Rusia ar putea avea propriul sistem de plată cu cardul în şase luni

Un sistem naţional de plată cu cardul în Rusia ar putea fi lansat în două până la şase luni după modificarea legislaţiei, a declarat, luni, directorul general al celei mai mari bănci comerciale ruseşti, Sberbank, cu ocazia unei întâlniri cu preşedintele rus Vladimir Putin, transmite Reuters.
Economica.net - lun, 31 mart. 2014, 19:16
Rusia ar putea avea propriul sistem de plată cu cardul în şase luni

Săptămâna trecută, Vladimir Putin anunţa că Rusia îşi va crea propriul său sistem de plată electronic, ca alternativă la sistemele giganţilor americani Visa şi MasterCard, după ce SUA au introdus sancţiuni împotriva mai multor responsabili ruşi, precum şi împotriva unor bănci ruseşti.

‘Am discutat acest subiect la o reuniune cu Banca Centrală. Este nevoie de o serie de modificări în actele legislative care pot fi făcute destul de rapid. După adoptarea amendamentelor, cred că am avea nevoie de două până la şase luni de pregătiri tehnice înainte de lansarea sistemului naţional de plată’, a declarat directorul Sberbank, German Gref.

De asemenea, Gref a estimat că Sberbank ar putea să înceapă să resimtă în al doilea trimestru al acestui an efectele deprecierii rublei şi presiunilor de pe pieţele financiare. Deşi Sberbank nu este vizată de sancţiunile occidentale, Gref a spus că banca a început să înregistreze un nivel ridicat de restructurare a datoriilor.

Cu toate acestea, directorul Sberbank a încercat să calmeze îngrijorările apreciind că, pe ansamblu, perspectiva economică nu este una pesimistă.

‘Nu aş spune că situaţia este critică sau proastă. Credem că avem potenţialul de a lucra în acest context şi în viitor’, a spus German Gref.

SUA şi Uniunea Europeană au catalogat anexarea Crimeei drept ilegală şi au decis să îngheţe activele şi să introducă restricţii de călătorie pentru o serie de oficiali din Rusia şi Crimeea. Aceste decizii, precum şi ameninţarea unor sancţiuni mai dure dacă Moscova va interveni militar în estul Ucrainei, au condus la prăbuşirea pieţelor financiare ruseşti.

În prima estimare a unei mari instituţii internaţionale cu privire la posibilele pagube economice provocate de criza din Crimeea, Banca Mondială a estimat că PIB-ul Rusiei ar putea să se contracte cu 1,8% în 2014. De asemenea, potrivit prognozelor Băncii Mondiale, ieşirile de capital din Rusia ar putea să se ridice la 150 de miliarde de dolari în 2014 şi la 80 de miliarde de dolari în 2015. Conform acestor prognoze, ieşirile de capital din acest an ar urma să fie mai mari decât suma de 120 de miliarde de dolari care a ieşit din Rusia în timpul crizei financiare globale din 2008.

 

Te-ar mai putea interesa și
Cargus relochează hubul său din Sibiu, într-un depozit mai mare și mai modern
Cargus relochează hubul său din Sibiu, într-un depozit mai mare și mai modern
Compania de curierat Cargus anunță relocarea hub-ului său de sortare din Sibiu într-o nouă facilitate modernă, parte din CTPark Sibiu, începând cu luna mai. ...
Societatea Națională a Apelor Minerale pregătește punerea în exploatare a unui nou izvor de apă
Societatea Națională a Apelor Minerale pregătește punerea în exploatare a unui nou izvor de apă
Echipa de experți din cadrul Serviciului Teritorial Vest al Societății Naționale a Apelor Minerale S.A. a început un ...
Frecvența sistemului energetic ar putea avea de suferit ca urmare a a creșterii regenerabilelor, spune șeful Dispeceratului Energetic Național. „Tehnicienii caută soluții”
Frecvența sistemului energetic ar putea avea de suferit ca urmare a a creșterii regenerabilelor, spune șeful Dispeceratului ...
Modul de operare și mentananță a sistemului energetic începe să se schimbe fundamental ca urmare a integrării multor ...
Acțiunile Digi Communications N.V. vor fi incluse în indicii MSCI începând din 31 mai 2024
Acțiunile Digi Communications N.V. vor fi incluse în indicii MSCI începând din 31 mai 2024
Morgan Stanley Capital International (“MSCI”), unul dintre liderii in furnizarea de indici de referință la nivel global, ...