Roşu (ASF): Nu există o presiune pe tarifele de primă RCA

Modificările propuse de Ministerul Finanţelor la Legea 132/2017 au drept scop clarificarea anumitor aspecte de formă, iar evoluţiile recente privind cele două componente de bază care determină tariful de primă nu conduc la concluzia unor creşteri semnificative a tarifelor de primă medii la nivel de piaţă în perioada următoare, susţine vicepreşedintele Sectorului Asigurări - Reasigurări din cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Cristian Roşu.
Economica.net - lun, 23 sept. 2019, 13:39
Roşu (ASF): Nu există o presiune pe tarifele de primă RCA

„Prin modificările legislative privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto, aprobate prin Legea 132/2017, au fost introduse o serie de elemente cum ar fi conceptul de tarif de referinţă şi clientul cu risc ridicat. Aceste elemente nu sunt şi nu au fost în fapt modalităţi de plafonare a tarifelor de primă la nivelul pieţei, ci au fost instrumente pentru creşterea transparenţei şi pentru a oferi o mai bună informare a consumatorilor de produse de asigurare asupra modului de determinare a tarifelor de primă RCA. Tarifele de primă RCA şi în prezent pot fi stabilite în mod liber de către societăţile de asigurare în funcţie de istoricul propriu de daunalitate şi strategia de afaceri”, spune Cristian Roşu.

Potrivit unui comunicat, din datele avute la dispoziţie de ASF, tarifele de primă practicate de societăţile de asigurare au fost în general situate sub nivelul tarifelor de primă de referinţă publicate de ASF.

Oficialul ASF precizează că modificările propuse de Ministerul Finanţelor la Legea 132/2017 au drept scop clarificarea anumitor aspecte de formă care să conducă la eliminarea percepţiei că tarifele de primă RCA sunt sau pot fi stabilite de ASF.

„În urma modificărilor propuse, ASF va continua să publice tarifele de referinţă calculate de un expert independent, furnizând informaţiile relevante privind evoluţia daunalităţii (frecvenţa, dauna medie etc.) pentru categoriile folosite şi până în prezent. De asemenea, acestea vor include în continuare un nivel al cheltuielilor de achiziţie şi administrare mediu de 25%. Evoluţiile recente privind cele două componente de bază care determină tariful de primă nu conduc la concluzia unor creşteri semnificative a tarifelor de primă medii la nivel de piaţă în perioada următoare în piaţa RCA din România”, a afirmat Roşu.

De asemenea, conceptul privind clientul cu risc ridicat se menţine şi ulterior modificărilor propuse, urmând ca administrarea acestor clienţi să se efectueze de Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR), conform politicilor interne proprii aprobate de membrii acestui organism.

„În concluzie, în momentul de faţă nu există o presiune pe tarifele de primă RCA, iar modificările propuse, în principal referitoare la formă şi nu la fond, nu sunt de natură să creeze premisele escaladării acestora în perioada care urmează”, a susţinut el.

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a postat pe pagina de internet a instituţiei un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi tramvaie.

Potrivit expunerii de motive, se propun modificări asupra modului de funcţionare a „asiguratului cu risc ridicat”, întrucât Comisia Europeană consideră că prin actualul mod de funcţionare este îngrădită libertatea de tarifare prin impunerea unei prime calculate şi ofertate de BAAR şi nu de asigurătorul RCA, propunerea de modificare a legislaţiei având în vedere eliminarea obligaţiei BAAR de ofertare a primei de asigurare în cazul asiguratului cu risc ridicat.

Totodată, se are în vedere instituirea obligaţiilor BAAR de alocare a asiguratului cu risc ridicat conform politicilor şi procedurilor proprii, proceduri interne care stabilesc şi condiţiile de încheiere a asigurării, asumate de toţi membrii BAAR, precum şi de stabilire a unor reguli de conduită aplicabile membrilor săi inclusiv cu privire la încheierea asigurării RCA în cazul asiguraţilor cu risc ridicat.

Conform MFP, se propune abrogarea prevederilor ce limitează cheltuielile administrative şi de vânzare ale poliţei de asigurare ce pot fi incluse de asigurători în calculul tarifelor de primă.

De asemenea, se propune eliminarea obligaţiei ASF de reglementare a modului de calcul al tarifelor de primă, a criteriilor de risc, a indicilor de încărcare, a coeficienţilor de majorare şi/sau corecţie ori alte instrumente de ajustare a tarifelor de primă, condiţii în care calculul va avea în vedere respectarea principiilor actuariale general acceptate.

În expunerea de motive se menţionează că, prin acest proiect, se propune abrogarea prevederilor referitoare la posibilitatea suspendării contractului RCA la cererea asiguratului având în vedere hotărârea CJUE din Cauza C80/2017 (Fundo de Garantia Automovel vs. Alina Juliana) care stabileşte faptul că obligaţia de asigurare este permanentă pe perioada în care vehiculul este înmatriculat/înregistrat, indiferent dacă există sau nu intenţia proprietarului de a utiliza acest vehiculul.

Totodată, se propune punerea în acord a prevederilor din cuprinsul Legii nr. 132/2017 ce reglementează modul de distribuire a contractelor RCA cu prevederile Legii nr. 236/2018 privind distribuţia de asigurări, acestea intrând în vigoare ulterior publicării legii RCA. Astfel, se reglementează la art. 6, alin. (3), asumarea răspunderii pentru emiterea tuturor contractelor RCA indiferent de canalul de distribuţie utilizat, fie direct sau prin intermediarii de asigurări sau de asigurări auxiliare, definiţi conform Legii 236/2018.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
O firmă turcească a câștigat contractul de reabilitare a Lotului 2 din Drumul Național 6 Alexandria – Craiova
O firmă turcească a câștigat contractul de reabilitare a Lotului 2 din Drumul Național 6 Alexandria – Craiova
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a anunțat vineri că, în urma finalizării procesului de ...
Autostrada Buzău – Focșani: CNAIR a avizat proiectul tehnic. Acum poate fi pregătită documentația pentru licitație – Grindeanu
Autostrada Buzău – Focșani: CNAIR a avizat proiectul tehnic. Acum poate fi pregătită documentația pentru licitație ...
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) poate începe pregătirea documentației pentru lansarea ...
Kristalina Georgieva, șefa FMI: Nu doar băncile centrale trebuie să se lupte cu inflația. Mai sunt și alți actori, inclusiv cei care se ocupă de vaccinare
Kristalina Georgieva, șefa FMI: Nu doar băncile centrale trebuie să se lupte cu inflația. Mai sunt și alți actori, ...
Nu doar oficialii băncilor centrale trebuie să combată inflaţia ci şi alţi decidenţi au un rol important de jucat, ...