Rusia amână cu un an darea în folosinţă a aşa-numitului ‘pod al lui Putin’ către Crimeea anexată

Rusia a amânat cu un an, până la sfârşitul lui 2019, data de finalizare a unui pod de mai multe miliarde de dolari care să lege Rusia de Crimeea anexată, afirmând că planul a trebuit să fie ajustat pentru a ţine cont de greutatea trenurilor care îl vor traversa, relatează Reuters, citată de Agerpres.
Economica.net - mie, 13 apr. 2016, 17:20
Rusia amână cu un an darea în folosinţă a aşa-numitului 'pod al lui Putin' către Crimeea anexată

Kremlinul consideră acest pod peste strâmtoarea Kerci drept unul vital pentru integrarea Crimeii, pe care a anexat-o de la Ucraina în 2014, iar preşedintele rus Vladimir Putin a numit proiectul o ‘misiune istorică’.

Cu o lungime de 19 km, proiectul – care va consta din două structuri paralele pentru traficul rutier şi cel feroviar – va fi cel mai lung pod construit de Rusia.

Construcţia secţiunii rutiere este în grafic, dar Reuters a aflat că segmentul de cale ferată va fi terminat un an mai târziu, dat fiind că contractorul – o firmă controlată de un fost partener de judo al lui Vladimir Putin fără experienţă în construcţii de poduri – are nevoie de mai mult timp pentru a finaliza proiectul de 212 miliarde de ruble (3,2 miliarde de dolari).

Întârzierea arată uriaşele provocări de ordin financiar, logistic şi politic cu care se confruntă Kremlinul în contextul în care încearcă să resusciteze peninsula de la Marea Neagră într-un moment în care nu poate beneficia de expertiză occidentală din cauza sancţiunilor impuse Rusiei.

Un ordin al guvernului rus de anul trecut menţiona că podul trebuie să fie operaţional până la 18 decembrie 2018, un termen pe care Putin l-a repetat de mai multe ori, dată fiind importanţa proiectului atât pentru Rusia cât şi pentru Crimeea, pe care Moscova nu o poate aproviziona decât pe mare sau aerian din cauza blocadei ucrainene.

Rosavtodor, agenţia federală a drumurilor din Rusia, a precizat într-un răspuns la o întrebare a Reuters că termenul a fost acum redefinit şi că secţiunea feroviară nu va fi operaţională până la finalul lui 2019, un an mai târziu decât se plănuia iniţial.

‘În procesul în care experţii guvernului au analizat proiectul de construcţie a podului peste strâmtoarea Kerci termenele au fost analizate în detaliu’, a declarat un purtător de cuvânt al agenţiei, numind termenul iniţial drept unul ‘preliminar’.

Construirea podului feroviar este mai complexă din punct de vedere tehnic şi durează mai mult din punct de vedere al timpului de execuţie decât cel feroviar, a adăugat el, precizând că va trebui să cântărească mai mult din cauza greutăţii pe care va trebui s-o suporte şi va trebui dotat cu echipament special de comunicaţie. El nu a explicat totuşi de ce aceşti factori nu au fost luaţi în considerare când a fost avansat planul original.

‘Din cauza acestui lucru constructorii de poduri vor avea nevoie de puţin mai mult timp pentru a finaliza secţiunea feroviară a podului şi intenţionează să înceapă traficul feroviar înainte de sfârşitul lui 2019’, a declarat purtătorul de cuvânt.

El a precizat că secţiunea feroviară este independentă de cea rutieră, care ar urma să fie deschisă la timp, la finalul lui 2018.

Conform stenogramei unei întâlniri a lui Vladimir Putin cu mai mulţi miniştri de luna trecută, cu prilejul unei vizite în zonă, liderul de la Kremlin ar fi fost iniţial nemulţumit după ce a fost informat despre amânare.

Stenograma, disponibilă pe site-ul Kremlinului, indică faptul că ministrul transporturilor, Maksim Sokolov, i-a dat lui Putin o explicaţie diferită faţă de cea furnizată de Rosavtodor agenţiei Reuters, spunându-i preşedintelui că secţiunea feroviară este construită mai târziu din cauza faptului că traficul feroviar spre Crimeea ar fi redus în timpul iernii.

Scuza a părut să-l irite pe Putin. ‘Traficul feroviar este redus pentru că nu există pod feroviar. Dacă va exista unul, atunci porturile vor începe să lucreze diferit şi va exista trafic’, ar fi spus preşedintele Rusiei.

Contractul de construcţie a podului a fost încredinţat anul trecut unei firme controlate de Arkadi Rotenberg, un aliat apropiat al lui Putin şi fostul său partener de judo, care deţine 51% din Stroigazmontaj (SGM), principalul contractor.

Rotenberg este vizat de sancţiuni occidentale din cauza anexării Crimeii şi a sprijinului Rusiei pentru separatişti în estul Ucrainei. El nu poate folosi, din acest motiv, subcontractori occidentali care să-i ajute firma să termine proiectul.

SGM are experienţă în primul rând în construcţia de conducte de gaz şi de infrastructură şi nu a construit poduri până acum, iar din acest motiv a fost nevoită să recurgă la subcontractori ruşi cu vechime în domeniu.

O altă problemă este faptul că construcţia podului va necesita ameliorarea infrastructurii rutiere pe ambele părţi ale strâmtorii Kerci. Construcţia unei autostrăzi cu patru benzi de 300 km care să facă legătura între pod şi capitala Crimeii nu a început încă, din cauza unei dispute între autorul proiectului şi autorităţile din Crimeea.

Potrivit stenogramei amintite, Putin şi-ar fi exprimat nemulţumirea la întâlnirea menţionată că nu s-a început construcţia autostrăzii, motiv pentru care viitorul pod va fi ‘un drum spre nicăieri’.

‘Trebuie să existe o persoană anume care să fie spânzurată dacă autostrada nu este construită’, ar fi spus Putin cu umorul negru care îl caracterizează.

Te-ar mai putea interesa și
ROCA Agri RDF l-a numit pe Bogdan Vlad, actualul CFO al holdingului, în funcția de CEO
ROCA Agri RDF l-a numit pe Bogdan Vlad, actualul CFO al holdingului, în funcția de CEO
O dată cu încheierea mandatului interimar al lui Alexandru Savin, Senior Investment Manager la ROCA Investments, ROCA Agri RDF îl numește pe Bogdan Vlad, fostul CFO al holdingului, în funcția......
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Acţiunile şi obligaţiunile asiatice au scăzut vineri, în timp ce monedele de refugiu, aurul şi ţiţeiul au crescut, ...
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze naturale lichefiate (GNL) a Uniunii Europene ar putea atinge nivelul de vârf în acest an, pe măsură ce ...
Israelul a atacat pentru a demonstra că are capacitatea ofensivă de a ajunge în centrul Iranului – presă
Israelul a atacat pentru a demonstra că are capacitatea ofensivă de a ajunge în centrul Iranului – presă
 Atacul aerian pe care Israel l-a lansat vineri împotriva Iranului a avut scopul de a demonstra Teheranului că israelienii ...