Roşia Montana, „capitala activismului din România”, timp de patru zile, la FânFest

Cea mai veche aşezare atestată documentar din România, Roşia Montana din Ţara Moţilor, va redeveni, şi în acest an, cu prilejul FânFest, "capitala activismului din România", spun organizatorii manifestării.
Economica.net - sâm, 10 aug. 2013, 15:25
Roşia Montana,

„După succesul ediţiei de anul trecut ne străduim şi în acest an să facem ca Roşia Montană să devină, pentru patru zile, capitala activismului din România. Am pregătit foarte multe evenimente, vremea se anunţă favorabilă şi începând de joi, 15 august, îi aşteptăm pe toţi cei ce vor să cunoască sau să revadă Roşia Montană într-un cadru festiv”, preciza Călin Caproş, vice-preşedintele Asociaţiei „Alburnus Maior”, într-un comunicat transmis, sâmbătă, AGERPRES.

Forumul Social de Activism din cadrul FânFest, aflat la cea de-a doua ediţie, va aduce la Roşia Montană activişti, studenţi, ţărani, reprezentanţi ai unor organizaţii neguvernamentale, mişcări şi grupuri informale din întreaga lume. Printre temele acestei ediţii a forumului se numără „Alternative de dezvoltare”, „Grupuri grassroots”, „Campanii şi mişcări sociale”, „Patrimoniu cultural” şi „Campanii împotriva mineritului cu cianuri”.

„Ca în fiecare an, şi la această ediţie am pregătit o selecţie de filme documentare care aduc în actualitate probleme stringente ale lumii contemporane. Mineritul cu cianuri, gazele de şist, reciclarea gunoaielor şi transformarea prin artă, mişcarea occupy – sunt doar câteva dintre temele abordate în cadrul secţiunii de film, care vor putea fi apoi dezbătute în discuţiile de după proiecţii, împreună cu regizorii şi invitaţii prezenţi”, arată Călin Caproş.

O suită de cinci expoziţii va prezenta publicului „peisajul uluitor al Apusenilor”, monumentele de mare valoare din Roşia, dar şi activitatea oamenilor dornici să păstreze aşezarea lor milenară aşa cum este, oprind distrugerea unui sit istoric, natural şi cultural.

În atelierele demonstrative organizate în cadrul Programului „Adoptă o Casă”, un grup de meşteri locali va realiza şindrilă pentru acoperiş, zidării de mortar de var, zidării seci (mauri) şi tencuieli cu mortar de var.

De un program special se vor putea bucura copiii. Pentru ei sunt organizate ateliere de lucru cu activităţi atractive, jocuri şi jonglerii, spectacole interactive şi un teatru de păpuşi.

Sâmbătă, 10 august, participanţii „Marşul de Solidaritate cu Roşia Montana”, organizat de Campania „Salvaţi Roşia Montana” – care au plecat din Cluj-Napoca pe 7 august şi străbat 137 de kilometri, pe jos, până în ajunul celei de-a 8-a ediţii a FânFest, 13 august – parcurg distanţa dintre comunele Sălcia şi Lupşa, pe Valea Arieşului. În paralel, spre Roşia Montana se îndreaptă participanţii la alte trei marşuri, venind dinspre Bucureşti şi Alba-Iulia, cu bicicleta, pe jos, ori călare.

„Marşul de Solidaritate cu Roşia Montana” este un simbol al rezistenţei fizice a localnicilor din Munţii Apuseni. Pe parcursul derulării acestuia, participanţii interacţionează cu comunităţile rurale despre cauza „Salvaţi Roşia Montana”, afişând bannere, organizând mini-evenimente culturale, popasuri şi întâlniri informative cu localnicii.

Participanţilor la Marş li se vor alătura cicliştii care vin din Copenhaga (Danemarca), unii prin Estul, ceilalţi prin Vestul Europei, pentru aceeaşi cauză. A

Te-ar mai putea interesa și
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Rusia nu are nevoie să interzică exporturile de motorină, pentru a răspunde la creşterea preţurilor şi posibilele deficienţe în aprovizionarea cu carburant, după ce atacurile cu drone au......
Producţia de cereale a României a crescut în 2023 cu peste 9%, la 20,57 milioane de tone
Producţia de cereale a României a crescut în 2023 cu peste 9%, la 20,57 milioane de tone
Producţia de cereale pentru boabe a României a crescut anul trecut cu 9,1% respectiv cu 1,71 milioane de tone, de la 18,861 ...
Autostrada Sibiu – Pitești: Porr a săpat 855 de metri din primul tunel veritabil de autostradă din România VIDEO
Autostrada Sibiu – Pitești: Porr a săpat 855 de metri din primul tunel veritabil de autostradă din România VIDEO
Constructorul austriac Porr a săpat 855 de metri pe ambele fire ale primului tunel veritabil de autostradă din România, ...
Leferman, Berarii României: Suntem la 20% grad de colectare a ambalajelor SGR puse în piaţă
Leferman, Berarii României: Suntem la 20% grad de colectare a ambalajelor SGR puse în piaţă
Gradul de colectare înregistrat prin Sistemul de Garanţie-Returnare (SGR) a înregistrat o creştere exponenţială de ...