Roşu, Generali România: Fraudele potenţiale în piaţa de asigurări auto ajung la 20 milioane euro pe trimestru

Fraudele potenţiale în piaţa de asigurări auto se situează la circa 20 de milioane de euro pe trimestru, a declarat la Sinaia, în cadrul unui eveniment organizat de Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România /UNSAR/, Mădălin Roşu, directorul Diviziei Daune a Generali România şi responsabil interimar UNSAR pentru secţiunea asigurări auto.
Economica.net - Dum, 13 apr. 2014, 12:45
Roşu, Generali România: Fraudele potenţiale în piaţa de asigurări auto ajung la 20 milioane euro pe trimestru

Oficialul a precizat că Generali România a respinge la asigurare circa 70-100 de maşini/lună, iar în 2013 a avut iniţiative similare pentru circa 1.500 de maşini, la care sumele potenţiale asigurate se cifrau la 15,8 milioane euro.

Reprezentantul UNSAR a prezentat mai multe cazuri cu ‘epave’ de maşini pentru care au fost plătite la un moment dat daune totale şi pentru care există încercări de a fi asigurate din nou CASCO. Cei care încearcă astfel de fraude prezintă la inspecţia de risc maşini în stare impecabilă, dar cu seriile de şasiu ale ‘epavelor’.

În urma verificărilor în piaţă, în condiţiile care nu există încă o bază de date comună, asigurătorul poate descoperi tentativa de fraudă, obţinând informaţii că pentru acea serie de şasiu au fost plătite despăgubiri pentru daune totale.

Mădălin Roşu a menţionat şi cazul unui poliţist de la Poliţia Rutieră, proprietar al unei maşini avariate, pentru care a solicitat şi a obţinut despăgubiri, pe baza unor poliţe RCA, de la cinci companii de asigurări, în cursul a numai câteva luni, în anul 2012.

La nivelul UNSAR există iniţiativa unei baze de date comune, care ar putea deveni funcţională până la finalul anului, urmând ca prin intermediul unei aplicaţii informatice societăţile de asigurare să poată verifica istoricul daunelor autovehiculelor.

Potrivit Autorităţii de Supraveghere Financiară /ASF/, pe segmentul asigurărilor generale, cea mai mare parte a primelor brute subscrise s-a înregistrat la clasa răspundere civilă auto /RCA/, cu o pondere de 37,18% din totalul primelor subscrise în asigurări generale (6,637 miliarde lei), respectiv 2,467 miliarde lei.

În anul 2012, valoarea primelor brute subscrise pe această clasă a fost de 2,137 miliarde lei. Creşterea din anul 2013 faţă de anul 2012 a fost de 330,91 milioane lei (+15,48%).

A doua clasă de asigurare ca pondere (27,05%) în totalul primelor brute subscrise pentru asigurări generale, anul trecut, a fost cea de asigurări CASCO, valoarea primelor brute subscrise în acest segment fiind de 1,795 miliarde lei, în scădere cu 121,25 milioane lei (-6,33%) faţă de anul 2012.

Te-ar mai putea interesa și
Salariaţii şi foştii salariaţi – acces online la datele proprii din Revisal. Legea a fost promulgată de Iohannis
Salariaţii şi foştii salariaţi – acces online la datele proprii din Revisal. Legea a fost promulgată de Iohannis
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea care prevede posibilitatea ca salariaţii sau foştii salariaţi să aibă acces online la datele proprii din Registrul general de evidenţă a......
Ciucă: Nu se discută despre impozitul progresiv deocamdată. Există analize şi studii ce se derulează în grupul de lucru de la Ministerul Finanţelor
Ciucă: Nu se discută despre impozitul progresiv deocamdată. Există analize şi studii ce se derulează în grupul de ...
Premierul Nicolae Ciucă a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Cluj, că deocamdată nu se discută ...
CEC Bank a raportat un profit net de 54,2 milioane de lei în primul trimestru
CEC Bank a raportat un profit net de 54,2 milioane de lei în primul trimestru
CEC Bank a înregistrat un profit net estimat, neauditat, de 54,2 milioane de lei în primul trimestru din 2022
ONU: Statele Unite şi Rusia se acuză reciproc pentru agravarea insecurităţii alimentare
ONU: Statele Unite şi Rusia se acuză reciproc pentru agravarea insecurităţii alimentare
Statele Unite şi Rusia s-au acuzat reciproc joi la ONU pentru agravarea insecurităţii alimentare în întreaga lume, Washingtonul ...