Romsilva nu a efectuat lucrări de reîmpădurire pentru 500.000 hectare de teren, conform prevederilor legale – raport Curtea de Conturi

Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva nu a realizat, conform prevederilor legale, lucrări de regenerare pentru aproximativ 500.000 de hectare de teren, ne-administrate forestier, în timp ce contribuţia la Fondul pentru mediu, reprezentând 2% din veniturile realizate din vânzarea masei lemnoase şi/sau a materialelor lemnoase, a fost calculată şi virată la o valoare sub prevederile legale, arată Raportul Curţii de Conturi pe anul 2015, publicat marţi pe propria pagină de Internet.
Economica.net - mar, 31 ian. 2017, 15:34
Romsilva nu a efectuat lucrări de reîmpădurire pentru 500.000 hectare de teren, conform prevederilor legale - raport Curtea de Conturi

Potrivit sursei citate, diferenţa totală ne-virată de către administratorii sau proprietarii de păduri, pentru perioada 2011-2015, este estimată la 1,697 milioane lei.

La nivelul RNP – Romsilva nu au fost efectuate lucrări de regenerare, conform prevederilor legale, pentru aproximativ 500.000 de hectare de teren (pădure) neadministrat forestier şi unde, în mare parte, vegetaţia forestieră a fost îndepărtată, notează documentul citat.

Raportul Curţii de Conturi relevă, totodată, că mai multe direcţii silvice din zona de câmpie (Brăila, Dolj, Olt, Teleorman, Tulcea etc.) nu şi-au realizat programele anuale de împădurire şi nici lucrările de refacere a plantaţiilor calamitate.

În plus, nu au fost întreprinse toate demersurile referitoare la: elaborarea şi promovarea unor acte normative pentru clarificarea aspectelor juridice referitoare la transferul, din patrimoniul unui agent economic către RNP-Romsilva, a infrastructurii construite special pentru administrarea în regim silvic a pădurilor, formată din diguri, canale de colectare şi scurgere a apelor, debarcadere, curţi şi cantoane silvice etc.; realizarea, cu prioritate, a Sistemului naţional al perdelelor forestiere de protecţie, în vederea prevenirii şi diminuării consecinţelor fenomenelor şi calamităţilor naturale; transferul de la Administraţia Domeniilor Statului către RNP-Romsilva a unor terenuri degradate, în suprafaţă de 8.530 hectare, în vederea ameliorării prin împădurire.

‘(…) fondul de conservare şi regenerare a pădurii a fost înregistrat eronat în contul contabil ‘Venituri din subvenţii de exploatare pentru alte cheltuieli de exploatare’, natura economică a fondului fiind corespunzătoare contului ‘Alte venituri din exploatare’; contribuţia la Fondul pentru mediu, reprezentând 2% din veniturile realizate din vânzarea masei lemnoase şi/sau a materialelor lemnoase, obţinute de către administratorul/proprietarul pădurii, a fost calculată şi virată la un nivel inferior celui legal, de către toate direcţiile silvice judeţene, diferenţa totală nevirată, pentru perioada 2011-2015, fiind estimată la suma de 1.697 mii lei’, reiese din raportul Curţii de Conturi.

De asemenea, la entităţile subordonate Romsilva, auditate în anul 2016, au fost consemnate cazuri de nerespectare a reglementărilor legale, constatându-se venituri suplimentare, datorate la fondul de conservare şi regenerare a pădurilor şi la fondul de ameliorare a fondului funciar cu destinaţie silvică, în sumă de 11,105 milioane lei, precum şi prejudicii în sumă de 2,233 milioane lei, generate de o serie de abateri.

În urma controalelor de audit s-a constatat faptul că nu s-au înregistrat în patrimoniu investiţiile în curs de execuţie şi active puse în funcţiune, reprezentând suprafeţe împădurite pe terenuri degradate, în sumă de 20,846 milioane lei, finanţate din fondul de ameliorare a fondului funciar cu destinaţie silvică.

Totodată, nu s-au constituit şi virat sumele datorate la Fondul de conservare şi regenerare a pădurilor şi la Fondul de ameliorare a fondului funciar cu destinaţie silvică, în valoare totală de 2,570 milioane lei, în timp ce în conturile extrabilanţiere de ordine şi evidenţă nu s-au înregistrat active contingente în sumă de 7,529 milioane lei.

‘(…) nu s-au înregistrat şi nu s-a urmărit încasarea, de către organele competente, a prejudiciilor silvice în suma de 1.279 mii lei, constatate de ocoalele silvice aparţinând Direcţiei Silvice Gorj; nu s-a constituit şi alimentat, conform normelor în vigoare, fondul de conservare şi regenerare a pădurilor, cu suma totală de 3.040 mii lei, de către unele direcţii silvice; nu s-a urmărit încasarea chiriei, în suma de 283 mii lei, datorată legal pentru ocuparea temporară a unor terenuri forestiere’, arată sinteza Curţii de Conturi.

Pe de altă parte, prin plata unor despăgubiri, în baza unor sentinţe definitive şi executorii care au constatat nelegalitatea deciziilor de desfacere a contractelor de muncă, s-a înregistrat un prejudiciu de 665.000 lei la Direcţia Silvică Maramureş, în acelaşi timp fiind utilizate sume din fondul de conservare şi regenerare a pădurilor în alte scopuri decât cele prevăzute de lege, generând prejudicii de 482.000 lei.

Conform Curţii de Conturi, prin aceeaşi direcţie silvică s-au plătit către prestatori sume nedatorate, în afara obligaţiilor contractuale, determinând prejudicii în cuantum de 165.000 lei.

Te-ar mai putea interesa și
Progresul tehnologic al Chinei nu poate fi frânat – Xi Jinping, la întâlnirea cu premierul olandez
Progresul tehnologic al Chinei nu poate fi frânat – Xi Jinping, la întâlnirea cu premierul olandez
Progresul tehnologic al Chinei nu poate fi frânat, a declarat preşedintele chinez Xi Jinping, care l-a primit miercuri la Beijing pe premierul olandez Mark Rutte pentru convorbiri privind în......
Autoritatea pentru concurenţă din Polonia a amendat Amazon cu 7,8 milioane de dolari
Autoritatea pentru concurenţă din Polonia a amendat Amazon cu 7,8 milioane de dolari
 Autoritatea pentru concurenţă din Polonia (UOKiK) a amendat compania americană Amazon cu 31 de milioane de zloţi (7,8 ...
Guvernul atrage un fond de investiții coreean în proiectul centralei nucleare cu SMR americane de la Doicești. Nuclearelectrica, solicitată să mai vină cu bani
Guvernul atrage un fond de investiții coreean în proiectul centralei nucleare cu SMR americane de la Doicești. Nuclearelectrica, ...
Ministerul Energiei a introdus pe ordinea de zi a ședinței Adunării Generale a Acționarilor Nuclearelectrica un punct ...
Uniunea Europeană a raportat excedent comercial în 2023, după deficitul comercial record din 2022 – date Eurostat
Uniunea Europeană a raportat excedent comercial în 2023, după deficitul comercial record din 2022 – date Eurostat
Balanţa comercială a Uniunii Europene a înregistrat în 2023 un excedent de 38 miliarde de euro, un contrast semnificativ ...