 din cele 28, câte există în prezent în România.

Romsilva investeşte anual în jur de 3 milioane de euro pentru administrarea celor 22 de parcuri naturale şi naţionale din structura sa. Fondurile europene accesate pentru aceste zone au depăşit, în 10 ani de la preluare, 40 de milioane de euro, iar cele alocate din bugetul regiei peste 100 de milioane de lei.

 

Te-ar mai putea interesa și
Ministerul Muncii: 923.578 de persoane cu dizabilități erau înregistrate în România la 31 decembrie 2023
Ministerul Muncii: 923.578 de persoane cu dizabilități erau înregistrate în România la 31 decembrie 2023
Numărul total de persoane cu dizabilităţi era, la 31 decembrie 2023, de 923.578 de persoane, dintre care 98,28% (907.715 persoane) se aflau în îngrijirea familiilor şi/sau trăiau independent......
Tesla a deschis primul pop-up store din România la Timișoara
Tesla a deschis primul pop-up store din România la Timișoara
La doar un an după ce a deschis primul său show-room din România, la București, Tesla a inaugurat la Timișoara primul ...
Valoarea de piață a gigantului energetic ExxonMobil a depășit-o pe cea a Tesla, ca urmare a încetinirii vânzărilor de mașini electrice
Valoarea de piață a gigantului energetic ExxonMobil a depășit-o pe cea a Tesla, ca urmare a încetinirii vânzărilor ...
Pentru prima dată în mai mult de un an, valoarea de piaţă a grupului petrolier american ExxonMobil Corp. a depăşit-o ...
Marcel Boloș: În ultimul an, agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere (Video)
Marcel Boloș: În ultimul an, agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă ...
Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, ...