Rusia avertizează Ciprul să nu permită desfăşurarea militară a Statelor Unite pe teritoriul său

Rusia a avertizat miercuri autorităţile din Cipru să nu permită desfăşurarea armatei americane pe teritoriul său, declarând că o astfel de acţiune ar atrage o reacţie rusă şi ar conduce la "consecinţe periculoase şi destabilizatoare" pentru insula din Marea Mediterană, notează Reuters.
Economica.net - joi, 06 dec. 2018, 08:17
Rusia avertizează Ciprul să nu permită desfăşurarea militară a Statelor Unite pe teritoriul său

Maria Zaharova, purtătoare de cuvânt al Ministerului rus al Afacerilor Externe, a declarat că Moscova a aflat despre ceea ce ea a numit „planuri antiruseşti” implicând Ciprul şi armata americană, care a început să ia în calcul crearea unor baze operaţionale pentru trupele sale acolo.

„Obţinem informaţii din diverse surse că Statele Unite studiază în mod activ opţiunile de a-şi construi propria prezenţă militară în Cipru”, a declarat Zaharova într-un briefing de presă la Moscova.

„Scopul nu este ascuns – contracararea creşterii influenţei Rusiei în regiune în lumina operaţiunii de succes a armatei ruse în Siria”, a notat ea.

Nu a existat niciun răspuns imediat al Statelor Unite la comentariile ei.

Prodromos Prodromou, purtător de cuvânt al guvernului cipriot, a declarat că insula nu doreşte să se militarizeze în continuare.

„Vrem să clarificăm faptul că nu a fost niciodată scopul nostru şi nici nu căutăm să obţinem militarizarea Ciprului”, a spus el, răspunzând la remarcile lui Zaharova.

„Republica Cipru, datorită avantajelor oferite de poziţia sa geografică, oferă facilităţi pentru misiuni de natură umanitară şi numai în cazurile în care ţările fac o cerere sau un MOU relevant (memorandum de înţelegere) cu republica”, a adăugat el.

Potrivit lui Zaharova, o delegaţie din SUA a inspectat situri potenţiale pentru baze şi Washingtonul s-a angajat în discuţii intense cu Nicosia privind extinderea cooperării militare.

Ciprul este o destinaţie populară pentru turiştii ruşi şi pentru capital, şi mulţi oameni de afaceri bogaţi ruşi fac afaceri sau deţin acolo proprietăţi. Insula, o fostă colonie britanică, găzduieşte două baze militare britanice. Statele Unite au o ambasadă la Nicosia, aminteşte Reuters.

Media cipriote au anunţat că insula a numit recent un ataşat militar la Washington.

Zaharova a declarat că Rusia a avertizat în repetate rânduri autorităţile cipriote să nu permită militarizarea în continuare a insulei.

„Atragerea în planurile SUA şi ale NATO în estul Mediteranei şi Orientul Mijlociu va conduce în mod inevitabil la consecinţe periculoase şi destabilizatoare pentru însuşi Cipru”, a spus ea.

„La Moscova nu putem ignora elementul antirusesc în aceste planuri (americane) şi în cazul în care ele sunt implementate, vom fi forţaţi să luăm contramăsuri”, a avertizat ea.

Te-ar mai putea interesa și
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă în contextul dobânzilor mai ridicate şi......
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite va examina din nou o propunere de lege ce prevede interzicerea TikTok în ţară ...
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze structura geografică
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze ...
Cea mai mare companie italiană de asigurări, Generali, a anunţat joi că se reorganizează, concentrându-se pe două ...
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi negative, care le-au afectat reputațiile
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi ...
Un grup de medici şi dentişti din Japonia au intentat joi la Tokyo o acţiune în justiţie împotriva companiei Google, ...