Romtelecom şi UPC sunt obligate să introducă Digi 24 în grilele de programe. Încă nu o fac şi riscă amenzi

Digi 24, televiziunea de ştiri a celor de la RCS&RDS, a fost adăugată în acest an în pachetul must carry, reglementat de Consiliul Naţional al Audiovizualului. Dar nici până acum Romtelecom şi UPC nu au introdus postul de ştiri al opratorului de cablu concurent în listele lor de programe.
Economica.net - mie, 12 mart. 2014, 22:05
Romtelecom şi UPC sunt obligate să introducă Digi 24 în grilele de programe. Încă nu o fac şi riscă amenzi

Romtelecom şi UPC au aşteptat răspunsul solicitării CNA către Consiliul Concurenţei privind respectarea cadrului concurenţial prin introducerea în grile a televiziunii unui operator concurent.

Răspunsul Consiliului Concurenţei  ajuns pe data de 4 martie la CNA şi specifică faptul că introducerea Digi 24 în pachetul must carry nu încalcă legile concurenţei din România.

Pachetul must carry a fost publicat de CNA în data de 4 februarie 2014, iar operatorii aveau, conform legislaţiei în vigoare, un termen de 30 de zile de reconfigurare a grilelor de programe cu noile posturi de televiziune.

Must carry la nivel naţional conţine cele 4 posturi ale televiziunii publice, TVR1, TVR2, TVR3 şi TVR News plus alte 31 de posturi comerciale selectate în funcţie de media audienţei pe anul 2013.

Potrivit legii audiovizualului operatorii trebuie să asigure 25% din grila retransmisă pachetului must carry.

Astfel Romtelecom retransmite prin intermediul reţelei terestre, conform site-ului operatorului, 123 de canale, iar  numărul total canalelor retransmise din pachetul must carry ar trebui să se situeze  la 31 de posturi TV.

Conform noului pachet must carry, operatorul este obligat să introducă în grilă Digi 24, din moment ce postul se află pe locul 13 în funcţie de audienţa din 2013.

Acelaşi lucruru trebuie aplicat şi de UPC România, care retransmite terestru în acest moment 132 de canale.

Contactaţi de ECONOMICA.NETcei de la Romtelecom au declarat următoarele:

“Până la expirarea termenului legal în care companiile ar fi trebuit să se alinieze noii liste must-carry, Romtelecom a așteptat o poziție oficială din partea Consiliului Concurenței pe acest subiect. Întrucât aceasta nu a apărut până la expirarea termenului sus-numit, compania a decis să nu introducă Digi24 în grila sa de programe.Romtelecom depune toate eforturile necesare pentru respectarea cerințelor legale, inclusiv a acelora din domeniul audiovizualului.

De asemenea, Romtelecom crede cu tărie că introducerea canalului aparținând unui alt operator în propria grilă de canale TV constituie o încălcare a principiilor concurenței. Susținem această poziție întrucât spațiul media disponibil pentru un furnizor fără nici un cost în rețelele competitorilor săi poate conduce la obținerea în mod neetic a unui avantaj comercial rapid pentru deținătorul respectivului canal. O astfel de situatie poate reprezenta o deviere de la principiile care au stat la baza reglementării must-carry în cadrul Directivelor Europene”

Cei de la UPC România nu au dorit să facă nici un comentariu pe acest subiect.

Reconfigurarea grilelor de către operatori trebuia făcută până la data de 4 martie 2014. În  cazul în care operatorii vor continua să omită din grilă posturile RCS&RDS, vor fi sancţionaţi de către Consiliul Naţional al Audiovizalului cu amenzi ce pot ajunge la 200.000 de lei. 

Te-ar mai putea interesa și
Un număr record de cazuri confirmate de COVID-19 în ultimele 24 de ore. 121 de decese și 1.195 de pacienți la ATI
Un număr record de cazuri confirmate de COVID-19 în ultimele 24 de ore. 121 de decese și 1.195 de pacienți la ATI
Un număr de 7.676 de cazuri noi (cel mai de la debutul valului patru) de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate peste 67.000 de teste, a......
Enel vrea să renunțe la cărbune până în 2027 și să-și tripleze până în 2030 capacitățile de producere a energiei regenerabile
Enel vrea să renunțe la cărbune până în 2027 și să-și tripleze până în 2030 capacitățile de producere a energiei ...
Compania italiană de utilităţi Enel şi-a propus triplarea capacităţilor de producere a energiei din surse regenerabile ...
Moody’s îi face un cadou frumos lui Viktor Orban în perspectiva alegerilor de la anul. A îmbunătățit ratingul Ungariei
Moody’s îi face un cadou frumos lui Viktor Orban în perspectiva alegerilor de la anul. A îmbunătățit ratingul ...
Agenţia de evaluare financiară Moody's a îmbunătăţit vineri ratingul de ţară al Ungariei, de la "Baa3" până la ...
Piața retailului alimentar se apropie de un nou punct istoric: Kaufland ajunge 150 de hypermarketuri pe plan local
Piața retailului alimentar se apropie de un nou punct istoric: Kaufland ajunge 150 de hypermarketuri pe plan local
Kaufland, operatorul celui mai mare lanț de hypermarketuri la nivel național și numărul doi pe piața comerțului alimentar ...