Rucăreanu, STS: Dacă dorim ca 5G-ul să se implementeze rapid, administraţia publică să uşureze posibilitatea de a instala stâlpii de semnal

Tehnologia 5G va determina în România schimbări ample în infrastructura reţelelor de telecomunicaţii pentru că noua reţea va avea nevoie de extrem de multe antene şi stâlpi de semnal. Robert Rucăreanu, consilier al directorului Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS) crede că unul dintre aspectele de care trebuie să se ţină cont dacă dorim ca reţeaua 5G să fie implementată rapid, este facilitatea accesului operatorilor de telecomunicaţii de a instala siturile pentru semnal.
Lidia Neagu - lun, 15 iun. 2020, 18:27
Rucăreanu, STS: Dacă dorim ca 5G-ul să se implementeze rapid, administraţia publică să uşureze posibilitatea de a instala stâlpii de semnal

„5G-ul din punct de vedere tehnic implică un număr foarte foarte mare de situri, de locaţii unde se va furniza semnalul pentru terminale şi senzori. Este, practic, greu de imaginat cât de mare va fi numărul acestor situri, ori acest lucru implică şi nişte activităţi în zona administrativă. Depinde foarte mult de către conducerea comunităţilor locale şi nu numai, ci şi de către administraţia publică în general, să uşureze posibilitatea de a instala aceste situri, să ofere această posibilitate mai facil operatorilor de telecomunicaţii.

Ştim cu toţii, este nevoie de foarte multe autorizaţii la instalarea unui sit, începând cu aprobarea asociaţiei de locatari până la acele autorizaţii de construcţie. Dacă dorim ca 5G-ul să se implementeze rapid în România, unul din aspectele de care trebuie să ţinem cont este facilitarea accesului la aceste avize necesare pentru instalarea siturilor”, a declarat Robert Rucăreanu la o conferinţă online de profil.

El a adăugat că un alt aspect al tehnologiei 5G este securitatea cibernetică şi, în special, educaţia digitală a oamenilor împreună cu o schimbare de mentalitate. Noua tehnologie aduce şi o creştere exponenţială a riscurilor, iar utilizatorii trebuie să ştie le ce riscuri se supun în momentul în care se conectează.

„Personal, eu cred că tehnologia 5G ne va schimba lumea aşa cum o cunoaştem, nu numai prin aceste aplicaţii. Va necesita, de asemenea, şi o schimbare de mentalitate pentru că atunci când vorbim de securitate, tehnologia este doar un aspect. După cum am putut consta în ultimii ani, a fost o constantă în toate atacurile, unele care au ţinut prima pagină a ziarelor. Acest punct comun al tuturor atacurilor de succes pentru atacatori, a fost factorul uman.

Prin urmare, este nevoie şi de o educare a utilizatorului astfel încât să fie conştient de riscurile la care se expune atunci când accesează tehnologia. Oricâte măsuri s-ar lua de către o instituţie a statului sau de către o companie privată în ceea ce priveşte securitatea cibernetică, devin nerelevante atunci când utilizatorul nu este conştient de ceea ce face cu un singur click”, a spus oficialul STS.

De altfel, la începutul anului, Comisia Europeană a aprobat setul comun de instrumente cuprinzând măsuri de atenuare convenite de statele membre pentru a răspunde riscurilor de securitate legate de introducerea tehnologiei 5G.

Tehnologia 5G va juca un rol esenţial în dezvoltarea pe viitor a economiei şi a societăţii digitale în Europa şi va fi atât un catalizator major pentru viitoarele servicii digitale în domeniile principale ale vieţii cetăţenilor, cât şi o bază importantă pentru transformarea digitală şi tranziţia către o economie verde.

Având în vedere că se estimează că tehnologia 5G urmează să genereze la nivel mondial venituri de 225 de miliarde de euro în 2025 şi că reprezintă un atu esenţial pentru competitivitatea Europei pe piaţa mondială, securitatea cibernetică a acestei tehnologii este crucială pentru asigurarea autonomiei strategice a Uniunii. Este vorba de miliarde de obiecte şi de sisteme conectate, inclusiv în sectoare critice, cum ar fi energia, transporturile, serviciile bancare şi sănătatea, precum şi de sistemele de control industrial care transmit informaţii sensibile şi sprijină sistemele de siguranţă, arată Comisia Europeană.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Telefoanele mobile, cea mai cumpărată categorie de produse prin credit, în 2021 – analiză
Telefoanele mobile, cea mai cumpărată categorie de produse prin credit, în 2021 – analiză
Cea mai cumpărată categorie de produse în 2021, prin credit, a fost reprezentată de cea a telefoanelor mobile, cu peste ...
Prima tranşă de vaccinuri pediatrice soseşte în ţară – 114.000 doze de vaccin de la compania Pfizer BioNTech ajung marţi în România 
Prima tranşă de vaccinuri pediatrice soseşte în ţară – 114.000 doze de vaccin de la compania Pfizer BioNTech ...
Comitetul de coordonare a vaccinării anunţă că 114.000 doze de vaccin de la compania Pfizer BioNTech vor ajunge marţi ...
NATO trimite avioane şi nave pentru a întări apărarea în Europa de Est
NATO trimite avioane şi nave pentru a întări apărarea în Europa de Est
 Ţările NATO au plasat forţe în aşteptare şi au trimis nave şi avioane de luptă pentru a întări apărarea în ...