Rusia ar putea să izoleze Marea Neagră – directorul Institutului pentru politică externă de la Kiev

Militarizarea Crimeii este necesară Rusiei nu doar pentru a face imposibilă revenirea peninsulei în componenţa Ucrainei, ci şi pentru extinderea influenţei sale geopolitice în regiunile învecinate - Balcani, regiunea Mării Mediterane, Orientul Mijlociu, regiunea Mării Caspice, consideră expertul ucrainean Grigori Prepeliţa, directorul Institutului pentru politică externă de pe lângă Academia Diplomatică de la Kiev, citat de Ukrinform.
Economica.net - vin, 15 mai 2015, 12:35
Rusia ar putea să izoleze Marea Neagră - directorul Institutului pentru politică externă de la Kiev

‘Regiunea Mării Negre are o importanţă-cheie pentru extinderea influenţei geopolitice a Rusiei în Balcani, regiunea Mării Mediterane, Orientul Mijlociu, regiunea Mării Caspice, Iran’, a spus el în cadrul unei conferinţe pe tema ‘Militarizarea Crimeii – o ameninţare pentru securitatea colectivă a Europei’, ce a avut loc joi la Kiev.

Peninsula Crimeea oferă o poziţie-cheie pentru controlul asupra întregii regiuni a Mării Negre şi a părţii de est a Mediteranei. De aceea Moscova intenţionează să o transforme într-o bază nucleară, spune Grigori Prepeliţa, adăugând că ‘aceste intenţii sunt foarte serioase’.

Odată cu anexarea Crimeii, Rusia a ocupat cea mai mare parte a liniei de coastă. ‘Aceasta s-a mărit de la 500 km la 1.500 km. Conform strategiei unui război naval în teatrele de operaţiuni maritime, controlează situaţia partea care dispune de cea mai lungă linie de coastă’, explică Prepeliţa, doctor în ştiinţe politice.

‘Acum când Rusia a ocupat întregul litoral al Crimeii, linia ei de coastă s-a triplat. Practic, Rusia a redobândit controlul asupra Mării Negre şi asupra Mării Mediterane’, constată analistul ucrainean.

În acelaşi timp, de-a lungul coastei, ca pe un arc, sunt desfăşurate baze militare ruse. ‘Dacă ne uităm la hartă cum sunt dispuse bazele ruse, acestea încep din Armenia, Abhazia, Osetia de Sud, continuă în Novorossiisk, Kerci, Feodosia, Sevastopol, Novoozernoe, precum şi în Transnistria. În acest fel, vedem un arc al prezenţei militare ruse în regiunea Mării Negre, care îi oferă Rusiei posibilitatea de a obţine controlul asupra întregii regiuni şi a transforma Marea Neagră într-un lac rusesc, ca pe timpurile URSS’, a explicat directorul Institutului pentru politică externă de la Kiev, o instituţie de pe lângă Ministerul ucrainean de Externe.

În opinia sa, administraţia Barack Obama continuă să consideră Rusia ca un partener în rezolvarea problemelor de securitate globală (Siria, programul nuclear iranian, situaţia din Orientul Mijlociu, Yemen, Statul Islamic), iar Ucraina şi întreaga regiune a Mării Negre sunt de o importanţă secundară.

Regiunea Mării Negre şi, în speţă Ucraina, preocupă mai puţin SUA decât Afganistanul sau Orientul Mijlociu, consideră el, arătându-se sceptic în privinţa ‘unei noi strategii a NATO faţă de regiunea Mării Negre’, deşi situaţia din zonă este ‘extrem de alarmantă’, potrivit Ukrinform.

Agerpres

Te-ar mai putea interesa și
Proiect pentru un aerodrom la Râmnicu Vâlcea
Proiect pentru un aerodrom la Râmnicu Vâlcea
Preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Constantin Rădulescu, a anunțat că județul va avea aerodrom pentru aeronave ușoare....
România, pe locul doi din UE la producția de floarea soarelui
România, pe locul doi din UE la producția de floarea soarelui
România s-a clasat anul trecut pe locul doi în Uniunea Europeană la floarea soarelui din punct de vedere al producţiei ...
HORNBACH IT HUB în România: Inovație și echilibru global în dezvoltarea tehnologică
HORNBACH IT HUB în România: Inovație și echilibru global în dezvoltarea tehnologică
În era digitală în continuă evoluție, adaptarea rapidă și inovația sunt cheia pentru succesul oricărei companii. ...
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Rusia nu are nevoie să interzică exporturile de motorină, pentru a răspunde la creşterea preţurilor şi posibilele ...