Rusia ar fi cerut SUA să-şi retragă avioanele din Siria – presă

Responsabili ruşi au cerut ca avioanele militare americane să părăsească neîntârziat spaţiul aerian sirian, a declarat miercuri un înalt responsabil american, sub rezerva anonimatului, pentru postul Fox News.
Economica.net - mie, 30 sept. 2015, 11:02
Rusia ar fi cerut SUA să-şi retragă avioanele din Siria - presă

Potrivit acestuia, diplomaţi ruşi au întreprins un demers oficial prin care au solicitat ca avioanele americane să părăsească Siria, adăugând că avioane de luptă ruseşti vor survola de acum încolo teritoriul sirian.

Statele Unite nu intenţionează să-şi schimbe, deocamdată, planurile forţelor sale aeriene în ceea ce priveşte operaţiunile în Siria, a declarat acelaşi înalt oficial al Departamentului Apărării al SUA.

O confirmare oficială a acestor informaţii nu a venit nici din partea rusă, nici din cea americană.

Aceste informaţii intervin în contextul în care Consiliul Federaţiei (camera superioară, Senatul rus) a autorizat utilizarea forţelor ruse în Siria, la solicitarea preşedintelui Vladimir Putin.

Astfel, Putin a obţinut miercuri undă verde din partea Senatului rus pentru lovituri aeriene în sprijinul armatei preşedintelui sirian Bashar al-Assad, la câteva ore după o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU asupra luptei împotriva ‘ameninţării teroriste’, după cum relevă AFP.

‘Obiectivul militar al acestei operaţiuni vizează exclusiv sprijin aerian pentru forţele armatei siriene în lupta lor împotriva Statului Islamic’, a ţinut să explice Serghei Ivanov, şeful administraţiei prezidenţiale ruse.

Aceasta este o iniţiativă temporară şi se înscrie în cadrul dreptului internaţional, deoarece preşedintele sirian a solicitat în mod oficial asistenţă Rusiei în lupta împotriva jihadiştilor Statului Islamic, a subliniat Ivanov.

‘Preşedintele sirian s-a adresat guvernului ţării noastre pentru a cere să-i fie furnizat un ajutor militar’, a declarat el jurnaliştilor, refuzând să precizeze ce fel de tipuri de echipamente militare vor fi utilizate de Rusia în Siria.

‘Vorbim de Siria, nu de realizarea vreunui obiectiv geopolitic sau a vreunei ambiţii, aşa cum ne acuză periodic partenerii noştri occidentali. Este vorba de interesele naţionale ale Rusiei’, a adăugat el.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Vladimir Putin, a refuzat să precizeze data la care va începe, oficial, operaţiunea militară a Rusiei în Siria, potrivit TASS.

Te-ar mai putea interesa și
Parlamentul a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței
Parlamentul a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței
Parlamentul a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței, care se alătură președintelui autorității, Bogdan Chirițoiu, și vicepreședintelui Dan Pascu, informează instituția prin......
O nouă autostradă: CNAIR a transmis către ANAP documentația pentru contractul de construire a Alternativei Techirghiol
O nouă autostradă: CNAIR a transmis către ANAP documentația pentru contractul de construire a Alternativei Techirghiol
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a transmis astăzi către Agenţia Naţională pentru Achiziţii ...
„Vânzarea de mai” s-ar putea sa fi început în aprilie
„Vânzarea de mai” s-ar putea sa fi început în aprilie
Se pare că sezonul slab al acțiunilor a apărut mai devreme în acest an. Suntem încă în aprilie, în timp ce o faimoasă ...
Hisky le oferă reduceri la biletele de avion românilor care își reînnoiesc viza pentru Statele Unite ale Americii
Hisky le oferă reduceri la biletele de avion românilor care își reînnoiesc viza pentru Statele Unite ale Americii
Transportatorul aerian HiSky anunță că se alătură campaniei de includere a țării noastre în programul Visa Waiver, ...