Romtelecom şi UPC sunt obligate să introducă Digi 24 în grilele de programe. Încă nu o fac şi riscă amenzi

Digi 24, televiziunea de ştiri a celor de la RCS&RDS, a fost adăugată în acest an în pachetul must carry, reglementat de Consiliul Naţional al Audiovizualului. Dar nici până acum Romtelecom şi UPC nu au introdus postul de ştiri al opratorului de cablu concurent în listele lor de programe.
Economica.net - mie, 12 mart. 2014, 22:05
Romtelecom şi UPC sunt obligate să introducă Digi 24 în grilele de programe. Încă nu o fac şi riscă amenzi

Romtelecom şi UPC au aşteptat răspunsul solicitării CNA către Consiliul Concurenţei privind respectarea cadrului concurenţial prin introducerea în grile a televiziunii unui operator concurent.

Răspunsul Consiliului Concurenţei  ajuns pe data de 4 martie la CNA şi specifică faptul că introducerea Digi 24 în pachetul must carry nu încalcă legile concurenţei din România.

Pachetul must carry a fost publicat de CNA în data de 4 februarie 2014, iar operatorii aveau, conform legislaţiei în vigoare, un termen de 30 de zile de reconfigurare a grilelor de programe cu noile posturi de televiziune.

Must carry la nivel naţional conţine cele 4 posturi ale televiziunii publice, TVR1, TVR2, TVR3 şi TVR News plus alte 31 de posturi comerciale selectate în funcţie de media audienţei pe anul 2013.

Potrivit legii audiovizualului operatorii trebuie să asigure 25% din grila retransmisă pachetului must carry.

Astfel Romtelecom retransmite prin intermediul reţelei terestre, conform site-ului operatorului, 123 de canale, iar  numărul total canalelor retransmise din pachetul must carry ar trebui să se situeze  la 31 de posturi TV.

Conform noului pachet must carry, operatorul este obligat să introducă în grilă Digi 24, din moment ce postul se află pe locul 13 în funcţie de audienţa din 2013.

Acelaşi lucruru trebuie aplicat şi de UPC România, care retransmite terestru în acest moment 132 de canale.

Contactaţi de ECONOMICA.NETcei de la Romtelecom au declarat următoarele:

“Până la expirarea termenului legal în care companiile ar fi trebuit să se alinieze noii liste must-carry, Romtelecom a așteptat o poziție oficială din partea Consiliului Concurenței pe acest subiect. Întrucât aceasta nu a apărut până la expirarea termenului sus-numit, compania a decis să nu introducă Digi24 în grila sa de programe.Romtelecom depune toate eforturile necesare pentru respectarea cerințelor legale, inclusiv a acelora din domeniul audiovizualului.

De asemenea, Romtelecom crede cu tărie că introducerea canalului aparținând unui alt operator în propria grilă de canale TV constituie o încălcare a principiilor concurenței. Susținem această poziție întrucât spațiul media disponibil pentru un furnizor fără nici un cost în rețelele competitorilor săi poate conduce la obținerea în mod neetic a unui avantaj comercial rapid pentru deținătorul respectivului canal. O astfel de situatie poate reprezenta o deviere de la principiile care au stat la baza reglementării must-carry în cadrul Directivelor Europene”

Cei de la UPC România nu au dorit să facă nici un comentariu pe acest subiect.

Reconfigurarea grilelor de către operatori trebuia făcută până la data de 4 martie 2014. În  cazul în care operatorii vor continua să omită din grilă posturile RCS&RDS, vor fi sancţionaţi de către Consiliul Naţional al Audiovizalului cu amenzi ce pot ajunge la 200.000 de lei. 

Te-ar mai putea interesa și
O nouă promoție de la Wizz Air cu ocazia aniversării. Compania oferă reduceri de până la 21% la toate zborurile
O nouă promoție de la Wizz Air cu ocazia aniversării. Compania oferă reduceri de până la 21% la toate zborurile
Transportatorul aerian Wizz Air anunță că, după răspunsul pozitiv al clienților la promoția sa aniversară de 21 de ani, prelungește perioada de promoții cu o nouă ofertă valabilă în......
E.ON încheie cu succes o nouă linie de credit sindicalizat în valoare de 4,7 miliarde de euro
E.ON încheie cu succes o nouă linie de credit sindicalizat în valoare de 4,7 miliarde de euro
Grupul german E.ON anunță că a încheiat cu succes o nouă linie de credit sindicalizat în valoare de 4,7 miliarde de ...
Comisia Europeană vrea să propună statelor G7 reducerea plafonului maxim de vânzare a petrolului rusesc la 50 de dolari barilul
Comisia Europeană vrea să propună statelor G7 reducerea plafonului maxim de vânzare a petrolului rusesc la 50 de dolari ...
Uniunea Europeană va propune săptămâna aceasta miniştrilor de Finanţe din grupul statelor puternic industrializate ...
Business-ul Lidl a crescut cu 9% în România, anul trecut. Afaceri consolidate de 5 miliarde de euro
Business-ul Lidl a crescut cu 9% în România, anul trecut. Afaceri consolidate de 5 miliarde de euro
Companiile Lidl din România, liderul pieței retailului alimentar conform rezultatelor din 2023, au încheiat anul calendaristic ...