Roşu pe Wall Street – Declinul bursei americane a continuat. Războiul comercial SUA-China şi majorarea dobânzilor panichează investitorii

Bursa de pe Wall Street şi-a extins joi declinul, deoarece investitorii se tem de escaladarea conflictului comercial dintre SUA şi China şi de riscurile provocate de recenta majorare a dobânzilor, transmite Reuters. Preşedintele american Donald Trump a criticat joi Rezerva Federală pentru a doua zi consecutiv, după ce miercuri a numit-o ”nebună”, calificând majorările de dobândă drept o politică ”ridicolă” care face finanţarea deficitului bugetar mai costisitoare pentru administraţia sa, transmite Reuters citat de News.ro.
Economica.net - vin, 12 oct. 2018, 07:02
Roşu pe Wall Street - Declinul bursei americane a continuat. Războiul comercial SUA-China şi majorarea dobânzilor panichează investitorii

Indicele Nasdaq al bursei de pe Wall Street s-a apropiat de teritoriul de corecţie, înregistrând un declin de 10,3% faţă de nivelul ridicat din 29 august şi sporind temerile că va urma o perioadă îndelungată de turbulenţe, aşa cum s-a întâmplat în urma crizei financiare din 2008. Ulterior, pierderile s-au atenuat şi s-a evitat confirmarea corecţiei.

La închiderea şedinţei de joi, indicele Nasdaq a scăzut cu 1,25%, ajungând la valoarea de 7.329,06 puncte. Indicele Dow Jones Industrial Average s-a depreciat cu 2,13%, ajungând la valoarea de 25.052,83 puncte, în timp ce indicele Standard and Poor’s 500 a înregistrat un declin de 2,06%, ajungând la valoarea de 2.728,37 puncte.

Indicele MSCI a înregistrat un declin de 2,2%, ajungând la cel mai redus nivel din octombrie 2017.

„Când ai un şoc aşa cum a fost cel de miercuri, oamenii sunt luaţi pe nepregătite, şi apar o mulţime de ajustări. Există tendinţa de volatilitate după o zi şocantă, care ar putea continua şi în următoarele zile sau săptămâni”, a apreciat Keith Lerner, analist la SunTrust Advisory Services în Atlanta, SUA.

Indicele bursier pan-european FTSEurofirst 300 a scăzut joi cu 2%, dolarul american a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimele două săptămâni, iar randamentele bondurilor americane pe zece ani s-au situat la 3,146%, în scădere faţă de 3,225% miercuri. La bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotaţia barilului de petrol ‘light sweet crude’ cu livrare în luna noiembrie a scăzut cu 2,20 dolari, ajungând la închidere la valoarea de 70,97 dolari.

Declinul din SUA nu s-a mai extins în Asia. Bursa din Hong Kong a încheiat prima şedinţă de tranzacţionare de vineri în creştere cu 1,18%, indicele Hang Seng a ajuns la valoarea de 25.563,53 puncte, în creştere cu 297,16 puncte. Indicele MSCI, care monitorizează pieţele din regiunea Asia-Pacific, cu excepţia Japoniei, a urcat cu 1,3%, datorită creşterilor de pe bursele din Coreea de Sud şi Taiwan. În schimb, pieţele bursiere din Japonia şi China au deschis vineri în scădere.

Loco Fed

Preşedintele american Donald Trump a criticat joi Rezerva Federală pentru a doua zi consecutiv, după ce miercuri a numit-o ”nebună”, calificând majorările de dobândă drept o politică ”ridicolă” care face finanţarea deficitului bugetar mai costisitoare pentru administraţia sa, transmite Reuters citat de News.ro.

”Plătesc dobânzi mai mari din cauza Fed. Şi aş dori ca Fed să nu mai fie aşa de agresivă, pentru că, în opinia mea, cred că face o mare greşeală”, a afirmat Trump într-un interviu acordat joi pentru Fox & Friends.

Este a doua critică exprimată de preşedinte la adresa băncii centrale din ultimele 24 de ore, în urma vânzărilor masive de pe Wall Street, atribuite parţial investitorilor care se adaptează la majorările constante de dobânzi ale Fed, precum şi creşterii randamentelor titlurilor de Trezorerie americane pe termen lung, considerate o alternativă mai sigură decât investişiile în acţiuni, scrie News.ro.

Remarcile preşedintelui au fost comentate rapid de directorul Consiliului Economic Naţional Larry Kudlow, care a spus că Fed este ”în grafic” cu politici care răspund economiei solide.

”Majorarea dobânzilor este un semn al sănătăţii economiei, este ceva ce trebuie apreciat, cu temut. Preşedintele nu dictează politica Fed…Sunte independenţi. Vor face ceea ce vor face”, a afirmat Kudlow la CNBC.

Trump a mai declarat ulterior că nu va încerca să îl schimbe din funcţie pe Powell, pe care l-a numit în locul fostului preşedinte al Rezervei Federale, Janet Yellen. Powell, care a devenit preşedintele Fed acum opt luni, este apreciat în rândul republicanilor moderaţi şi a continua politicile lui Yellen.

Şi alţi preşedinţi au criticat banca centrală, dar invectivele exprimate recent de Trump sunt neobişnuite chiar şi pentru el. Preşedintele a numit Fed, după închiderea tranzacţiilor bursiere de miercuri, ca fiind ”nebună”, ”dementă”, ”ridicolă” şi ”prea şmecheră” şi a afirmat că majorările de dobânzi sunt ”prea agresive” şi ”o mare greşeală”.

Cu toate că Fed a crescut dobânda overnight, care este dobânda de referinţă, actualul nivel, de 2%-2,25%, este jumătate din media stabilită de Fed în perioada dintre 1990 şi începutul recesiunii din 2007-2009.

”Am o problemă cu Fed. Fed a înnebunit. Nu ştiu care e problema lor, dar cresc dobânzile şi e ridicol. Problema în opinia mea este la Trezorerie şi la Fed. Fed a înnebunit şi nu este un motiv să o facă şi nu sunt mulţumit cu asta”, a declarat Trump miercuri noaptea.

Un oficial al Fed a declarat că banca centrală nu va comenta remarcile preşedintelui.

Liderii economici mondiali, inclusiv directorul general al FMI, Christine Lagarde, au venit în ajutorul Fed, notând că independenţa politicii monetare faţă de influenţa oficialilor aleşi a devenit un element major al guvernanţei economice eficiente şi ajută la împiedicarea politicienilor de a se folosi de banii ieftini în interesul propriu.

Lagarde, aflată la reuniunea FMI de la Bali, a spus că ”nu l-ar asocia” pe preşedintele Fed Jerome Powell ”cu nebunia”.

Fed a majorat dobânzile în septembrie şi o măsură similară este aşteptată în decembrie. Reprezentanţi ai Fed, inclusiv Powell, au spus că nu vor fi influenţaţi de comentariile unor oficiali aleşi şi vor lua decizii bazate pe date economice.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...