Rusia: Bursa de la Moscova, aproape de cel mai mare declin săptămânal din septembrie 2011

Bursa de la Moscova ar putea înregistra, vineri, cel mai semnificativ declin din ultimii patru ani, în timp ce rubla se depreciază faţă de euro şi dolar, după ce secretarul de stat american John Kerry a afirmat, joi, că Statele Unite ale Americii şi Uniunea Europeană sunt pregătite să ia 'măsuri foarte serioase', ca replică la referendumul de duminică din Crimeea pe tema alipirii peninsulei la Rusia, transmit Reuters şi Bloomberg.
Economica.net - vin, 14 mart. 2014, 09:06
Rusia: Bursa de la Moscova, aproape de cel mai mare declin săptămânal din septembrie 2011

Vineri dimineaţă, indicele Micex al bursei de la Moscova a scăzut cu 4,5%, la 1.192,29 puncte, un declin de 24% faţă de nivelul ridicat înregistrat la şedinţa din 13 ianuarie 2013. Piaţa bursieră se îndreaptă spre cel mai semnificativ declin săptămânal din septembrie 2011.

Obligaţiunile ruseşti au scăzut pentru a şasea zi, randamentul bondurilor guvernamentale cu scadenţa în februarie 2027 au atins nivelul record de 9,73%. dolarul american a atins valoarea record de 37 de ruble, în timp ce moneda euro a atins şi ea un nivel record de 51,2 ruble.

În reacţie, Banca Centrală a Rusiei a cumpărat valută pentru a limita deprecierea rublei şi, de asemenea, a decis să majoreze de urgenţă dobânda de politică monetară cu 150 de puncte de bază, până la 7%. În cursul tranzacţiilor de vineri, rubla a coborât la 43,04 unităţi pentru un coş valutar în care dolarul are o pondere de 55%, iar euro de 45%.

‘Investitorii se tem de potenţialele sancţiuni care ar putea urma după votul de duminică. Oamenii vând acţiunile ruseşti ca măsură preventivă în cazul în care sunt impuse sancţiuni’, a declarat analistul Dmitry Mikhailov, de la Alfa Capital Partners Ltd, Moscova.

Acţiunile companiei de utilităţi Inter RAO UES au scăzut cu 13%, la 0,63 copeici, în timp ce titlurile Mechel au înregistrat un declin de 16%, la 33,30 ruble.

Autorităţile separatiste din Crimeea au adoptat, marţi, o declaraţie de independenţă faţă de Ucraina, în care parlamentarii locali au invocat în special precedentul Kosovo pentru a justifica demersul lor din punct de vedere al dreptului internaţional.

Duminică, 16 martie, este prevăzut un referendum pe tema alipirii Crimeei la Rusia, după care autorităţile proruse din peninsulă ar urma să se adreseze Moscovei pentru ca republica să anexată Federaţiei Ruse.

Statele Unite ale Americii şi Uniunea Europeană sunt pregătite să ia luni ‘măsuri foarte serioase’, în replică la referendumul de duminică din Crimeea pe tema alipirii peninsulei la Rusia, a declarat, joi, secretarul de stat american John Kerry.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...