Rovana Plumb: Până la sfârşitul anului avem în plan o absorbţie de 1,9 miliarde de euro pe fonduri europene

Obiectivul României, în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene, este să ajungă la 1,9 miliarde de euro, până la sfârşitul acestui an, iar până pe 30 iunie să lanseze şi restul de linii de finanţare, echivalentul a 19% din total alocare pe Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM), a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb. 
Economica.net - mar, 08 mai 2018, 13:53
Rovana Plumb: Până la sfârşitul anului avem în plan o absorbţie de 1,9 miliarde de euro pe fonduri europene

‘Avem toate premisele create de a lansa tot ceea ce înseamnă linii de finanţare. Mai avem de lansat 19% din total alocare program (Programul Operaţional Infrastructură Mare, n.r.) de 23 de miliarde de euro şi acest lucru să fie făcut până la 30 iunie, anul acesta. De asemenea, toate proiectele care sunt în evaluare să poată să fie contractate până la sfârşitul acestui an. Obiectivul pe care l-am propus în ceea ce priveşte absorbţia, atât Ministerul Fondurilor Europene, cât şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, care gestionează Programul Operaţional Regional şi Programul Operaţional Capacitate Administrativă, să fie atins la sfârşitul anului 2018, în sumă de 1,9 miliarde de euro. La acest obiectiv se adaugă tot ceea ce înseamnă agricultură, adică fondurile care sunt derulate prin Ministerul Agriculturii, respectiv Programul Naţional de Dezvoltare Rurală şi Programul Operaţional pentru Afaceri Maritime şi Pescuit’, a menţionat Plumb.

Potrivit ministrului, în prezent, pe Programul Operaţional Infrastructura Mare (POIM), sunt aprobate şi contractate 174 de proiecte în valoare totală de 6 miliarde de euro.

‘În ceea ce priveşte infrastructura mare – Transporturile, Mediul şi Energia – avem aprobate şi contractate per total 174 de proiecte, iar valoarea totală eligibilă a acestora este de 6 miliarde de euro. Aceasta reprezintă jumătate din alocarea totală a acestui program. Avem 104 proiecte noi contractate, valoarea eligibilă a acestora fiind de 3,3 miliarde de euro, ceea ce reprezintă aproximativ 25% din alocarea pentru Programul Operaţional Infrastructura Mare. Aş vrea să amintesc câteva dintre proiectele noi pe infrastructura de transport: reabilitarea căii ferate Simeria – Radna, care face parte din Coridorul Paneuropean IV, autostrada A3 Câmpia Turzii – Ogra – Târgu Mureş. În ceea ce priveşte sistemul de termoficare, avem reabilitarea sistemului în Oradea şi în Iaşi. De asemenea, am răspuns necesarului pe care l-a înaintat Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă în sumă de 600 de milioane de euro. Avem în vedere nevoia de a asigura populaţia cu servicii de apă şi canalizare, extinderea sistemelor de apă şi canalizare, ca proiecte noi în judeţele Galaţi, Vrancea, Alba şi în Valea Jiului. Acestea sunt în implementare’, a spus oficialul.

Rovana Plumb a precizat, totodată, şi faptul că există 70 de proiecte fazate pe POIM, şi că suma solicitată Comisiei Europene se ridică la 1,085 miliarde de euro.

‘Sigur că există şi proiecte fazate. Avem 70 de proiecte fazate, adică acele proiecte care au fost începute în perioada anterioară de programare şi care se vor finaliza în actuala perioadă de programare. Valoarea celor 70 de proiecte fazate este de 3,35 miliarde de euro, adică 23% din alocarea Programului Infrastructura Mare. Între proiectele fazate amintim: autostrada A1 Lugoj – Deva, autostrada A10 Sebeş – Turda, reabilitarea de căi ferate Sighişoara – Simeria, parte a Coridorului Paneuropean IV, Magistrala 5 de metrou, dar şi extinderea staţiei de epurare Glina. Banii care au fost solicitaţi Comisiei Europene pe Programul Operaţional Infrastructură Mare se ridică, astăzi, la valoarea de 1,085 miliarde de euro. Cifra reprezintă rambursări de aproximativ 11,78% din alocare. Dintre acestea, 800 de milioane de euro au fost investiţi în infrastructura de transport şi 270 milioane de euro în infrastructura de mediu şi energie’, a subliniat Plumb.

La capitolul Sănătate, ministrul Fondurilor Europene a anunţat că suma alocată ajunge la 800 de milioane de euro.

