Rusia acuză NATO de revenire la retorica din timpul Războiului rece

Kremlinul a denunţat luni unele afirmaţii recente ale conducerii NATO, susţinând că ele sunt similare celor din perioada 'războiului rece', notează Xinhua, preluată de Agerpres.
Economica.net - lun, 23 mai 2016, 18:19
Rusia acuză NATO de revenire la retorica din timpul Războiului rece

”Judecând pe baza retoricii, se revine rapid la acea perioadă pe care o credeam demult apusă”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-o conferinţă de presă.

NATO a fost o alianţă creată pentru confruntare şi de aceea capacitatea sa de a contribui la asigurarea stabilităţii şi securităţii în Europa a fost discutabilă, a menţionat Peskov.

Oficialul rus a adăugat că Rusia va trebui să adopte ”o serie de măsuri predictibile, sistematice şi succesive” ca răspuns la extinderea Alianţei Nord-Atlantice în jurul graniţelor ruse.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat miercurea trecută că Alianţa a decis să-şi sporească prezenţa în flancul estic prin plasarea de trupe în diferite ţări.

”Abordarea noastră faţă de Rusia combină apărarea solidă şi descurajarea prin intermediul dialogului’, a spus Stoltenberg.

Pe 20 mai, Moscova s-a declarat îngrijorată de semnarea de către NATO şi Muntenegru a protocolului de aderare, care permite ţării balcanice să participe ca observator la reuniunile NATO.

Protocolul semnat joia trecută trebuie să fie ratificat de parlamentele tuturor statelor membre ale NATO înainte ca Muntenegrul să devină oficial al 29-lea stat din Alianţa Nord-Atlantică.

În urmă cu două luni, într-un interviu acordat canalului de televiziune rus Dojd, premierul muntenegrean Milo Djukanovic estima că Muntenegrul se poate aştepta să devină membru deplin al NATO până la jumătatea lui 2017.

”Drumul nostru spre UE şi NATO este în interesul nostru, dar nu este declanşat de dorinţa de a face rău cuiva. Ne pare rău de modul în care percepe Rusia demersul nostru de aderare la NATO. Sperăm că este doar ceva temporar şi că nu implică riscul de a deteriora permanent relaţiile dintre Muntenegru şi Rusia”, spunea Djukanovic.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...