Rusia a vândut în martie 20% din titlurile Trezoreriei SUA pe care le deţinea

Deţinerile Moscovei de titluri ale Trezoreriei SUA au scăzut în martie cu 20%, la cel mai redus nivel din septembrie 2008, analiştii susţinând că băncile ruseşti au încercat să evite sancţiunile impuse de SUA iar Banca Centrală a Rusiei a căutat să oprească deprecierea rublei, transmite Bloomberg.
Economica.net - vin, 16 mai 2014, 06:14
Rusia a vândut în martie 20% din titlurile Trezoreriei SUA pe care le deţinea

Rezervele de obligaţiuni SUA ale Rusiei au scăzut în martie pentru a cincea lună consecutiv, la 100,4 miliarde de dolari, de la 126,2 miliarde de dolari în februarie, conform datelor publicate joi de Departamentul Trezoreriei de la Washington.

SUA au îngheţat activele a 45 de persoane fizice din Rusia, inclusiv şeful Rosneft, Igor Sechin, şi a 19 entităţi, cum ar fi SMP Bank şi Bank Rossiya, ca răspuns la anexarea Crimeii de către Rusia. Administraţia Obama şi aliaţii săi europeni au ameninţat cu sancţiuni economice şi mai dure, posibila ţintă fiind industria bancară.

Băncile din Rusia ‘încearcă să scape de potenţialele sancţiuni’, susţine James Bianco, preşedintele Bianco Research LLC în Chicago.

Reducerea rezervelor de obligaţiuni SUA ale Rusiei ar putea fi şi rezultatul eforturilor demarate de Banca Centrală a Rusiei pentru stoparea deprecierii rublei, arată Bianco. Rubla s-a depreciat cu 5% anul acesta faţă de dolar, fiind cea mai slabă performanţă în rândul pieţelor emergente, după moneda argentiniană.

În martie, Franţa a depăşit SUA pentru prima dată, devenind principala destinaţie pentru investiţiile Băncii Centrale a Rusiei şi subliniind dificultăţile cu care se confruntă Europa în privinţa sancţiunilor impuse acestei ţări.

Valoarea rezervelor în active franceze deţinute de Bank Rossii, inclusiv obligaţiuni guvernamentale şi depozite, a crescut la 32% la 30 iunie, un avans de patru puncte procentuale faţă de precedentele trei luni, în timp ce investiţiile acesteia în SUA au scăzut la 29,7%, de la 33,8%, şi în Germania la 19,3%, se arată în raportul trimestrial publicat pe site-ul Bank Rossii.

În schimb, a crescut valoarea rezervelor în active din Marea Britanie şi Japonia.

SUA au căzut pe locul doi în topul principalelor destinaţii de investiţii ale Băncii Rusiei pentru prima dată din 2006, când a început publicarea datelor.

Rusia este pe locul cinci în topul ţărilor care deţin cele mai mari rezerve valutare, după China, Japonia, Arabia Saudită şi Elveţia, conform datelor Bloomberg.

Banca Centrală a Rusiei a indicat că este posibil să nu mai adauge alte valute la rezervele sale, după ce a achiziţionat dolari canadieni şi australieni.

Te-ar mai putea interesa și
Biden îi promite lui Zelenski ajutor militar ”rapid”
Biden îi promite lui Zelenski ajutor militar ”rapid”
Preşedintele SUA Joe Biden a promis luni, în cadrul unei convorbiri telefonice cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, că va trimite "rapid" ajutoare militare "importante" Ucrainei, odată......
Carburanții s-au ieftinit din nou azi în România, mai ales motorina. Partea mai puțin bună a unei vești bune
Carburanții s-au ieftinit din nou azi în România, mai ales motorina. Partea mai puțin bună a unei vești bune
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a redus și azi prețul carburanților, mai mult pe ...
Alegeri Bucureşti – Coaliţia merge cu candidaturi separate pentru Primăria Capitalei. Firea din partea PSD şi Burduja de la PNL (surse)
Alegeri Bucureşti – Coaliţia merge cu candidaturi separate pentru Primăria Capitalei. Firea din partea PSD şi Burduja ...
Coaliţia a decis luni seara să meargă cu candidaturi separate la Primăria Capitalei, respectiv Gabriela Firea - PSD şi ...
Valoarea medie a fraudelor autorizate de către posesorii de carduri Revolut a fost de 619 lire sterline (3.570,2 lei) în 2023. De ce trebuie să te ferești ca să nu autorizezi o fraudă
Valoarea medie a fraudelor autorizate de către posesorii de carduri Revolut a fost de 619 lire sterline (3.570,2 lei) în ...
În 2023, sistemele antifraudă ale băncii digitale Revolut au prevenit pierderi evaluate la 475 milioane de lire sterline, ...