Rușii dau drumul la robinet. Gazprom: Livrările de gaze către România revin la normal sâmbătă și duminică

Livrările de gaze naturale din Rusia vor fi efectuate, sâmbătă și duminică, la cotele obișnuite, fără a mai fi aplicate reducerile anunțate vineri, potrivit unei informări a Departamentului pentru Energie.
Economica.net - sâm, 13 sept. 2014, 10:42
Rușii dau drumul la robinet. Gazprom: Livrările de gaze către România revin la normal sâmbătă și duminică

Dispeceratul Gazprom de la Sofia a informat compania Transgaz că livrările vor fi efectuate la parametri normali, anunță sâmbătă Departamentul pentru Energie. Anterior, era preconizată reducerea volumelor cu 9% sâmbătă, respectiv 5% duminică.

Vineri, Gazprom a redus livrările de gaze naturale către România cu 5%, fără a anunța în prealabil Transgaz și fără a da vreo explicație.

Nu au fost oferite prin această adresă informații despre motivele reducerii de 5% aplicată vineri și nici confirmarea că săptămâna viitoare livrările se vor realiza conform graficului agreat, precizează Departamentul pentru Energie.

„Reamintim că importurile sunt la un nivel extrem de redus (aproximativ 0,2 mil metri cubi/zi) în timp ce producția României este la un nivel aproape dublu față de consumul din această perioadă. În plus, România are în acest moment deja depozitată o cantitate de gaz natural cu aproximativ 700 milioane metri cubi mai mare decât obligația legală de stocare stabilită de ANRE pentru anul acesta la aproximativ 1,8 miliarde metri cubi, ciclul de injecție fiind încă în derulare”, se mai arată în informarea de presă transmisă sâmbătă.

Ministrul pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a dat asigurări, vineri, că nu există niciun risc ca România sau populația României să fie afectată de vreo problemă în ceea ce privește aprovizionarea cu gaze naturale pe timp de iarnă, indiferent de evoluțiile din regiune.

Oficialul a subliniat că importurile de gaze naturale din Rusia sunt deja la un nivel foarte redus, având în vedere că producția României depășește de aproape două ori consumul, iar rezervele deja depozitate sunt substanțiale.

Joi, Polonia, Slovacia și Austria au anunţat că livrările de gaze din Rusia au fost reduse faţă de cantitatea din contracte.

Vineri a intrat în vigoare o nouă rundă de sancţiuni ale Uniunii Europene împotriva Rusiei care implică restricţionarea accesului la pieţele de capital ale UE pentru unele companii petroliere şi din domeniul apărării. În special, UE a restricţionat accesul la pieţele de capital europene pentru Rosneft, Transneft şi ramura petrolieră a gigantului Gazprom – Gazprom neft.

În plus, UE a interzis companiilor europene să ofere partenerilor ruşi servicii privind prospecţiunile şi extracţia de petrol la mare adâncime în zona arctică, precum şi în cadrul proiectelor legate de gazele de şist, potrivit documentului publicat vineri de Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...