Rusia ar putea interzice importurile de citrice din Egipt din cauza disputei legată de grâu

Rusia a ameninţat marţi cu interzicerea importurilor de fructe din Egipt, o decizie care ar putea escalada conflictul comercial privind exporturile de grâu rusesc către Cairo, transmite Reuters, potrivit Agerpres.
Economica.net - mar, 13 sept. 2016, 18:18
Rusia ar putea interzice importurile de citrice din Egipt din cauza disputei legată de grâu

Săptămâna aceasta, autorităţile de la Moscova şi-au exprimat speranţa că vor avea loc negocieri cu Egiptul, principalul cumpărător de grâu rusesc, după ce Cairo a refuzat să aprobe livrările de grâu din Rusia. La sfârşitul lunii august, autorităţile de la Cairo au adoptat o politică de conţinut zero de cornul secarei (o ciupercă care parazitează diferite cereale – n. r.) care a dus la o perturbare semnificativă a importurilor de grâu în Egipt, o serie de livrări fiind respinse de inspectorii egipteni.

De atunci, câteva cargouri suspectate că ar conţine cornul secarei sunt oprite în porturile ruseşti, aşteptând decizia autorităţilor de la Cairo pentru a livra cerealele conform vechilor reglementări, susţin traderii.

Politica de conţinut zero de cornul secarei ar putea opri exporturile de grâu rusesc către Egipt, într-o perioadă în care ţara înregistrează cea mai ridicată producţie din epoca post-sovietică.

Autoritatea Generală pentru Aprovizionare din Egipt (GASC) a achiziţionat 540.000 de tone de grâu din Rusia în iulie, înainte de intrarea în vigoare a restricţiilor, dar a anunţat că noile reguli se vor aplica retroactiv, afectând sute de mii de tone care urmau să fie livrate.

În anul fiscal 2015/2016 Egiptul a cumpărat aproximativ şase milioane de tone de grâu din Rusia, un sfert din totalul exporturilor de grâu rusesc.

Autoritatea Federală Sanitar-Veterinară din Rusia (Rosselkhoznadzor) a anunţat marţi că este îngrijorată de încălcarea sistematică a reglementărilor internaţionale şi fitosanitare înregistrată la citricele egiptene exportate în Rusia.

Nu a fost prezentată lista de produse care ar putea fi interzise.

Anul trecut, Rusia a cumpărat citrice din Egipt în valoare de aproximativ 150 milioane de dolari, sau 13% din importurile totale de citrice.

Rusia încearcă să poarte discuţii cu autorităţile egiptene după apariţia unor întârzieri în aprobarea livrărilor de grâu rusesc, a informat luni Autoritatea Federală Sanitar-Veterinară din Rusia.

‘Nu există o respingere oficială din partea egipteană. Cred că chestiunea poate fi decisă cu prilejul unor discuţii între cele două ţări. Pregătim o cerere oficială în cursul acestei săptămâni’, a declarat purtătorul de cuvânt al Rosselkhoznadzor, Aleksey Alekseenko.

Rusia este a doua ţară care se confruntă cu probleme în livrările de grâu destinate Egiptului, după ce săptămâna trecută inspectorii egipteni au informat că au respins o livrare de grâu românesc. Ulterior, traderul de cereale Cerealcom Dolj a precizat că a refuzat să livreze grâu Egiptului din cauza prevederilor privind conţinutul de cornul secarei.

‘Grâul Cerealcom Dolj nu a fost refuzat, Cerealcom Dolj a fost cea care a decis să refuze să livreze produsele sub alţi termeni decât cei conveniţi iniţial în contract’, a informat compania românească.

Egiptul a mai introdus o dată în cursul acestui an o interdicţie similară privind importul de grâu conţinând chiar şi cel mai mic nivel de cornul secarei. În luna iulie, însă, Egiptul a decis să renunţe la această interdicţie şi să accepte grâu cu un conţinut de cornul secarei de maximum 0,05%, standardul acceptat la nivel internaţional, după ce furnizorii au insistat că este practic imposibil să garanteze un conţinut zero de cornul secarei.

Egiptul rămâne cel mai mare importator de grâu din lume, iar Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) estimează că acest stat va importa în anul fiscal 2016/2017 aproximativ 11 milioane de tone de grâu, în linie cu nivelul mediu al importurilor din ultimii cinci ani.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...