1EUR = 4.8418 RON | Bucureşti 34 º

News

Rovana Plumb este propusă comisar european pentru Transporturi

Preşedintele ales al Comisiei Europene, germana Ursula von der Leyen, a prezentat marţi, la Bruxelles, echipa de comisari şi noua structură a următorului executiv european, eurodeputata PSD Rovana Plumb fiind propusă pentru portofoliul Transporturi, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar, scrie Agerpres.

10 sep, 2019 | Agerpres

"Această echipă va defini calea europeană: vom acţiona cu hotărâre împotriva schimbărilor climatice, ne vom consolida parteneriatul cu Statele Unite, ne vom defini relaţiile cu o Chină mai autonomă şi vom fi un vecin fiabil, de exemplu pentru Africa", a declarat Ursula von der Leyen, citată în comunicat.

"Această echipă va trebui să apere valorile şi standardele noastre de nivel mondial. Vreau o Comisie condusă cu hotărâre, care se axează în mod clar pe aspectele care ne preocupă şi care oferă răspunsuri", a mai spus ea.

"Vreau să fie o Comisie bine echilibrată, agilă şi modernă. Această echipă va trebui acum să câştige încrederea Parlamentului. Comisia mea va fi o comisie geopolitică dedicată politicilor durabile şi doresc ca Uniunea Europeană să fie gardianul multilateralismului, pentru că ştim că suntem mai puternici realizând împreună ceea ce nu putem face singuri", a adăugat Ursula von der Leyen.

Rovana Plumb este deputat în Parlamentul European (vicepreşedinte al Grupului Socialiştilor şi Democraţilor) şi a ocupat, la nivel naţional, posturile de ministru al mediului şi schimbărilor climatice, ministru al muncii, ministru al fondurilor europene, ministru al educaţiei şi ministru al transporturilor, se precizează în comunicatul CE.

Noul colegiu va avea opt vicepreşedinţi, inclusiv Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell.

Comisia precizează că vicepreşedinţii sunt responsabili pentru priorităţile majore cuprinse în orientările politice. "Rolul acestora este de a orienta activitatea noastră în ceea ce priveşte ambiţiile emblematice, cum sunt Pactul ecologic european, o Europă pregătită pentru era digitală, o economie în serviciul cetăţenilor, protejarea modului nostru de viaţă european, o Europă mai puternică pe plan internaţional şi un nou elan pentru democraţia europeană. Comisarii se află în centrul structurii noului colegiu. Ei vor gestiona expertiza furnizată de direcţiile generale", se mai subliniază în comunicatul CE.

Trei vicepreşedinţi executivi vor avea o funcţie dublă. Fiecare dintre ei va fi atât vicepreşedinte responsabil pentru una dintre cele trei teme principale de pe agenda preşedintelui ales, cât şi comisar.

Vicepreşedintele executiv Frans Timmermans (Olanda) va coordona activitatea cu privire la Pactul ecologic european. El va gestiona, totodată, politicile climatice, fiind sprijinit de Direcţia Generală Politici Climatice.

Vicepreşedintele executiv Margrethe Vestager (Danemarca) va coordona agenda cu privire la o Europă pregătită pentru era digitală şi va fi comisar pentru concurenţă, sprijinită de Direcţia Generală Concurenţă, se mai menţionează în comunicatul CE.

Vicepreşedintele executiv Valdis Dombrovskis (Letonia) va coordona activitatea privind o economie în serviciul cetăţenilor şi va fi comisarul pentru servicii financiare, sprijinit de Direcţia Generală Stabilitate Financiară, Servicii Financiare şi Uniunea Pieţelor de Capital.

Ceilalţi cinci vicepreşedinţi sunt Josep Borrell (Spania, în prezent ministrul spaniol al afacerilor externe) - cu agenda: 'O Europă mai puternică pe plan internaţional', Vera Jourova (Repulica Cehă, comisar în Comisia Juncker) - cu agenda 'Valori şi transparenţă', Margaritis Schinas (Grecia, fost deputat în Parlamentul European, fost funcţionar în Comisia Europeană), cu agenda 'Protejarea modului nostru de viaţă european', Maros Sefcovic (Slovacia, vicepreşedinte al Comisiei Juncker) - cu agenda 'Relaţii interinstituţionale şi prospectivă', Dubravka ?uica (Croaţia, deputat în Parlamentul European), cu agenda 'Democraţie şi demografie'. De asemenea, Dubravka Suica va coordona, din partea Comisiei, activitatea Conferinţei privind viitorul Europei.

Johannes Hahn (Austria) va fi responsabil de "Buget şi administraţie" şi va raporta direct preşedintelui Comisiei.

Didier Reynders (Belgia), avocat de profesie şi fost ministru de finanţe, ministru al afacerilor externe şi europene şi ministru al apărării, va fi responsabil de "Justiţie", 'inclusiv tematica statului de drept'.

Mariya Gabriel (Bulgaria) este în prezent comisar european, ocupându-se de portofoliul digital, iar acum va primit portofoliul "Inovare şi tineret".

Stella Kyriakides (Cipru) este psiholog clinician cu mulţi ani de experienţă în domeniul afacerilor sociale, al sănătăţii şi al prevenirii cancerului. Ea va avea portofoliul "Sănătate".

Kadri Simson (Estonia) este un deputat cu vechime în Parlamentul estonian şi a fost ministru al afacerilor economice şi al infrastructurii. Ea se va ocupa de portofoliul "Energie".

Jutta Urpilainen (Finlanda) a fost ministru de finanţe şi membru al Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului finlandez. Ea va fi titulară a portofoliului "Parteneriate internaţionale".