‘În ceea ce priveşte Sănătatea, de la bun început am alocat o sumă de 800 de milioane de euro. În momentul de faţă, sunt puşi la dispoziţie 121,5 milioane de euro destinaţi formării şi pregătirii a peste 60.000 de medici şi personal medical, prevenirii şi depistării unor boli precum tuberculoza, cancerul de col şi sân, diagnosticul şi tratamentul hepatitelor virale B, D şi C. În cadrul acestei campanii, aproximativ 1,5 milioane de români, adulţi şi copii, vor beneficia de servicii de prevenţie, depistare precoce, diagnostic şi tratament pentru principalele patologii. De asemenea, avem 255 de milioane de euro alocaţi investiţiilor în infrastructura spitalelor, pentru dotarea unităţilor de primiri urgenţe şi pentru ambulatorii. Prin aceste investiţii ne asigurăm că 230.000 de persoane, cel puţin, vor beneficia de servicii medicale la standarde ridicate de calitate’, a susţinut ministrul.

Conform datelor prezentate de Rovana Plumb, în domeniul Educaţiei au fost puşi la dispoziţie 712 milioane de euro, destinaţi sprjinirii copiilor şi nevoilor lor.

‘Se urmăreşte, în principal, înlăturarea obstacolelor care îi împiedică pe copii să meargă la şcoală. Aici există servicii destinate copiilor şi familiilor, precum şi transformarea mediului şcolar într-unul prietenos şi de calitate. De aceste servicii vor beneficia 39.000 de elevi şi 16.500 de tineri, între 6 şi 16 ani, şi 21.500 de profesori. Un alt program care se adresează atragerii şi menţinerii la şcoală este cel legat de o finanţare de care vor beneficia 5.265 de profesori, astfel încât curricula pentru copii să poată să fie adecvată şi adaptată la nevoile pe care aceştia le au, în sensul progresului pe care îl înregistrăm zilnic. Peste 16.000 de elevi şi peste 19.000 de studenţi vor beneficia de aceste programe. De asemenea, am pus la dispoziţie 155 de milioane de euro pentru burse care se vor acorda studenţilor care provin din grupurile vulnerabile, astfel încât pe de o parte să putem să prevenim abandonul şcolar, abandonul educaţional şi, pe de altă pare, să putem să-i motivăm să-şi continue studiile. În cadrul acestui proiect avem burse care se acordă cercetătorilor şi post-doctoranzilor. În ceea ce priveşte infrastructura în educaţie, avem apeluri deschise de 419 milioane de euro şi prin aceste măsuri, aproximativ 52.000 de elevi vor beneficia de infrastructura de educaţie la standarde înalte’, a declarat ministrul Fondurilor Europene.

Plumb a ţinut să precizeze faptul că, din punct de vedere al procedurilor, au fost respectate regulamentele europene.

‘Împreună cu Comisia Europeană am reuşit să aplicăm peste 20 de măsuri de simplificare şi, prin legi, am reuşit să putem să ajungem la o supra-contractare pentru fiecare program operaţional în parte, astfel încât toate proiectele care sunt depuse şi care sunt evaluate, devenind eligibile, să poată să intre în contractare pentru a da o şansă reală şi rapidă de dezvoltare’, a mai precizat ministrul Fondurilor Europene.

Te-ar mai putea interesa și
Ungaria, care cumpără petrol rusesc și condiționează semnarea embargoului de banii de la UE, primește banii. România nu primește nimic, deși riscă să rămână fără mult petrol dacă Putin reacționează dur la embargo
Ungaria, care cumpără petrol rusesc și condiționează semnarea embargoului de banii de la UE, primește banii. România ...
Ambițiosul plan RepowerEU, un set de măsuri de 300 de miliarde de euro anunțat de Comisia Europeană pentru a pune capăt dependenței de resursele energetice rusești are o prevedere foarte......
Guvernul bulgar anunță adoptarea de măsuri sociale în valoare de 1 miliard de euro, ca urmare a protestelor populației
Guvernul bulgar anunță adoptarea de măsuri sociale în valoare de 1 miliard de euro, ca urmare a protestelor populației
Guvernul de la Sofia a anunţat miercuri o serie de măsuri pentru reducerea presiunilor asupra cheltuielilor populaţiei ...
Moscova închide redacția locală a postului canadian de televiziune CBC
Moscova închide redacția locală a postului canadian de televiziune CBC
Ministerul de Externe al Rusiei a anunţat miercuri închiderea redacţiei din Moscova a radioteleviziunii canadiene CBC ...
Guvernul ceh negociază cu CEZ restructurarea companiei. Statul vrea să dețină mai mult control asupra prețului energiei
Guvernul ceh negociază cu CEZ restructurarea companiei. Statul vrea să dețină mai mult control asupra prețului energiei
Guvernul ceh discută cu CEZ restructurarea companiei de utilităţi, au anunţat miercuri CEZ şi Ministerul ceh de Finanţe, ...