Rusia a început noi manevre militare la graniţa cu Ucraina

Armata rusă a început, joi, noi manevre în apropierea frontierei cu Ucraina, ca răspuns la operaţiunea militară lansată de autorităţile de la Kiev împotriva separatiştilor rusofoni din estul Ucrainei, a anunţat ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, citat de agenţiile AFP şi Reuters. Ucraina a cerut Moscovei, în conformitate cu mecanismele de securitate ale Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), să explice şi să dea detalii în termen de 48 de ore cu privire la exerciţiile militare ce au loc în apropierea graniţei.
Economica.net - vin, 25 apr. 2014, 05:02
Rusia a început noi manevre militare la graniţa cu Ucraina

‘Am fost constrânşi să reacţionăm în faţa acestei evoluţii a situaţiei’, a justificat el aplicaţiile la care participă unităţi din districtele militare Sud şi Vest şi în cadrul cărora aviaţia rusă efectuează zboruri aproape de graniţa cu Ucraina.

Decizia lansării acestor manevre este motivată şi de planificatele exerciţii militare ale NATO în Polonia şi statele baltice, exerciţii care, afirmă Şoigu, ‘nu contribuie la normalizarea situaţiei din Ucraina’.

Armata ucraineană a lansat joi o operaţiune de eliberare a oraşului Slaviansk, aflat sub controlul insurgenţilor proruşi, cel puţin cinci dintre aceştia fiind ucişi în confruntări.

Referindu-se la acţiunea ordonată de autorităţile de la Kiev, ministrul rus al apărării a declarat că, ‘dacă această maşină militară nu va fi oprită, ea va provoca un număr mai mare de morţi şi răniţi’.

Potrivit lui Şoigu, circa 11.000 de soldaţi ucraineni au fost trimişi pentru a participa la asaltul împotriva insurgenţilor proruşi, aceştia din urmă fiind doar puţin peste 2.000, date care în opinia sa arată un ‘raport de forţe evident inegal’.

Ucraina cere Rusiei ca în 48 de ore să dea explicaţii cu privire la exerciţiile de la graniţă
     
Ucraina a cerut Moscovei, în conformitate cu mecanismele de securitate ale Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), să explice şi să dea detalii în termen de 48 de ore cu privire la exerciţiile militare ce au loc în apropierea graniţei, potrivit unei declaraţii difuzate de Ministerul de Externe ucrainean, relatează Reuters.

NATO: Noile manevre militare ale Rusiei, în apropierea frontierei ucrainene, riscă să ducă la escaladarea tensiunilor
     
Noile manevre militare ale Rusiei, începute joi în apropierea frontierei cu Ucraina, riscă să provoace o escaladare a tensiunilor în regiune, a avertizat secretarul general adjunct al NATO, Alexander Vershbow, citat de ITAR-TASS.

”Desfăşurarea unor noi manevre în apropierea graniţelor Ucrainei face să crească tensiunile într-o situaţie şi aşa instabilă şi, totodată, încalcă acordul de la Geneva”, încheiat acum o săptămână între SUA, Rusia, UE şi Ucraina şi menit să ducă la detensionarea crizei ucrainene, a afirmat reprezentantul Alianţei, potrivit agenţiei de presă ruse.

”Rusia trebuie să se concentreze pe retragerea trupelor în cazărmi, pe reducerea riscului unei confruntări militare şi pe realizarea acordului de la Geneva, inclusiv prin condamnarea continuării acţiunilor violente în estul Ucrainei de către grupări ilegale înarmate”, a adăugat secretarul general adjunct al NATO.

Declaraţia sa intervine în contextul în care armata rusă a început joi noi manevre în apropierea frontierei cu Ucraina, ca răspuns la operaţiunea militară lansată de autorităţile de la Kiev împotriva separatiştilor rusofoni din estul Ucrainei.

”Am fost constrânşi să reacţionăm în faţa acestei evoluţii a situaţiei’, a justificat ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, manevrele la care participă unităţi din districtele militare Sud şi Vest şi în cadrul cărora aviaţia rusă efectuează zboruri aproape de graniţa cu Ucraina.

Ulterior anunţului rus, presa ucraineană a indicat că operaţiunea armatei ucrainene în oraşul Slaviansk, din estul ţării, a fost suspendată.

Secretarul general al ONU, îngrijorat că situaţia din Ucraina poate scăpa de sub control
     
Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, este îngrijorat că situaţia din Ucraina poate scăpa de sub control şi face apel la toate părţile să respecte acordul internaţional de la Geneva încheiat acum o săptămână şi menit să contribuie la detensionarea crizei ucrainene, a declarat joi Farhan Haq, purtător de cuvânt al Naţiunilor Unite, citat de Interfax.

”Secretarul general este extrem de preocupat de continuarea în estul Ucrainei a violenţelor care au dus la pierderea de vieţi omeneşti, de situaţia în continuare instabilă, ceea ce creează o atmosferă de teamă”, a afirmat reprezentantul ONU, potrivit agenţiei de presă ruse.

În aceste condiţii, a adăugat Farhan Haq, ”secretarul general este îngrijorat că situaţia poate scăpa rapid de sub control, ceea ce poate avea consecinţe imprevizibile, şi de aceea el subliniază necesitatea respectării acordului de la Geneva (dintre UE, SUA, Rusia şi Ucraina) şi a evitării unor acţiuni militare”

Te-ar mai putea interesa și
INSP: Peste 2.000 de cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare – 262 cu Delta
INSP: Peste 2.000 de cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare – 262 cu Delta
Institutul Naţional de Sănătate Publică informează marţi că, până la data de 1 august, au fost confirmate 2.009 cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare, din care 1.713......
Cîţu: Sunt convins că vom extinde proiectul Cărţii Electronice de Identitate la nivel naţional, în termenul stabilit
Cîţu: Sunt convins că vom extinde proiectul Cărţii Electronice de Identitate la nivel naţional, în termenul stabilit
Premierul Florin Cîţu şi-a exprimat convingerea că proiectul privind Cartea Electronică de Identitate, lansat recent ...
Ziua și recordul: România înregistrează, din nou, cel mai mare preț spot al energiei electrice din istorie. 1.000 de lei/MWh mâine seară
Ziua și recordul: România înregistrează, din nou, cel mai mare preț spot al energiei electrice din istorie. 1.000 de ...
După recordul absolut de preț din ziua precedentă, Piața pentru Ziua Următoare (PZU) cunoaște noi maxime de preț pentru ...
Numărul turiştilor străini în Spania a explodat în iunie, pe fondul relaxării restricţiilor
Numărul turiştilor străini în Spania a explodat în iunie, pe fondul relaxării restricţiilor
Numărul vizitatorilor străini în Spania a crescut la 2,2 milioane în iunie, un avans de aproape zece ori faţă de perioada ...