Romsilva intenţionează să prelungească contractele de administrare a celor 22 de parcuri naturale şi naţionale

Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva intenţionează să prelungească contractele de administrare a celor 22 de parcuri naturale şi naţionale pentru încă 20 de ani, deşi contractul semnat în 2004, pe o perioadă de 10 ani, a fost prelungit în aceste zile doar pentru şase luni.
Economica.net - joi, 29 mai 2014, 13:43
Romsilva intenţionează să prelungească contractele de administrare a celor 22 de parcuri naturale şi naţionale

‘Legislaţia în vigoare nu a permis să facem o prelungire pentru o perioadă mai lungă de timp. În urma discuţiilor avute cu Ministerul Mediului s-a modificat ordinul care reglementează administrarea acestor arii naturale protejate. Am semnat un contract de prelungire pentru următoarele şase luni, urmând ca în această perioadă să parcurgem toate procedurile, conform legislaţiei în vigoare, în vederea continuării administrării acestor parcuri pe următorii 10-20 de ani. Noi am propus pe 20 de ani. Continuitatea ar da posibilitatea să facem ceva cu aceste parcuri, mai ales că peste 560.000 de hectare se suprapun pe pădurile statului’, a declarat, joi, directorul general al Regiei Naţionale a Pădurilor – RNP Romsilva, Adam Crăciunescu, într-o conferinţă de presă.

Acesta a precizat că trebuie explicat oamenilor că în aceste parcuri nu există doar zona strict protejată unde nu pot să îşi desfăşoare activităţi deosebite, ci şi zone unde se pot dezvolta în continuare activităţile tradiţionale.

‘Noi, ca administraţie, suntem preocupaţi de a găsi alternative de desfăşurare a unor activităţi în aceste parcuri. Nu este interzis într-un parc natural sau naţional ceva, acolo se pot desfăşura în continuare activităţi meşteşugăreşti şi tradiţionale. Este o problemă pe care nu o înţeleg mulţi, respectiv gestionarea durabilă a resurselor. Sunt activităţi care nu trebuie să conturbe peisajul sau habitatul protejat din această zonă’, a explicat şeful Romsilva.

Acesta a precizat că, în anumite zone, Consiliile Judeţene s-au arătat interesate de a prelua aceste parcuri naturale, însă nu deţin în totalitate informaţiile legate de costuri.

‘Sunt astfel de discuţii la parcul naţional din Munţii Rodnei pentru a fi preluat de CJ Bistriţa Năsăud, la cel de la Jiu, care se suprapune în mare parte mare pe proprietăţi private, sau cel de la Vrancea, dar deocamdată se feresc, pentru că nu ştiu ce costuri implică’, a subliniat directorul general al regiei.

În ceea ce priveşte finanţarea acestor parcuri naturale şi naţionale, Crăciunescu a afirmat că este ‘o bătălie mare la MMSC’ : pe aceste resurse pe care le încasează prin Fondul de Mediu.

‘Din acest Fond de Mediu nu s-a reuşit să se dea un procent de 1, 2 sau 5% pentru parcuri, deşi se încasează în acest fond şi de la RNP pe lemnul exploatat şi de la resurse minerale şi de la foarte multe societăţi comerciale care îşi desfăşoară activităţile cu resurse naturale. Părerea mea este că o parte din acest Fond de Mediu trebuia dirijat către administrarea parcurilor. Am discutat la Ministerul Mediului să facă o evaluare. Anul acesta mai este programul Rabla şi se cheltuie bani destul de mulţi, dar e posibil ca în anii următori să se mai rupă câteva procente şi pentru parcurile naturale, pentru că s-a mai făcut curăţenie printre maşinile vechi’, a adăugat Adam Crăciunescu.

Romsilva a prevăzut în buget şi în 2014 suma de 3 milioane de euro pentru administrarea parcurilor naturale şi naţionale.

Directorul general al RNP participă joi, la Timişoara, la evenimentele dedicate Zilei Europene a Parcurilor – 2014, în contextul administrării de către regie a 22 de parcuri naţionale şi naturale.

Romsilva a semnat în 2004 primele 16 contracte de administrare a parcurilor şi a ariilor protejate şi ulterior a crescut la 22 din 28, câte există în prezent în România.

Romsilva investeşte anual în jur de 2,5-3 milioane de euro pentru administrarea parcurilor naturale din structura sa, însă necesarul ar fi de circa 5 milioane de euro anual. Pe de alte parte, fondurile europene accesate pentru aceste zone au depăşit în 10 ani de la preluare 40 de milioane de euro, iar cele alocate de regie peste 100 de milioane de lei.

România adăposteşte în cele 28 de arii protejate (parcuri naţionale şi naturale) de pe 850.000 de hectare cele mai valoroase ecosisteme din Europa. Toate ariile naturale protejate din România se întind pe circa 1,8 milioane de hectare, echivalentul a 7% din suprafaţa totală a ţării.

 

Te-ar mai putea interesa și
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a scos la licitație lucrările pentri finalizarea centralei Nehoiașu 2, parte a amenajării hidrotehnice Siriu-Surduc......
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
Luând ca exemplu merele, produs pentru care există date atât la nivel local cât și pentru mare parte dintre statele ...
BMW, de la „testul” i3 la poziția de lider al mărcilor premium în domeniul mașinilor electrice
BMW, de la „testul” i3 la poziția de lider al mărcilor premium în domeniul mașinilor electrice
Debutul pe piață al modelului electric BMW i3 a fost unul dificil, însă acum marca și-a depășit clar rivalii din segmentul ...
George Zlati, avocat: Accesarea telefoanelor, a Facebook-ului partenerilor sau foștilor parteneri de viață e un fenomen răspândit în România, deși e o faptă penală
George Zlati, avocat: Accesarea telefoanelor, a Facebook-ului partenerilor sau foștilor parteneri de viață e un fenomen ...
Topul infracțiunilor informatice din România este condus de accesul ilegal la un sistem informatic și efectuarea de operațiuni ...