Rusia ar putea să-i acorde azil preşedintelui sirian Al-Assad – Putin

Rusia ar putea să-i acorde azil preşedintelui sirian Bashar al-Assad dacă acesta va fi obligat să părăsească ţara, a declarat liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, într-un interviu acordat cotidianului german Bild, estimând totuşi că este prematur să se vorbească despre această eventualitate, transmit DPA şi AFP.
Economica.net - mar, 12 ian. 2016, 09:57
Rusia ar putea să-i acorde azil preşedintelui sirian Al-Assad - Putin

‘A fost cu siguranţă mai dificil să i se acorde azil dlui (Edward) Snowden în Rusia decât ar fi în cazul lui Al-Assad’, a afirmat Putin, referindu-se la fostul consultant al Agenţiei pentru Securitate Naţională (NSA) a SUA, cel care a dezvăluit programele de supraveghere la scară largă ale NSA, primind apoi azil politic în Rusia în 2013.

‘Mai întâi, trebuie să i se dea posibilitatea poporului sirian să se pronunţe. Şi vă asigur că, dacă totul se va petrece democratic, poate că Al-Assad nu va trebui să părăsească ţara. Şi că nu va avea importanţă dacă este preşedinte sau nu’, a adăugat Putin, în interviul pentru Bild. ‘În primul rând, populaţia trebuie să poată vota şi apoi vom vedea dacă Al-Assad va trebui să plece din ţară dacă va pierde alegerile’, a continuat preşedintele rus.

Deşi a recunoscut că Al-Assad ‘a făcut mult rău în cursul conflictului’, Putin a subliniat că acesta ‘nu ar fi luat niciodată o asemenea amploare dacă nu ar fi fost alimentat din afara Siriei – cu arme, bani şi luptători’.

El a reiterat poziţia Rusiei de sprijin în favoarea preşedintelui Al-Assad, un demers care încearcă să evite scenariul unui stat eşuat ca în Libia. ‘Nu vrem ca Siria să sfârşească precum Irakul sau Libia. Uitaţi-vă la Egipt: trebuie adusă o mare laudă preşedintele (Abdel Fattah al-) Sissi pentru că şi-a asumat responsabilitatea şi puterea într-o situaţie de urgenţă, pentru a stabiliza ţara’, a explicat Putin.

Întrebat despre bombardamentele regimului asupra civililor sirieni, Putin a răspuns că ‘Al-Assad nu luptă împotriva propriei populaţii, ci a celor care au trecut la acţiune armată împotriva guvernului’. ‘Dacă are de suferit şi populaţia civilă, nu este vina lui Al-Assad, ci în primul rând a insurgenţilor şi a susţinătorilor lor civili’, a declarat preşedintele rus.

Cu toate acestea, Putin a ţinut să adauge că, ‘din nou, aceasta nu înseamnă că totul este bine în Siria sau că Al-Assad face totul bine’.

În ce priveşte relaţia cu Ankara după doborârea unui avion rusesc de către aviaţia turcă, liderul de la Kremlin a afirmat că Rusia va ţine piept acestui stat membru NATO dacă îi va ameninţa securitatea naţională. ‘Sper foarte mult că astfel de evenimente nu vor escalada în conflicte militare mai ample. Însă dacă interesele şi securitatea Rusiei sunt ameninţate, Rusia se va opune. Toată lumea trebuie să ştie acest lucru’, a subliniat Putin.

‘Turcia este parte a NATO, dar nu a fost atacată. De aceea, NATO nu are de ce să apere Turcia, iar problemele noastre cu Turcia nu au nimic de-a face cu apartenenţa la NATO a acestei ţări’, a comentat el.

‘Conducerea Turciei ar fi trebuit să-şi ceară scuze pentru doborârea avionului, care a fost în mod clar o crimă de război, în loc să sune la cartierul general al NATO’, a mai afirmat Putin în interviul acordat Bild, a cărui a doua parte a fost publicată marţi.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Președintele Bolsonaro continuă să sfideze justiția din Brazilia și refuză să se prezinte în fata poliției
Președintele Bolsonaro continuă să sfideze justiția din Brazilia și refuză să se prezinte în fata poliției
Preşedintele brazilian, Jair Bolsonaro, nu s-a prezentat vineri în faţa poliţiei în faţa căreia un judecător de la ...
Liderii mai multor partide de extremă dreapta și conservatoare se întâlnesc la Madrid pentru negocierea formării unui grup comun în Parlamentul European
Liderii mai multor partide de extremă dreapta și conservatoare se întâlnesc la Madrid pentru negocierea formării unui ...
În jur de 10 lideri suveranişti ai extremei drepte şi conservatorilor, între care premierii Ungariei şi Poloniei, s-au ...
Erdogan l-a demis pe șeful Institutului de statistică din Turcia, după publicarea datelor privind inflația
Erdogan l-a demis pe șeful Institutului de statistică din Turcia, după publicarea datelor privind inflația
Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, l-a demis pe şeful agenţiei naţionale de statistică, potrivit unui decret publicat ...