Rulajul BVB abia a ajuns la 13 mil.lei; micii investitorii au subscris acţiuni Romgaz de 1,5 mld.lei

Bursa a crescut cu 0,21%, pe un rulaj de numai 13,1 milioane lei, într-o piaţă unde investitorii aşteaptă finalul ofertei Romgaz, operaţiune în care micii investitori au plasat ordine de 1,489 miliarde lei, această tranşă fiind deja suprasubscrisă de peste cinci ori cu doar o zi înainte de final.
Economica.net - mie, 30 oct. 2013, 16:26
Rulajul BVB abia a ajuns la 13 mil.lei; micii investitorii au subscris acţiuni Romgaz de 1,5 mld.lei

Piaţa a deschis ziua în creştere uşoară, însă, la fel ca în precedentele şedinţe, rulajele au fost reduse în cazul celor mai multe acţiuni.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat ziua în scădere nesemnificativă, cu 0,08%, în timp ce indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a avansat cu 0,61%.

Acţiunile celor cinci SIF-uri şi titlurile Fondului Proprietatea (FP) au plasat indicele BET-FI cu 0,32% peste nivelul de marţi.

În acelaşi timp, cei doi indici extinşi ai Bursei, BET-XT şi BET-BK, au avansat cu 0,25% şi, respectiv, cu 0,94%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP). Indicele BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 13,1 milioane lei (2,9 milioane euro), aproape un sfert din lichiditatea de marţi, de 50,8 milioane lei (11,4 milioane euro). Rulajul de marţi a fost asigurat în proporţie de 85% de transferuri mai ridicate cu acţiunile BRD (BRD) şi Fondul Proprietatea (FP).

„Cred că mare parte din resurse se mobilizează acum pentru oferta Romgaz. Este posibil ca o parte din aceşti bani să intre şi în piaţă după ofertă, însă este greu de zis dacă aşa ceva se va întâmpla şi mai ales câţi bani vor intra pe alte acţiuni. Bănuiesc că banii cu care s-au subscris la oferta Romgaz sunt aduşi din alte resurse, deoarece toţi investitorii se aşteaptă la suprasubscriere, iar după închiderea ofertei se pot întoarce înapoi în bănci”, a afirmat un broker.

Intensitatea subscrierilor în oferta Romgaz a început să crească miercuri, în special în cazul ordinelor plasate pe tranşa investitorilor de retail şi pentru ordine de peste 10.000 de acţiuni.

Astfel, la ora 16:45 erau înregistrate 463 de ordine pentru subscrieri de peste 10.000 de titluri, faţă de 263 în aceeaşi perioadă a zilei precedente. Volumul de acţiuni subscrise a fost de 3,8 ori mai mare decât cel de marţi, de la ora 16:45.

Un investitor a plasat un ordin de 168,3 milioane de lei (38 de milioane de euro) pe tranşa de retail din oferta Romgaz, pentru 60% din acţiunile disponibile micilor investitori, detaşându-se net de subscrierile înregistrate pe acest segment.

Până miercuri, la ora 16:45, în sistemul Bursei au fost înregistrate 10.004 ordine pe tranşa micilor investitori (9.371 de ordine la acelaşi moment al zilei precedente), iar volumul de acţiuni subscrise a depăşit de 5,36 ori titlurile alocate pe acest segment (3,6 ori suprasubscrierea la aceeaşi oră de marţi). Un număr de 9.541 ordine au fost plasate pentru pachete de până la 10.000 de acţiuni.

Investitorii au alocat 1,489 miliarde lei (336,1 milioane euro) pentru subscrierile în această tranşă.

Preţul la care vor fi vândute acţiunile Romgaz va fi stabilit la finalul operaţiunii, în funcţie de subscrierile investitorilor instituţionali (85% din acţiunile scoase la vânzare), iar pentru micii investitori vor fi aplicate discounturile menţionate.

