Rusia ar putea utiliza una din navele franceze de tip Mistral în Marea Neagră – comandant rus

Una din navele militare de tip Mistral pe care Franţa urmează să le livreze Rusiei, conform unui acord semnat în 2011, ar putea fi utilizată de către Flota Rusă la Marea Neagră, care îşi are baza la Sevastopol, în Crimeea, teritoriu recent anexat la Rusia, a declarat comandantul Flotei ruse la Marea Neagră, amiralul Aleksandr Vikto, transmite RIA Novosti.
Economica.net - mar, 13 mai 2014, 13:32
Rusia ar putea utiliza una din navele franceze de tip Mistral în Marea Neagră - comandant rus

Declaraţia sa a atras critici din partea unor experţi, care consideră că astfel de afirmaţii ar putea duce la anularea contractului.

”Există un program important pentru dezvoltarea Flotei Ruse la Marea Neagră. Perspectivele sunt multe şi sunt legate în primul rând de modernizarea Flotei, prin primirea unor noi tipuri de armament, prin dezvoltarea infrastructurii”, a spus comandantul rus.

El a indicat că, în viitorul apropiat, se aşteaptă sosirea la Sevastopol a şase fregate din proiectul 11356, care se construiesc la Kaliningrad (enclavă rusă la Marea Baltică), şi a şase submarine. ”Vom vedea, va fi şi o navă de desant de tip Mistral”, a mai afirmat amiralul rus.

Igor Korocenko, redactor-şef al revistei ruse ‘Apărarea Naţională’, a atras atenţia că declaraţia comandantului Aleksandr Viko ar putea duce la anularea contractului de către Franţa, în contextul condamnării de către Occident a anexării Crimeii la Rusia. ”A afirma că o navă de tip Mistral ar putea intra în componenţa Flotei ruse la Marea Neagră riscă să pună Franţa în situaţia de a anula contractul, având în vedere reacţiile Occidentului la anexarea Crimeii la Rusia. În acest caz, niciuna din nave nu va fi livrată Rusiei”, a apreciat Igor Korocenko.

În urma criticilor la adresa declaraţiilor comandantului Aleksandr Vetko, un purtător de cuvânt al Statului Major General rus a dat asigurări pentru RIA Novosti că planurile de utilizare a celor două portelicoptere Mistral nu au fost schimbate şi că ele vor face parte, aşa cum a fost stabilit, din Flota Pacificului.

De menţionat că, deşi oficialii francezi au criticat Moscova pentru anexarea Crimeii şi pentru susţinerea acţiunilor separatiştilor din estul Ucrainei, aceştia au refuzat să anuleze contractul, în valoare de 1,2 miliarde de euro, pentru livrarea a două nave de război Mistral către armata rusă. Presa franceză scria luni că, în pofida crizei din Ucraina, Franţa nu are nicio intenţie de a-şi suspenda livrarea către Rusia a celor două nave de război.

Te-ar mai putea interesa și
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările sub aşteptări şi alţi factori, transmit Kyodo şi Reuters, relatează......
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul de la Budapesta nu exclude o intervenţie asupra preţului la carburanţi şi va discuta problema la întâlnirea ...
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva ...
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile ...