Rusia a început textele clinice la vaccinul anti-Covid-19 Sputnik Light, care se administrează într-o singură doză

Rusia a început luni testele clinice la vaccinul Sputnik Light, care se injectează înr-o doză unică şi este menit să prevină mai rapid izbucnirea de noi focare de boală, precum şi ratele înalte de mortalitate asociate noului coronavirus, relatează EFE, citată de Agerpres.
Economica.net - lun, 11 ian. 2021, 14:36
Rusia a început textele clinice la vaccinul anti-Covid-19 Sputnik Light, care se administrează într-o singură doză

Potrivit Centrului Gamaleia, 150 de voluntari participă la primele teste ale Sputnik Light în trei laboratoare din Moscova şi Sankt Petersburg.

Ministerul rus al Sănătăţii a autorizat începerea testelor pentru a determina siguranţa şi protecţia imunologică a vaccinului, proces care se va încheia la sfârşitul lui 2021.

Spre deosebire de „Sputnik V”, care trebuie administrat în două doze la interval de 21 de zile, Sputnik Light conţine o singură doză.

Directorul centrului Gamaleia, Aleksandr Gintsburg, a explicat că siguranţa vaccinului în doză unică este „demonstrată”, dar că trebuie încă studiată eficacitatea sa în rândul persoanelor în vârstă.

În opinia lui, „Sputnik Light” va servi la reducerea mortalităţii în situaţii în care este imposibilă inocularea a două doze pentru a întări imunitatea.

„Iar după o perioadă se va putea administra o nouă doză. Nimeni nu o interzice, iar ştiinţa nu este împotrivă”, a precizat el.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a prezentat la jumătatea lunii decembrie vaccinul „Sputnik Light”, cu o eficacitate estimată la 85 %.

„Se pot vaccina dintr-o dată zeci de milioane de persoane. Este o opţiune”, a asigurat Putin.

Kiril Dmitriev, preşedintele Fondului de Investiţii Directe din Rusia (FIDR), a explicat luni că Sputnik Light este adresat pieţei externe.

”Sputnik Light poate deveni o soluţie provizorie şi eficientă pentru multe ţări care se află în vârful pandemiei şi care vor să salveze cât mai multe vieţi posibil”, a subliniat el.

Rusia a fost prima ţară din lume care a aprobat un vaccin împotriva coronavirusului în august 2020, atrăgând critici la nivel internaţional în faţa acestui anunţ considerat prematur, înainte de studiile de fază 3 şi publicarea rezultatelor ştiinţifice, aminteşte AFP.

Utilizarea Sputnik V a fost autorizată pe teritoriile lor de Belarus, Argentina, Algeria, Bolivia şi Serbia, conform FIDR.

Şi autorităţile palestiniene au autorizat administrarea acestui vaccin populaţiei, a anunţat FIDR luni într-un comunicat separat, specificând că primele doze urmează să fie administrate în termen de o lună.

Te-ar mai putea interesa și
Bucureştenii se implică în digitalizarea Capitalei
Bucureştenii se implică în digitalizarea Capitalei
Un număr din ce în ce mai mare de bucureșteni folosesc AmParcat, cea mai rapidă, civilizată și ușoară metodă de plată a parcării publice în București.  Datorită feedback-ului primit...
Ministerul Finanțelor a împrumutat 461,2 milioane de lei de la băncile comerciale
Ministerul Finanțelor a împrumutat 461,2 milioane de lei de la băncile comerciale
Ministerul Finanţelor (MF) a împrumutat, joi, 461,2 milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de ...
Nicuşor Dan: Am convenit cu ministrul Energiei crearea unei centrale provizorii la fostul CET Titan
Nicuşor Dan: Am convenit cu ministrul Energiei crearea unei centrale provizorii la fostul CET Titan
Primarul general, Nicuşor Dan, a declarat că a convenit cu ministrul Energiei, Virgil Popescu, asupra necesităţii creării ...
PE a refuzat să stabilească o dată pentru votarea acordului comercial post-Brexit din cauza dosarului privind Irlanda de Nord
PE a refuzat să stabilească o dată pentru votarea acordului comercial post-Brexit din cauza dosarului privind Irlanda ...
Parlamentul European a refuzat joi să stabilească o dată pentru votul său asupra acordului comercial post-Brexit, în ...