1EUR = 4.7792 RON | Bucureşti 3 º

Finanţe şi bănci

Rubla a scăzut la minimul ultimelor 16 luni în urma avertismentului dat de Trump Rusiei referitor la Siria

Deprecierea rublei declanşată de noile sancţiuni impuse Rusiei de Statele Unite la sfârşitul săptămânii trecute s-a accentuat miercuri, după ce preşedintele american Donald Trump a avertizat Moscova să se pregătească pentru venirea rachetelor americane în Siria, unde Vladimir Putin este hotărât să apere forţele guvernamentale, transmite Bloomberg citat de News.ro.

12 apr, 2018 | News.ro

Atacurile aeriene anunţate de SUA ca urmare a atacului chimic din Siria şi ultimele sancţiuni americane împotriva Rusiei au agitat pieţele financiare din Moscova, astfel încât rubla a coborât la cel mai scăzut nivel din ultimele 16 luni, iar randamentele obligaţiunilor locale au urcat la cel mai ridicat nivel din ultimul an, scrie News.ro.

”Rusia a avertizat că va doborî orice rachete care vor fi lansate în Siria. Rusia trebuie să se pregătească pentru că vor veni, frumos, noi şi inteligente. Nu ar trebui să fiţi parteneri cu un Animal Ucigător cu Gaz care-şi omoară poporul şi se bucură de asta!”, a scris pe Twitter şeful statului american.

Sancţiunile impuse vineri de Trezoreria SUA au afectat cel mai mult grupul rus Rusal, al miliardarului Oleg Deripaska, scoţând unul dintre cei mai mari angajatori din ţară din economia dolarului şi aluminiul rusesc de pe principalele burse. Investitorii se întreabă acum care ar putea fi următoarea ţintă, în timp ce Rusia se pregăteşte pentru un război economic, încă înainte de avertismentul lui Trump.

”Sancţiunile nu doar cresc, se transformă într-un instrument de război economic. Vom lua măsurile necesare pentru stabilizarea situaţiei”, a afirmat premierul Dmitri Medvedev în Parlament.

Volatilitatea rublei a determinat banca centrală să oprească tranzacţiile valutare, în conformitate cu o reglementare bugetară care prevede protejarea economiei de fluctuaţiile preţului petrolului, prncipalul produs de export al ţării.

Ministerul de Finanţe a anulat o licitaţie săptămânală de obligaţiuni, pentru prima oară de la prăbuşirea din 2015 a preţurilor petrolului. Licitaţiile vor fi reluate după stabilizarea pieţei, a anunţat ministerul.

Incertitudinile sunt alimentate de un proiect propus săptămâna trecută de Congresul SUA, care prevede interzicerea achiziţiilor de obligaţiuni guvernamentale ruseşti, cu toate că Trezoreria a recomandat ca aşa-numita opţiune nucleară să nu fie folosită, întrucât ar fi prea dăunătoare pentru investitorii americani. Străinii deţineau o pondere record de aproximativ 34% din obligaţiunile ruseşti OFZ, înainte de vânzările puternice din ultimele zile.

“Pieţele au început rapid să se gândească dacă sancţiunile ar putea fi extinse la piaţa OFZ. Considerăm că în acest moment este improbabil. Siria este principala zonă de risc”, a spus Elina Ribakova, director de cercetări pentru regiunea EMEA la Deutsche Bank în Londra.

Rubla a scăzut cu 2,3%, la 64,5125 unităţi pentru un dolar, pe piaţa din Moscova. Randamentul obligaţiunilor pe termen de 10 ani a crescut cu 0,05 puncte procentuale, la 7,64%. Costul asigurării datoriilor în dolari ale Rusiei faţă de default a urcat cu 0,07 puncte, la 156, cel mai ridicat nivel atins după luna august.

În schimb, indicele bursier Moex Russia a crescut miercuri cu 0,9%, după un avans de până la 2,7% consemnat în timpul tranzacţiilor, susţinut de faptul că deprecierea rublei favorizează exporturile.

Totuşi, posibilitatea ca Statele Unite să provoace Rusiei noi probleme financiare din cauza ”activităţii maligne a lui Putin” în jurul lumii, după cum se exprimă Trezoreria americană, va continua să provoace incertitudini, potrivit firmei Wood & Co din Praga.

Cele mai recente sancţiuni sunt mult mai aspre faţă de cele impuse din cauza conflictului din Ucraina, pentru că interzic în mod specific orice fel de tranzacţii cu obligaţiuni ale companiilor vizate, nu doar blocarea accesului la noi finanţări internaţionale.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO