Rusia a cerut Ucrainei să suspende acordul de asociere cu UE, confirmă premierul ucrainean

Rusia se află la originea deciziei Ucrainei de a suspenda pregătirea unui acord de asociere cu Uniunea Europeană, a confirmat marţi premierul ucrainean Mikola Azarov, relatează AFP.
Economica.net - mar, 26 nov. 2013, 16:13
Rusia a cerut Ucrainei să suspende acordul de asociere cu UE, confirmă premierul ucrainean

„Rusia a propus amânarea semnării şi începerea de negocieri”, a declarat Azarov, în contextul în care UE a acuzat Moscova de faptul că a exercitat presiuni asupra Kievului cu scopul de a împedica acest acord.

Premierul a afirmat, însă, că nu s-a convenit nimic cu Moscova referitor la compensaţii în schimbul acordului cu UE.

„Bineînţeles că nu”, a răspuns el într-o întâlnire cu jurnalişti străini.

El a spus că nu există un „acord precis” cu privire la revizuirea preţului gazelor ruse pentru Ucraina.

„Lansăm negocieri la începutul lui decembrie cu Rusia asupra restabilirii unor relaţii comerciale şi economice normale”, a anunţat Azarov.

Pe de altă parte, Uniunea Europeană nu a oferit Ucrainei susţinerea necesară în situaţia economică dificilă în care se află ţara, a adăugat Azarov.

„Nu am primit susţinerea necesară a Uniunii Europene în momentul în care era importantă”, a subliniat şeful Guvernului ucrainean.

„UE nu a oferit niciun ajutor, în afară de declaraţii”, a insistat el.

Azarov a acuzat totodată Fondul Monetar Internaţional (FMI) că a înăsprit, înaintea adoptării acordului, condiţiile acordării unui împrumut.

„FMI fie nu înţelege situaţia economică a Ucrainei, fie prezintă cu bună ştiinţă condiţii inacceptabile”, a declarat el.

„Dacă nu am fi soluţionat conflictul cu Rusia, am fi fost nevoiţi să facem faţă unei catastrofe” economice, a oferit el asigurări.

Azarov a subliniat totuşi că ţara sa nu doreşte să fie o simplă miză într-o luptă geopolitică.

„Ucraina nu este un câmp de luptă între Rusia şi UE”, a declarat el, adăugând că „va fi necesar să se ţină cont de interesele noastre”.

Premierul ucrainean a anunţat că preşedintele Viktor Ianukovici va purta, în cursul summitului Parteneriatului Estic, joi şi vineri, „consultări” cu privire la posibilitatea încheierii ulterior a unui acord de asociere.

„Vrem să discutăm probleme în trei”, cu Rusia şi UE, a precizat şeful Guvernului.

„Rusia a acceptat această propunere, mingea este în terenul UE”, a adăugat el.

UE, care a denunţat atitudinea Rusiei în acest dosar, şi-a exprimat deja scepticismul faţă de posibilitatea unor asemenea negocieri.

Te-ar mai putea interesa și
Divizia de regenerabile a celui mai bogat ucrainean vrea de nouă ori mai multe capacități în România, după primele două proiecte finalizate deja la noi. Interviu cu John Stuart, CEO DRI
Divizia de regenerabile a celui mai bogat ucrainean vrea de nouă ori mai multe capacități în România, după primele ...
John Stuart este CEO al  DTEK Renewables International (DRI), divizia de regenerabile a conglomeratic energetic ucrainean DTEK, controlat de Rinat Ahmetov, cel mai bogat ucrainean. DRI este din ce......
Virgil Ichim pleacă de la conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private începând cu data de 30 aprilie 2024
Virgil Ichim pleacă de la conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private începând cu data de 30 aprilie 2024
Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă de la conducerea companiei începând cu data de 30 aprilie 2024, ...
Aquila finalizează tranzacția prin care a preluat Parmafood
Aquila finalizează tranzacția prin care a preluat Parmafood
Aquila, distribuitorul pentru piața bunurilor de larg consum din România și Republica Moldova, a finalizat tranzacția ...
Antibiotice Iași vrea să își crească substanțial productivitatea cu ajutorul digitalizării. Contract cu un gigant din IT
Antibiotice Iași vrea să își crească substanțial productivitatea cu ajutorul digitalizării. Contract cu un gigant din IT
Antibiotice Iași (ATB) vrea să își crească productivitatea cu 25% până în 2030 cu ajutorul accelerării procesului ...