Rusia ar fi desfăşurat bombardiere de ultimă generaţie Su-35 în Siria – presă

Rusia ar fi desfăşurat bombardiere de ultimă generaţie Su-35 în Siria, fiind vorba de avioane de luptă ce au intrat în serviciul aviaţiei militare ruse abia în toamna anului trecut, relatează în ediţia sa de luni cotidianul economic rus Kommersant.
Economica.net - lun, 01 feb. 2016, 10:21
Rusia ar fi desfăşurat bombardiere de ultimă generaţie Su-35 în Siria - presă

Desfăşurarea acestor bombardiere de către Rusia în Siria intervine în contextul acutizării relaţiilor dintre Rusia şi Turcia, după ce Ankara a acuzat la sfârşitul săptămânii trecute că un alt avion de luptă rusesc i-a încălcat spaţiul aerian. La sfârşitul lunii noiembrie, un bombardier Su-24 a fost doborât de aviaţia turcă la graniţă cu Siria, provocând o criză gravă în relaţiile ruso-turce.

După noul incident, Ankara a transmis Rusiei un avertisment puternic şi a instituit ‘cod portocaliu’ de ameninţare aeriană, ceea ce înseamnă că piloţii turci au dreptul, fără să mai aştepte ordin de la vârf, să decidă în mod independent dacă să doboare sau nu o ţintă aeriană, scrie cotidianul Moskovski komsomoleţ.

Conform unor date neoficiale, Rusia ar fi trimis în Siria patru avioane Su-35, care au fost date în exploatare în octombrie-noiembrie 2015. Cele patru avioane au făcut parte iniţial din Regimentul aerian nr. 23 din cadrul Diviziei 303 mixte desfăşurate pe aeroportul militar Dzemghi (Extremul Orient rus), iar apoi au fost transferate la Astrahan, în sudul Rusiei.

Cu câteva zile în urmă, potrivit Kommersant, cele patru bombardiere Su-35 au plecat de la Astrahan spre baza aeriană rusă din Latakia (nord-vestul Siriei), trecând deasupra Mării Caspice, precum şi prin spaţiul aerian al Iranului şi Irakului înainte de a ajunge la destinaţie.

Un ofiţer din cadrul Statului Major al armatei ruse a indicat pentru Kommersant că Rusia dispune la ora actuală de cel puţin 70 de avioane de luptă şi elicoptere de atac la baza Hmeimim din provincia siriană Latakia.

Ministerul Apărării din Rusia a calificat sâmbătă drept ‘propagandă fără fundament’ declaraţiile Ankarei potrivit căreia aviaţia rusă i-a violat din nou spaţiul aerian vineri.

În sprijinul afirmaţiilor sale, Turcia a transmis Rusiei coordonatele exacte ale bombardierului care i-a încălcat spaţiul aerian, a anunţat duminică ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu, într-o conferinţă de presă la Riad. Premierul turc Ahmet Davutoglu a indicat, la rândul său, că traiectoria zborului aparatului rusesc a fost înregistrată deopotrivă de radarele Turciei şi NATO, iar Rusia nu va reuşi să ‘ascundă această încălcare’.

‘Datele despre încălcarea spaţiului aerian (turc) au fost transmise Rusiei prin canale militare. Sper că Rusia va da dovadă de responsabilitate şi va spune adevărul. Încălcarea spaţiului aerian a fost stabilită în mod clar. Am transmis toate aceste informaţii părţii ruse’, a insistat şeful diplomaţiei turce, pledând totuşi pentru ‘normalizarea relaţiilor’ dintre cele două ţări, potrivit portalului newsru.com.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Liderii mai multor partide de extremă dreapta și conservatoare se întâlnesc la Madrid pentru negocierea formării unui grup comun în Parlamentul European
Liderii mai multor partide de extremă dreapta și conservatoare se întâlnesc la Madrid pentru negocierea formării unui ...
În jur de 10 lideri suveranişti ai extremei drepte şi conservatorilor, între care premierii Ungariei şi Poloniei, s-au ...
Erdogan l-a demis pe șeful Institutului de statistică din Turcia, după publicarea datelor privind inflația
Erdogan l-a demis pe șeful Institutului de statistică din Turcia, după publicarea datelor privind inflația
Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, l-a demis pe şeful agenţiei naţionale de statistică, potrivit unui decret publicat ...
Statele Unite vor trimite în scurt trupe suplimentare în țările din Europa de Est
Statele Unite vor trimite în scurt trupe suplimentare în țările din Europa de Est
Joe Biden a afirmat vineri că va trimite în curând un număr mic de soldaţi americani în Europa de Est, pe fondul tensiunilor ...