Rusia acuză NATO de revenire la retorica din timpul Războiului rece

Kremlinul a denunţat luni unele afirmaţii recente ale conducerii NATO, susţinând că ele sunt similare celor din perioada 'războiului rece', notează Xinhua, preluată de Agerpres.
Economica.net - lun, 23 mai 2016, 18:19
Rusia acuză NATO de revenire la retorica din timpul Războiului rece

”Judecând pe baza retoricii, se revine rapid la acea perioadă pe care o credeam demult apusă”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-o conferinţă de presă.

NATO a fost o alianţă creată pentru confruntare şi de aceea capacitatea sa de a contribui la asigurarea stabilităţii şi securităţii în Europa a fost discutabilă, a menţionat Peskov.

Oficialul rus a adăugat că Rusia va trebui să adopte ”o serie de măsuri predictibile, sistematice şi succesive” ca răspuns la extinderea Alianţei Nord-Atlantice în jurul graniţelor ruse.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat miercurea trecută că Alianţa a decis să-şi sporească prezenţa în flancul estic prin plasarea de trupe în diferite ţări.

”Abordarea noastră faţă de Rusia combină apărarea solidă şi descurajarea prin intermediul dialogului’, a spus Stoltenberg.

Pe 20 mai, Moscova s-a declarat îngrijorată de semnarea de către NATO şi Muntenegru a protocolului de aderare, care permite ţării balcanice să participe ca observator la reuniunile NATO.

Protocolul semnat joia trecută trebuie să fie ratificat de parlamentele tuturor statelor membre ale NATO înainte ca Muntenegrul să devină oficial al 29-lea stat din Alianţa Nord-Atlantică.

În urmă cu două luni, într-un interviu acordat canalului de televiziune rus Dojd, premierul muntenegrean Milo Djukanovic estima că Muntenegrul se poate aştepta să devină membru deplin al NATO până la jumătatea lui 2017.

”Drumul nostru spre UE şi NATO este în interesul nostru, dar nu este declanşat de dorinţa de a face rău cuiva. Ne pare rău de modul în care percepe Rusia demersul nostru de aderare la NATO. Sperăm că este doar ceva temporar şi că nu implică riscul de a deteriora permanent relaţiile dintre Muntenegru şi Rusia”, spunea Djukanovic.

Te-ar mai putea interesa și
Cinci sfaturi importante pentru românii care au card virtual și pentru cei care își vor face unul
Cinci sfaturi importante pentru românii care au card virtual și pentru cei care își vor face unul
ING Bank, cea mai dinamică bancă din România în ceea ce privește digitalizarea și una dintre cele mai mari ca număr de conturi de salariu gestionate, prezintă cele mai importnate cinci......
Peste 15.200 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 350 de decese, printre care și o fată de șase ani
Peste 15.200 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 350 de decese, printre care și o fată de ...
Un număr de 15.239 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind ...
Cîţu consideră că există mici șanse ca ratingul de țară să fie schimbat
Cîţu consideră că există mici șanse ca ratingul de țară să fie schimbat
Premierul interimar, Florin Cîţu, a afirmat, sâmbătă, că există "foarte mici şanse" ca ratingul de ţară să fie ...
Rata de incidență COVID-19 în București a trecut de 16 la mie
Rata de incidență COVID-19 în București a trecut de 16 la mie
Rata de incidenţă COVID-19 calculată la 14 zile a ajuns, sâmbătă, în Bucureşti, la 16,1 cazuri la mia de locuitori, ...