Rusia ameninţă cu „represalii” ţările care se vor să îngheţe activele sale în străinătate

Ţările care 'se vor aventura' să îngheţe activele ruse în străinătate se expun unor 'represalii', a ameninţat vineri Rusia, confruntată cu procedura de despăgubire pentru acţionarii gigantului petrolier Iukos, în baza unei decizii a Curţii Permanente de Arbitraj de la Haga, relatează AFP.
Economica.net - vin, 19 iun. 2015, 11:52
Rusia ameninţă cu

‘Cei care vor îndrăzni să facă aceasta (îngheţarea activelor ruse) trebuie să înţeleagă că vor exista represalii’, a avertizat ministrul adjunct de externe, Vasili Nebenzia, citat de agenţia de presă Interfax, în condiţiile în care active ale guvernului rus au fost deja îngheţate în Franţa şi în Belgia.

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a subliniat, la rândul său, că este ‘inevitabil’ ca răspunsul Rusiei să fie unul de ‘reciprocitate’.

Rusia a exclus deja orice compensaţii, contestând fundamentarea deciziei Curţii Permanente de Arbitraj de la Haga, care a condamnat în iulie 2014 statul rus la plata unor despăgubiri de 50 de miliarde de dolari (aproximativ 37 de miliarde de euro) pentru acţionarii grupului petrolier Iukos, dezmembrat în anii 2000, după un proces considerat a fi orchestrat de către Kremlin.

Printre conturile îngheţate în Belgia figurează cele ale ambasadei Rusiei şi ale reprezentanţelor sale permanente la UE şi NATO din Bruxelles, a indicat joi Ministerul de Externe de la Moscova.

În Franţa, au fost îngheţate conturi în 40 de bănci, ‘active guvernamentale şi non-diplomatice’, şi s-a pus sechestru pe ‘opt sau nouă imobile’, a indicat pentru AFP Tim Osborne, directorul executiv al GML, holdingul reprezentând fostul acţionar majoritar al Iukos.

Confruntată cu o astfel de procedură, Rusia ‘este pe cale’ să pregătească un răspuns, a avertizat ministrul adjunct de externe rus. Acesta din urmă ‘va fi unul juridic şi nu unul politic’, a specificat el, fără să ofere alte detalii.

Ambasadorul Belgiei în Rusia, Alex Van Meeuwen, a fost convocat joi seara la MAE rus, care a protestat faţă de un ‘act făţiş neprietenos’ şi ‘o încălcare grosieră a normelor dreptului internaţional’.

Cea mai mare parte a Iukos a fost vândută grupului petrolier public rus Rosneft, un actor de talie modestă pentru sector în epocă, devenit principalul producător mondial printre societăţile cotate.

Curtea de Arbitraj de la Haga a concluzionat că dezmembrarea Iukos, apoi întemniţarea oligarhului Mihail Hodorkovski, un opozant al Kremlinului, au fost orchestrate din motive politice.

Te-ar mai putea interesa și
Lucian Mărgineanu este noul director al centrului de producție Continental Automotive din Timișoara
Lucian Mărgineanu este noul director al centrului de producție Continental Automotive din Timișoara
Compania Continental anunță numirea lui Lucian Mărgineanu (foto) în funcția de director al centrului de producție Continental Automotive din Timișoara, începând cu data de 1 august. El îi......
Olandezii de la Damen au depus singura ofertă la licitația ISU pentru nave multirol ce vor fi folosite în Marea Neagră și Marea Mediterană
Olandezii de la Damen au depus singura ofertă la licitația ISU pentru nave multirol ce vor fi folosite în Marea Neagră ...
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a primit o singură ofertă la licitația pentru nave multirol, ...
Producătorul de mașini electrice Tesla recrutează personal în România
Producătorul de mașini electrice Tesla recrutează personal în România
La doar un an după deschiderea biroului de la București, producătorul american de mașini electrice Tesla pare gata pentru ...
Moraru, MIPE: Scheme de ajutor de stat pentru producţia de hidrogen şi susţinerea IMM-urilor
Moraru, MIPE: Scheme de ajutor de stat pentru producţia de hidrogen şi susţinerea IMM-urilor
Secretarul de stat în Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene Carmen Moraru a declarat, miercuri, că în această ...