Un alt motiv pentru lichiditatea redusă din ultima perioadă este reprezentat şi de oferta de cumpărare prin care Fondul Proprietatea vrea să răscumpere 4,35% din propriile acţiuni. Investitorii au plasat 825 de ordine prin care au fost puse în vânzare 2,627 miliarde de titluri, oferta fiind suprasubscrisă de 4,38 ori. Fondul Proprietatea vrea să răscumpere 600 milioane de acţiuni, pentru care este dispus să plătească 600 milioane lei (135,4 milioane euro).

Titlurile vor fi cumpărate la preţul de 1 leu/acţiune, cu 21% peste cotaţia la care acţiunile FP au încheiat şedinţa de miercuri, de 0,789 lei.

Investitorii au tranzacţionat miercuri acţiuni Fondul Proprietatea de doar 673.000 de lei, iar preţul a scăzut cu 0,75%.

Transferuri de peste 1 milion de lei au înregistrat doar acţiunile OMV Petrom (2,8 milioane lei), Erste (2,8 milioane lei) şi SIF Transilvania (1,4 milioane lei), BRD (1,2 milioane lei) şi Banca Transilvania (1,7 milioane lei, din care un deal de 990.000 de lei).

Acţiunile Erste au urmat linia de la Viena şi au urcat cu 5,91%, la 115,5 lei (26,07 euro).

Erste a prezentat miercuri dimineaţă rezultatele financiare înregistrate în primele nouă luni. Profitul net al Erste Group a scăzut în primele nouă luni cu 28%, la 430 milioane euro, comparativ cu 597 milioane euro în septembrie 2012, când s-au înregistrat efecte extraordinare, scăderea costului riscului în acest an neputând compensa pierderile de venituri din dobânzi.

Acţiunile Prodplast (PPL) au urcat şi miercuri, cu 6,8%, la 1,9 lei, într-o tranzacţie de 876 de lei.

În precedentele trei şedinţe, preţul acestor titluri a avansat cumulat cu aproape 52%, pe fondul achiziţiilor realizate de Prodplast Imobiliare şi SIF Oltenia (SIF5). Prodplast Imobiliare şi SIF Oltenia au cumpărat aproape 90% din toate acţiunile Prodplast tranzacţionate în precedentele trei şedinţe, potrivit raportărilor transmise marţi şi miercuri.

Atât Prodplast Imobiliare, cât şi Prodplast sunt controlate de preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România, Florin Pogonaru, şi SIF Oltenia.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat miercuri acţiuni de 738.000 de lei, faţă de 700.000 lei în şedinţa precedentă.

Te-ar mai putea interesa și
Armata rusă anunță că a „eliberat complet” oțelăria Azovstal din Mariupol
Armata rusă anunță că a „eliberat complet” oțelăria Azovstal din Mariupol
Armata rusă a declarat vineri că a "eliberat complet" combinatul siderurgic Azovstal din oraşul strategic Mariupol, în sud-estul Ucrainei, după capitularea ultimilor soldaţi ucraineni prezenţi......
Compania Golden Foods Snacks începe din iunie exportul de alune și semințe Elmas pe piața poloneză
Compania Golden Foods Snacks începe din iunie exportul de alune și semințe Elmas pe piața poloneză
Golden Foods Snacks anunţă începerea exporturilor de produse sub brandul Elmas pe piaţa din Polonia şi realizarea primelor ...
Kievul studiază o propunere a Italiei pentru un plan de pace cu Rusia
Kievul studiază o propunere a Italiei pentru un plan de pace cu Rusia
Guvernul ucrainean studiază o propunere a Italiei pentru un plan de pace cu Rusia, a declarat vineri un purtător de cuvânt ...
Fotovoltaicul, element-cheie al planului UE de a scăpa de energia din Rusia. Care sunt țintele și mijloacele
Fotovoltaicul, element-cheie al planului UE de a scăpa de energia din Rusia. Care sunt țintele și mijloacele
Comisia Europeană a lansat Planul REPowerEU ca răspuns la criza climatică și la volatilitatea pieței energetice în ...