1EUR = 4.8750 RON | Bucureşti 29 º

Finanţe şi bănci

Roxana Hidan, OTP: „Procentual, este posibil să avem o cerere mai mare pe componenta mai scumpă a creditului Noua Casă." Banca începe creditarea

OTP Bank începe activitatea de creditare pentru programul național Noua Casă. Roxana Hidan, director adjunct al OTP Bank România a declarat că e prematur să vorbească despre potenţialul noului program în cifre statistice, dar că există posibilitatea ca varianta mai scumpă a creditului să aibă un procent mai mare în totalul creditelor acordate prin acest program, deoarece ajustările au fost făcute în funcţie de necesităţile pieţei.

„E puţin prematur să vorbim despre cât va contribui programul Noua Casă la creşterea finanţărilor ipotecare. Prima Casă a avut o contribuţie semnificativă la creşterea creditării ipotecare, dar Noua Casă, nu ştiu. Totuşi, este posibil ca procentual, componenta mai scumpă,cu avans de 15% şi valoare imobil 140.000 de euro să reprezinte mai mult în total creditare. Acest credit ipotecar garantat s-ar putea să fie mai căutat deoarece ajustara programului a fost făcută în funcţie de necesităţile pieţei", a declarat Roxana Hidan.

Cât despre creditele Noua Casă pe care le va acorda OTP, comunicatul băncii spune că împrumutul va avea o dobândă variabilă de 2% + IRCC, fără comision de analiză sau de administrare pentru dosarele de credit. Programul Noua Casă implică însă un comision de gestiune pentru garanția acordată de stat, în valoare de 0,40% în prezent și care este plătit de client proporțional cu procentul de garantare de care beneficiază.

Conform celor mai recente modificări aduse acestui program, avansul minim pentru Noua Casă este stabilit în funcție de valoarea imobilului și categoria în care se încadrează locuința. Astfel, avansul este de minimum 5% din prețul de achiziție pentru toate categoriile de locuințe în cazul în care valoarea imobilului este de maximum 70.000 euro (echivalent în lei). În acest caz, suma maximă a creditului acordat de bancă este de 66.500euro  (echivalent în lei), iar garanția statului este de 50%.

În același timp, pentru imobile noi sau consolidate, dacă valoarea imobilului este cuprinsă între 70.001 euro și maximum 140.000 euro (echivalent în lei), avansul va fi de minimum 15% din prețul de achizitie. În acest caz, suma creditului este cuprinsă între minimum 59.501 euro și maximum 119.000 euro (echivalent în lei), iar garanția statului este de 60%.

Exemplele de calcul transmise de bancă ne arată că pentru un credit în valoare de 300.000 lei, pentru o perioadă de 30 de ani, clientul va avea:

• Dobândă variabilă: 4.41% (marja de dobandă de 2% + IRCC 2,41%),
• Comision de gestiune FNGCIMM: 0,40%, calculat din valoarea garanției,
• Dobândă anuală efectivă (DAE): 4.50%,
• Rata lunară:1.504 lei (metoda de rambursare prin rate + dobândă egale),
• Costul total al creditului: 241.460 lei,
• Valoarea totală plătită: 541.460 lei.

În schimb, pentru un credit Noua Casă în valoare de 500.000 lei, pe o perioadă de 30 ani, exemplul de calcul indică:
• Dobândă variabilă: 4.41% (marja de dobanda de 2% + IRCC 2,41%),
• Comision de gestiune FNGCIMM: 0,40%, calculat din valoarea garanției,
• Dobândă anuală efectivă (DAE): 4.50%,
• Rata lunară: 2.507 lei (metoda de rambursare prin rate + dobândă egale),
• Costul total al creditului: 402.433 lei,
• Valoarea totală plătită: 902.433 lei.

 

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO