Rusia acuză UE că a ridicat ‘pe ascuns’ restricţiile vizând livrările de armament în Ucraina

Rusia a acuzat sâmbătă UE că, la ultimul summit european de la jumătatea lunii iulie, a ridicat 'pe ascuns' restricţiile asupra livrărilor de tehnologii şi echipamente militare în Ucraina, după cum reiese dintr-o declaraţie a diplomaţiei de la Moscova, preluată de RIA Novosti.
Economica.net - sâm, 02 aug. 2014, 13:24
Rusia acuză UE că a ridicat 'pe ascuns' restricţiile vizând livrările de armament în Ucraina

‘Am remarcat că, în cursul recentei reuniuni a Consiliului European de la Bruxelles, liderii ţărilor membre UE s-au înţeles, pe ascuns, asupra ridicării restricţiilor la exportul în Ucraina de armament ce poate fi folosit în represiunile interne. Ei au autorizat astfel exportul (în Ucraina) de tehnologii şi de echipamente militare‘, se arată în declaraţia Ministerului rus de Externe.

Diplomaţia rusă aminteşte faptul că restricţiile la livrările de armament în Ucraina au fost introduse de UE la 20 februarie 2014, când la conducerea fostei republici sovietice se afla Viktor Ianukovici, înlăturat ulterior de la putere. ‘Atunci, UE a considerat incorect livrarea de armament pentru ‘regimul Ianukovici’. Acum, fără a ţine cont de continuarea de către actuala putere de la Kiev a operaţiunii militare în sud-estul ţării, UE a considerat necesar să reia eliberarea de licenţe la exportul de tehnologii şi echipamente militare’, adaugă instituţia diplomatică de la Moscova.

‘Această decizie nu numai că demonstrează aplicarea unor standarde duble, dar ea contravine regulilor UE de control la exportul de tehnologie şi echipamente militare’, subliniază MAE rus.

Declaraţia diplomaţiei de la Moscova intervine în contextul în care UE a impus recent o serie de sancţiuni economice Federaţiei Ruse, sancţiuni ce vizează, între altele, limitarea accesului băncilor de stat din Rusia la piaţa europeană de capital, introducerea unui embargou asupra vânzărilor de arme şi echipament militar şi interzicerea exportului de tehnologie sensibilă, fiind vorba de cele mai puternice măsuri luate de la sfârşitul ‘războiului rece’, după cum apreciau unii experţi.

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...