Sylvie Goulard (Franţa), fost deputat în Parlamentul European, va fi comisar pentru piaţa internă, poziţie din care "va gestiona activitatea privind politica industrială şi va promova piaţa unică digitală". De asemenea, ea va fi responsabilă pentru noua Direcţie Generală pentru Industria de Apărare şi Spaţiu.

Laszla Tracsanyi (Ungaria) este fost ministru al justiţiei din Ungaria. El va avea portofoliul "Vecinătate şi extindere".

Phil Hogan (Irlanda), actualul comisar pentru agricultură, va avea portofoliul "Comerţ".

Paolo Gentiloni (Italia), fost prim-ministru al Italiei şi ministru al afacerilor externe, a primit portofoliului "Economie".

Virginijus Sinkievicius (Lituania), ministrul lituanian al economiei şi inovării, va fi responsabil pentru "Mediu şi oceane".

Nicolas Schmit (Luxemburg), fost membru al Parlamentului European şi fost ministru pentru ocuparea forţei de muncă la nivel naţional, va prelua responsabilitatea portofoliului "Locuri de muncă".

Helena Dalli (Malta) a ocupat atât postul de ministru pentru dialog social, protecţia consumatorilor şi pentru libertăţi civile, cât şi pe acela de ministru al afacerilor europene şi al egalităţii. Ea va avea portofoliul "Egalitate".

Janusz Wojciechowski (Polonia) a fost vreme îndelungată deputat în Parlamentul European, membru al Comisiei pentru agricultură şi este în prezent membru al Curţii de Conturi Europene. El va fi responsabil pentru portofoliul "Agricultură".

Elisa Ferreira (Portugalia) este în prezent viceguvernator al Băncii Portugaliei. Ea a fost deputat în Parlamentul European timp de mai mulţi ani şi a fost, pe plan naţional, atât ministru al planificării, cât şi ministru al mediului. Ea va avea portofoliul "Coeziune şi reforme".

Janez Lenarcic (Slovenia) este un diplomat sloven. El a fost secretar de stat pentru afaceri europene şi a colaborat strâns timp de mai mulţi ani cu Organizaţia Naţiunilor Unite, cu Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa şi cu Uniunea Europeană. El se va ocupa de portofoliul "Gestionarea crizelor".

Ylva Johansson (Suedia) este, pe plan naţional, ministru pentru ocuparea forţei de muncă, dar şi fost ministru al şcolilor şi ministru al sănătăţii şi îngrijirii persoanelor în vârstă, precum şi deputată în Parlamentul suedez. Ea va avea portofoliul "Afaceri interne".

În următoarea etapă, Parlamentul European va trebui să aprobe întregul colegiu al comisarilor, inclusiv Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe şi politica de securitate.

Acest lucru va fi precedat de audierile comisarilor desemnaţi în faţa comisiilor parlamentare relevante, în conformitate cu regulamentul de procedură al Parlamentului.

Pe baza aprobării date de către Parlamentul European, Consiliul European numeşte în mod oficial Comisia Europeană.

Nominalizarea, audierile şi învestitura comisarilor (procedură)

Membrii Comisiei sunt aleşi printr-un sistem de rotaţie stabilit de către Consiliul European, conform căruia statele membre sunt tratate în mod absolut egal în ceea ce priveşte stabilirea ordinii de rotaţie şi a duratei prezenţei reprezentanţilor lor în cadrul Comisiei. Un alt criteriu care trebuie respectat este cel al diversităţii demografice şi geografice a statelor membre, potrivit articolului nr. 244 din Tratatul privind Funcţionarea UE (versiunea consolidată).

Potrivit Tratatului UE (art. 17), preşedintele ales al Comisiei Europene trimite scrisori oficiale către şefii statelor membre, invitându-i să propună candidaţi pentru posturile de comisari.

Fiecare dintre cei 28 (27 fără Regatul Unit) de comisari - câte unul din fiecare stat membru - primeşte responsabilitatea unui domeniu politic specific din partea preşedintelui Comisiei. Urmează audierile în cadrul comisiilor de specialitate din PE.

Evaluarea în comisiile specializate ale PE cuprinde, pentru fiecare portofoliu, două etape: procedura scrisă, în cadrul căreia comisarul desemnat trebuie să ofere răspunsuri scrise la cinci întrebări puse de deputaţii europeni şi o audiere de trei ore, în care candidatul susţine un discurs de maximum 15 minute şi răspunde la întrebări.

Comisia responsabilă cu evaluarea trebuie să îşi finalizeze evaluarea în 24 de ore de la audiere, având posibilitatea de a cere în scris alte informaţii.

Un raport de evaluare separat pentru fiecare comisar desemnat este trimis Conferinţei Preşedinţilor de Comisie şi Conferinţei Preşedinţilor din PE. În cazul în care decide să nu ceară mai multe informaţii şi în urma unui schimb de opinii, Conferinţa Preşedinţilor din PE declară audierile încheiate. În cazul unui rezultat negativ în privinţa uni candidat, acesta este retras din proces, iar procedura se reia.

Preşedintele Comisiei îşi prezintă echipa şi priorităţile politice în cadrul unei şedinţe plenare a PE. După o dezbatere, deputaţii europeni decid, cu majoritatea voturilor exprimate, dacă susţin sau nu noul colegiu de comisari pentru un mandat de cinci ani.

După ce au primit aprobarea Parlamentului, preşedintele şi comisarii sunt numiţi în mod oficial de Consiliul UE, care hotărăşte cu majoritate calificată.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO